1. Ciberžolė

Ciberžolė

Šis dažnai naudojamas indiškas prieskonis ne tik padeda virškinti maistą, bet ir raminamai veikia virškinimo traktą, mažina rėmenį ir pilvo skausmus, suteikia palengvėjimą esant vidurių pūtimui. Ciberžolė nuo seno buvo naudojama skrandžiui nuraminti, nes padeda išlaikyti skrandžio rūgšties pusiausvyrą. Priešuždegiminių savybių turinčiu prieskoniu tikrai verta gardinti maistą (troškinius, keptus patiekalus, tirštuosius kokteilius), tačiau nereikia jo padauginti – gero dalyko neturi būti per daug.

2. Kuminas

Kuminas

Ispanų virtuvėje dažnai naudojamas prieskonis, mažinantis rėmenį, pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi po valgio. Kuminas gerina virškinimo procesą, taip pat yra natūrali laisvinamoji medžiaga esant vidurių užkietėjimui. Specialistai pataria į 200 g vandens įberti šaukštelį kumino, užvirti ir virinti kelias minutes. Atvėsintą vandenį patariama gerti tris kartus per dieną – jis sumažins skrandžio skausmus, numalšins apetitą.

3. Imbieras

Imbieras

Imbieras nuo seno vertinamas ne tik todėl, kad padeda sumažinti skrandžio ir žarnyno sutrikimus, bet ir todėl, kad mažina pykinimą. Dėl pastarosios priežasties jį ypač dažnai vartoja nėščiosios. Šis puikus prieskonis taip pat nuramina žarnyną ir užkerta kelią viduriavimui. Rytais patariama gerti vandenį su imbieru – taip bus suaktyvinta virškinimo sistema. Šaltuoju metų laiku imbiero galima dėti į sriubas ar karštas arbatas – jos sušildys ir padės išvengti peršalimo.

4. Kardamonas

Kardamonas

Kardamonas nuo seno naudojamas Kinijoje, ajurvedinėje medicinoje. Šiuolaikinis mokslas taip pat pripažįsta, kad šis prieskonis mažina pilvo pūtimą ir dujų išsiskyrimą, lengvina skrandžio skausmus, pykinimą. Kardamonas didina apetitą ir mažina galimybę apsinuodyti maistu. Kardamonas naudojamas tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams gardinti, taip pat arbatai.

Pipirmėtės

Dauguma pipirmėtę lengvai atpažįsta iš jos stipraus ir specifinio kvapo, kurį skleidžia lapeliai. Šis prieskonis dažniausiai vartojamas kaip priemonė burnos kvapui atgaivinti, tačiau iš tiesų šis augalas turi ir kitų naudingų savybių – jis teigiamai veikia kepenis, skatina virškinimą, teigiamai veikia skrandį ir žarnyną. Patariama gerti mėtų lapelių arbatą, o norint sumažinti pykinimą reikia mėtų ekstraktu patepti riešus.