„Moralinis koziris, kad Lietuva turi teisę nerimauti (...). Šiaip ar taip, tai yra svarbu, nes tuo sprendimu bus galima mojuoti politinėse diskusijose įvairiose formose, tarptautinėse organizacijoje. Ir, žinoma, diskutuoti su Baltarusija, kada ji sakys, kad viskas tvarkoje. Aišku, mūsų diplomatai nuveikė daug darbo, bet tokio sprendimo buvo tikimasi“, – BNS sakė Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos (NLEA) ekspertas R. Staselis.

Pasak jo, sunku tikėtis, kad Baltarusija kaip nors atsižvelgtų į Ženevoje priimtą sprendimą.

„Atsižvelgti nėra į ką, nes Espo konvencija yra daugiau apie polinkį aplinkai, apie diskusijas su kaimynais ir taip toliau, ko nebuvo padaryta. Tai dabar, kai jau procesas (Astravo AE statybų – BNS) pabaigoje, tai nemanau, kad jis sustotų (...) Baltarusijai tai bus dėmė. Jie paskutinius metus bandė tą projektą visaip išbalinti – TATENA misijomis, kur rodydavo tai, kas jiems naudinga“, – aiškino ekspertas.

R. Staselio teigimu, Lietuvai būtina toliau koordinuotai komunikuoti savo susirūpinimą dėl Astravo AE projekto, o geriausia tam terpė yra Europos Sąjunga (ES).

„Galvoju, kad svarbiausias formatas yra Europos Sąjunga. Turint galvoje, kad Europos Sąjunga finansiškai remia ekspertizes, kurios daromos – saugos ir panašiai. Turint tokį sprendimą, bus šiek tiek lengviau kalbėti. Svarbu aišku, kad kas nors kalbėtų ir ne šiaip kalbėtų, o koordinuotai, ko iki šiol, deja, trūko. Per tuos metus diskutuodami su Baltarusija mes nesugebėjome įrodyti Europos Sąjungai, kad čia (Astravo projekte – BNS), švelniai tariant, ne viskas tvarkoje“, – komentavo R. Staselis.

Aplinkos ministerija nurodo, kad Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo konvencijos) šalių sprendimas ketvirtadienį „padėjo tašką vadinamojoje Astravo AE byloje dėl šios konvencijos pažeidimų“.

Skundą, kad atliekant Astravo AE poveikio aplinkai vertinimą buvo pažeista konvencija, Lietuva pateikė dar 2011 metais, negavusi Baltarusijos atsakymų į užduotus esminius klausimus.

Lietuva yra pagrindinė netoli nuo Vilniaus statomos Astravo jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)