Tokia dieta yra grįsta Viduržemio jūros skalaujamų šalių gyventojų mityba, o jei tiksliau – tai valgymo įpročiai, kurių laikėsi graikai prieš 1960-uosius metus. 1960-aisias pastebėta, jog toks mitybos būdas yra sveikas širdžiai, todėl jis pradėtas praktikuoti visame pasaulyje.

Taigi, kuo ypatinga ši dieta?

Viduržemio jūros dieta daugiausiai susideda iš galybės vaisių ir daržovių, riešutų bei sėklų, pilno grūdo duonos, alyvuogių aliejaus. Rekomenduojama daugiau valgyti žuvies ir jūros gėrybių, mažiau paukštienos, geriau valgyti graikišką jogurtą nei gerti pieną, saikingai valgyti kiaušinius ir sūrį. Reikėtų atsisakyti raudonos mėsos, saldumynų ir pusfabrikačių.

Vieno tyrimo metu nustatyta, jog tie žmonės, kurie nuo pat mažens laikėsi tokių mitybos įpročių, turėjo ilgiausią gyvenimo trukmę, mažiausiai sirgo širdies ligomis ir vėžiu, lyginant su kitų pasaulio šalių gyventojais ir jų mityba.

Paslaptis paprasta – ši dieta siejama su cholesterolio kiekiu kraujyje, kurį mažina sveikųjų riebalų turintys maisto produktai. Sveikuosiuose riebaluose esančios riebalų rūgštys omega-3 mažina trigliceridų kiekį kraujyje ir gerina kraujotaką. Būtent tokių rūgščių turi žuvis ir riešutai, kas sudaro didelę Viduržemio jūros dietos dalį.

Svarbus momentas – didelis dėmesys turi būti skiriamas šviežiems bei kokybiškiems produktams. Kadangi mūsų šalis šviežiomis gėrybėmis lepina tik vasaros sezonu, kitais metų laikais rekomenduojame produktus pirkti iš turgelių, vietinių ūkininkų ar žvejų, kurie gali pasiūlyti kokybiškiausią produktą.

Viduržemio regiono gyventojams labai svarbus ne tik šviežias maistas, bet ir jo ruošimas bei valgymo procesas. Laikantis tokios „dietos“ daugiau dėmesio reikėtų skirti maisto gaminimui bei buvimui su šeima, valgyti neskubant.

Čia kalbama ne apie dietą, bet apie gyvenimo būdą, kuriame prioritetas teikiamas kokybei – tiek maisto, kuris patenka į mūsų kūną, tiek mūsų turimo laiko praleidimui. Juk kai nuotaika prasta, esame pervargę, santykiai nedžiugina, dažnas ranką tiesią prie nesveiko maisto, valgo nevalingai, nė nepastebėdamas, ką suvalgė.

Nors, kaip matome, toks mitybos būdas leidžia mėgautis maistu savęs nekankinant, tačiau visgi rekomenduojame pasikonsultuoti su mitybos specialistais. Jie jums padės išsiaiškinti jums tinkamiausią porcijų dydį bei kalorijų kiekį. Juk nenorite padauginti riebalų, kurių gausu šioje dietoje, tuo labiau, jeigu metate svorį. Taip pat, norint maksimalaus dietos efektyvumo, reikėtų į savo kasdienę rutiną įtraukti ir fizinę veiklą – tačiau tik tokią, kuri jus išties džiugins ir jums suteiks malonumą.

Jeigu norite šią dietą išmėginti jau šiandien, štai nuo ko siūlome pradėti:

Atsisakykite sviesto ir įprasto aliejaus. Salotas gardinkite alyvuogių aliejumi.

Per dieną reikėtų suvalgyti nuo 7 iki 10 vaisių ir daržovių porcijų.

Užkandžiaukite traškiomis morkytėmis, obuoliais. Norisi kažko saldaus? Bananas bus geresnis pasirinkimas nei šokoladukas.

Patiekalus gardinkite šviežiais prieskoniais, sumažinkite suvartojamos druskos kiekį iki minimumo.

Raudoną mėsą pakeiskite paukštiena, o dar geriau – žuvimi. Atsisakykite dešros ir šoninės, kitų perdirbtų maisto produktų.

Limituokite daug riebalų turinčių pieno produktų, ledų. Juos geriau pakeiskite į liesą pieną, graikišką jogurtą ar neriebų sūrį.

Žuvį valgykite mažiausiai 2 kartus per savaitę.

Jeigu dažnai norite užkandžiauti – valgykite riešutus (graikinius, migdolus, braziliškus). Tik atsargiai – riešutai labai kaloringi, protingiausia per dieną suvalgyti maždaug 10 riešutų (nedidelę saujelę).

Pietų metu galite šviežiomis vynuogių sultimis.

www.kikifit.lt – informacija ir motyvacija tiems, kurie nori tapti geriausia savo versija. „Kiki Fit“ atvirai ir nuoširdžiai kalba apie mūsų kūną – vienintelius savo namus, kuriuose kiekvienas nori jaustis geriau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)