Diskusija dėl pluoštinių kanapių arbatoje rastos psichoaktyvios medžiagos THC kilo po to, kai Seimo narys, Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Mykolas Majauskas „Facebook“ įraše paskelbė, kad viename Vilniaus prekybos centre įsigijo kanapių arbatos, kurią ištyrę ekspertai nustatė, kad jos sudėtyje yra Lietuvoje draudžiamos sudėtinės dalies – tetrahidrokanabinolio (THC). Tai natūrali psichiką veikianti medžiaga, išskiriama iš įvairių rūšių kanapių.

M. Majauskas, remdamasis Baudžiamuoju kodeksu, nurodė, kad už psichoaktyvių medžiagų įsigijimą ir vartojimą jam turėtų grėsti baudžiamoji atsakomybė: bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Į tokį pareiškimą sureagavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Agnė Širinskienė teigdama, kad tai yra „totali dezinformacija“.

„Totali dezinformacija, kad „Savo darbo vietoje, Seime, pluoštinių kanapių arbatos užsipylusiam Seimo nariui, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nariui Mykolui Majauskui galėtų grėsti bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.“ Suprantu, kad norisi legalizuoti narkotikus. Bet šitaip klaidinti visuomenę? Ir savo tikslo siekti kuriant fake news? Pluoštinių kanapių arbatomis jau dabar prekiaujama prekybos centrų arbatų ir kavos skyriuose, – „Facebook“ tinkle rašė Seimo narė A. Širinskienė ir pakvietė M. Majauską kartu išgerti šios arbatos. – Galėtų kartais M. Majauskas ir į Teisės bei teisėtvarkos komiteto biurą užsukti – pavaišintume. Gana dažnai turim.“

Agnė Širinskienė

THC vartojimas Lietuvoje apibrėžiamas skirtingai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) 2018-ųjų pradžioje pasirašytame įsakyme „dėl maisto papildų, kurių sudėtyje yra pluoštinių kanapių antžeminių dalių“ yra pažymėjusi, kad „THC yra vertinamas kaip draudžiama ir sveikatai pavojinga psichotropinė medžiaga, nepriklausomai nuo jos kiekio, todėl jo neturi būti maisto produktų sudėtyje“.

Agnė Širinskienė
Galėtų kartais M. Majauskas ir į Teisės bei teisėtvarkos komiteto biurą užsukti – pavaišintume. Gana dažnai turim.

Nors Lietuvos Respublikos pluoštinių kanapių įstatymo 4 straipsnio 2 dalyje nurodoma, kad „Tiekiamos rinkai pluoštinių kanapių sėklos pakuotės etiketėje ir (arba) sertifikate turi būti nurodomas veislės pavadinimas, o atsakingos institucijos išduotoje pažymoje – patvirtinimas, kad THC kiekis kanapėse neviršija 0,2 procento“.

Tad, remiantis SAM įsakymu, Lietuvoje draudžiamas bet koks THC kiekis, o, remiantis Pluoštinių kanapių įstatymu, leidžiama nedidelė jo dalis.

Kviečia kartu išgerti arbatos

Seimo narė A. Širinskienė DELFI teigė, kad kalbėdama apie pluoštinių kanapių arbatą rėmėsi ne SAM įsakymu, o Pluoštinių kanapių įstatymu.

„Yra pluoštinių kanapių įstatymas, kuris numato 0,2 procento THC kaip leidžiamą kiekį. Tada kyla labai daug klausimų dėl logikos, – svarstė A. Širinskienė. – Diskutuotina, jei tokia problema tikrai yra. Nors suprantu, kad ponui Majauskui vienoks ar kitoks kanapių legalizavimas tai pagrindinis visos kadencijos politinis klausimas. Kiekvienas Seimo narys turi teisę.“

„Facebook“ tinkle A. Širinskienė tikino, kad M. Majausko poelgis nėra nusikaltimas ir patvirtino, kad ir pati geria tokią arbatą. Tą dar kartą patvirtino ir kalbėdama su DELFI. „Taip, komitete turime, – tikino Seimo narė. – Ji parduodama viešai.“

Agnė Širinskienė
Yra pluoštinių kanapių įstatymas, kuris numato 0,2 procento THC kaip leidžiamą kiekį. Tada kyla labai daug klausimų dėl logikos.

A. Širinskienė teigė, kad M. Majausko keliamas klausimas yra „dirbtina problema“. „Problema yra dirbtinai keliama, Seimo narys visaip bando atkreipti dėmesį“, – teigė Seimo narė.

„Palinkėčiau Seimo nariui matyti daugiau problemų Lietuvoje, ne tik kanapių, – tvirtino valstiečių ir žaliųjų partijos narė, o į klausimą, ar pakvies M. Majauską kartu išgerti kanapių arbatos, atsakė, kad teigiamai. – Ir šiandien tikrai būčiau pakvietusi, bet pas mus baigėsi mūsų kanapės, bet, manau, kad įsigysime.“

A. Širinskienė tikino, kad kartais Seime ji turi ne tik arbatos su kanapėmis, bet ir saldainių.

Departamentas: klausimai dėl mažo THC kiekio keliami visoje Europoje

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai teigia, kad „pluoštinių kanapių ir gaminių iš jų, taip pat ir maisto produktų, saugos klausimai ir reguliavimas Lietuvoje gerokai atsilieka“.

„Faktas ir ji reikia sakyti, kad klausimai dėl labai žemų THC kiekių įvairiuose produktuose keliami visoje Europoje. Kaip ne kartą sakėme, pluoštinių kanapių ir gaminių iš jų, taip pat ir maisto produktų, saugos klausimai ir reguliavimas Lietuvoje gerokai atsilieka“, – teigiama departamento komentare apie mažą THC kiekį turinčią kanapių arbatą.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės depatamentas
Kaip ne kartą sakėme, pluoštinių kanapių ir gaminių iš jų, taip pat ir maisto produktų, saugos klausimai ir reguliavimas Lietuvoje gerokai atsilieka.

„Pluoštinių kanapių auginimas, produktai iš jų ir maisto sauga šiuo atveju tampa ir nauju iššūkiu atsakingoms šiuos dalykus kontroliuojančioms ir prižiūrinčioms institucijoms (pluoštinės kanapės, maisto produktai). Keistai viska norim sudėti į baudimą ir baudžiamąja teisę. Ar tai baudžiamojo persekiojimo prioritetas?“ – rašoma departamento atsakyme.

Majauskas draudžiamų medžiagų turinčios arbatos atsinešė į Seimą

„Gal kiek chuliganiškas veiksmas, bet nežinau, kaip dar kitaip galima atkreipti atsakingų institucijų dėmesį į teisinę betvarkę, – DELFI teigė M. Majauskas, kuris pluoštinių kanapių arbatos įsigijo viename Vilniaus prekybos centre. – Skaudžiausia, kad onkologiniai pacientai, kuriems iš tikrųjų reikia pagalbos, negali legaliai vartoti kanapių preparatų, kad numalšintų skausmą, nerimą, pykinimą. Ir turi ne tik išgyventi ligos simptomus, bet ir jaustis nusikaltėliais.“

Arbatos įsigijęs Seimo narys nuvyko į muitinės laboratoriją ir paprašė ištirti, ar joje nėra Lietuvoje draudžiamos psichoaktyvios medžiagos THC. Tyrimai parodė, kad medžiagos sudėtyje yra, todėl ši arbata Lietuvoje turėtų būti draudžiama.


Bausmių už mažo kiekio kontrabandą ir disponavimą narkotinėmis bei psihotropinėmis medžiagomis švelninimo siekiantis M. Majauskas žinodamas, kad arbatoje yra draudžiamų medžiagų, nusprendė atkreipti institucijų dėmesį ir arbatos pasiruošė Seime.

Apie savo veiksmą jis informavo ir „Facebook“ tinkle. „Lietuvos Respublikos Seime užsipyliau pluoštinių kanapių žiedų arbatos. Arbatą nusipirkau Universalinėje parduotuvėje. Muitinės laboratorijoje patikrinome, ar yra psichoaktyvios medžiagos THC. Atsakymas teigiamas. Arbata skani, ant pakelio parašyta, jog puikiai tinka prieš miegą ar po aktyvios veiklos. Norėčiau atsigerti dažniau“, – socialiniame tinkle rašė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas
Lietuvos Respublikos Seime užsipyliau pluoštinių kanapių žiedų arbatos. Arbatą nusipirkau Universalinėje parduotuvėje. Muitinės laboratorijoje patikrinome, ar yra psichoaktyvios medžiagos THC. Atsakymas teigiamas.

M. Majauskas svarstė, kad bausmė, kuri dabar gresia už kanapių arbatos vartojimą, yra per didelė: „Jei iš tikrųjų nelegalu, tai metas legalizuoti. Kur dar už pluoštinių kanapių arbatos pakelį gresia iki 2 metų kalėjimo?“

Seimo narys taip pat įvardijo ir Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnį, pagal kurį jam grėstų atsakomybė už padarytus veiksmus, tačiau paviešino ir kreipimąsi į Sveikatos ir apsaugos ministeriją, taip atsiribodamas nuo atsakomybės.

DELFI primena, kad Seimo narys M. Majauskas siekia švelninti bausmes už mažo kiekio narkotikų kontrabandą ir disponavimą narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis.

Seimo narys teigė, kad narkotikų kontrabandos skaičiai per metus išaugo net 30 proc., tačiau būtina pažymėti, kad absoliuti dauguma bylų keliama dėl smulkaus kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų siuntimosi asmeniniam naudojimui. Dažniausiai nedidelius kiekius draudžiamų medžiagų siunčiasi anksčiau neteisti jauni žmonės.

Mykolas Majauskas
Jei iš tikrųjų nelegalu, tai metas legalizuoti. Kur dar už pluoštinių kanapių arbatos pakelį gresia iki 2 metų kalėjimo?

Seimo narys M. Majauskas pažymėjo, kad kai kurios skiriamos bausmės dabar atrodo paradoksaliai. „Už beveik pusės kilogramo kanapių įsigijimą gatvėje gali būti skirta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Tuo tarpu už smulkaus kiekio kanapių aliejaus medicininiais tikslais ar suktinės atsisiuntimą internetu gresia nuo trejų iki dešimties metų reali laisvės atėmimo bausmė. Ši bausmė priskiriama prie sunkių nusikaltimų, kurios vykdymas net ir ypatingais atvejais negali būti atidėtas. Tai skandina kartais ir taip nelengvus žmonių gyvenimus – apriboja galimybes įgyti norimą išsilavinimą, gauti reikiamą darbą, planuoti ateitį valstybės tarnyboje ar tiesiog aplankyti į kitas šalis“, – kalbėjo M. Majauskas.