32 laipsniai šalčio bei net 45 laipsnius šalčio siekianti jutiminė temperatūra. Didžiausi Lietuvoje šią žiemą vyravę šalčiai kanadiečiams kelia juoką.

„Šiandien nėjau į treniruotę, saugau gerklę“, – trečiadienį pokalbiui laiko į valias turėjo pajėgiausias Lietuvos biatlonininkas Tomas Kaukėnas.

Prieš 10 metų būtent Kanmore vykęs pasaulio jaunių biatlono čempionatas lietuviui tapo didžiausia motyvacija siekiant olimpinių aukštumų. Tada mūsiškis liko per žingsnį nuo medalio, persekiojimo rungtyje finišavęs ketvirtas.

Į treniruotę – su „visais“ turimais rūbais

Vietoje 12,5 km bendro starto lenktynių vyrams ir 10 km bendro starto rungties moterims – atitinkamai 10 km bei 7,5 km ilgio sprinto varžybos. Vietoje 20 km ir 15 km asmeninių lenktynių – pasaulio taurėje debiutuosiančios trumposios 15 km bei 12,5 km asmeninės lenktynės. Pastarojoje rungtyje vietoje įprastų baudos minučių už netaiklų šūvį biatlonininkams prie laiko bus pridėta 45 sek. baudos.

Pasaulio biatlono taurės etapo organizatoriai daro viską, kad etapas vis dėlto įvyktų: trumpindami distancijas jie išvengia šalčiausių trasos dalių.

„Buvo pakeistos distancijos, sutrumpinta individuali rungtis ir vietoje bendro starto lenktynių bus sprintas. Bet žiūrės pagal situaciją, gali išvis neįvykti. Individuali tai įvyks, nes ji paskutinė šiais metais pasaulio taurėje, – trumpai įvykius reziumavo T. Kaukėnas. – Žada, kad ketvirtadienį bus šiek tiek šilčiau, o po to vėl pradės šalti. Šaltis tai tikrai didžiulis: vakar ryte buvo 32, šiandien – 23 šalčio. Tikrai nemalonu...“

Drauge su T. Kaukėnu Kanadoje yra dar keturi Lietuvos biatlonininkai – Vytautas Strolia, Linas Banys, Natalija Kočergina bei Gabrielė Leščinskaitė. Sportininkai Europą paliko pirmadienį ryte bei jau spėjo išbandyti Kanmoro „Nordic“ centro trasas.

„Koks jausmas treniruotis tokiu oru? Toks, kad apsirengi viską, ką turi atsivežęs, ir su striuke šliuoži. Bandai giliai nekvėpuoti, kad neprisikvėpuotum šalto oro. Norisi kosėti, nes sausas oras džiovina gerklę. Tokios treniruotės yra ne treniruotės, o šalčio išbandymas ir tiek. Šaudyti net nebandžiau prie minus 30. Mačiau, kiti šaudė – labiau šildė rankas nei šaudė. Nėra prasmės tokiame šaltyje, nes pavojinga sveikatai“, – vaizdžiai sąlygas apibūdino T.Kaukėnas.

Tačiau Kanadoje gera. Biatlonas į Šiaurės Ameriką sugrįžo po trejų metų pertraukos, tad tokio rango varžybų išsiilgę kanadiečiai ypač domisi žiemos sportu, o biatlonininkams smagu pakeisti aplinką.

„Labai jaučiasi, kad ne Europa, viskas kažkaip kitaip. Atrodo, kad žmonės čia draugiškesni, daug laimingesni, visi domisi. Viskas kitaip nei Europoje, pradedant viešbučiu, parduotuvėmis, gatvėmis, automobiliais. Emociškai yra kiek lengviau, nes viskas nauja, viskas kiek kitaip – smagu. Nenorėjau važiuoti, bet atvažiavęs persijungiau, kad viskas neblogai“, – šyptelėjo T. Kaukėnas.

Pasaulio taurės etapai – olimpinėse trasose

1988 metais Kalgario olimpinių žaidynių biatlono ir slidinėjimo varžybos vyko Kanmore – čia olimpiniu auksu ir bronza pasidabino slidininkė Vida Vencienė. Prieš 10 metų savo kelią į didįjį kelią į biatlono aukštumas pradėjo ir T. Kaukėnas. Pasaulio jaunių čempionato sprinte jis užėmė aštuntą vietą, o persekiojime – ketvirtą. Nuo medalio jį skyrė vienas netaiklus šūvis (iš viso jų buvo trys).

„Prieš 10 metų tas rezultatas buvo vienas didžiausių, tai buvo pirmas žingsnis į tą profesionalų sportą. Būtent tada pajaučiau, kad tikrai įmanoma, nes tarp savo amžiaus sportininkų buvau tikrai aukštai, – prisiminė T. Kaukėnas. – Smagu sugrįžti, darant treniruotę užplūdo tokie prisiminimai, kaip aš strategavau, kaip įveiksiu trasą, kur kokiu greičiu, kur kokiu stiliumi, kokie posūkiai, įkalnės ir panašiai. Pats net nustebau, kad prieš 10 metų taip profesionaliai žiūrėjau į tas varžybas.“

Sportininkas Pjongčango olimpinėse žaidynėse gyveno Europos laiku ir tai pasiteisino: Pietų Korėjoje jis iškovojo 17 vietą sprinte bei 13-ą – aukščiausią biatlonininkams nepriklausomos Lietuvos istorijoje – persekiojime. Kanadoje T.Kaukėnas taip pat nesistengia adaptuotis prie vietinės laiko zonos.

„Bandau, bet į šitą pusę nėra taip palanku daryti. Grįžus laukia Europos čempionatas ir grįžti prie to laiko bus dar sunkiau. Patirties išvykus į vakarus dar neturiu, bet jau kelias dienas gyvenu ir viskas kol kas neblogai. Tikiuosi, grįžęs į Lietuvą greičiau galėsiu adaptuotis prie Lietuvos laiko bei pasiruošti Europos bei pasaulio čempionatams“, – vylėsi biatlonininkas.

Po etapo Kanadoje sportininkų dar laukia kitoje olimpinių žaidynių sostinėje – Solt Leik Sityje (JAV) – vyksiantis aštuntasis planetos taurės etapas.

Tikslas numeris vienas – Pekino olimpinės žaidynės

Šis sezonas T. Kaukėnui kol kas klostosi vidutiniškai. Olimpinį keturmečio ciklą pradėjęs biatlonininkas turėjo kiek lengvesnį tarpsezonį nei įprastai, tačiau vylėsi įgauti optimalią sportinę formą Europos bei pasaulio čempionatams. Kol kas pagalius į ratus kiša ligos – sportininkas net ir sirgdamas startavo pasaulio taurės etape Oberhofe (Vokietija).

„Olimpiniais metais buvo nesklandumų, bet džiaugiuosi, kad pavyko gerai pasirodyti svarbiausiu momentu. Šis sezonas vėl nesiklosto pagal planą. Taip, planavau šiek tiek lengviau, bet norėjosi pasiruošti neblogai svarbiausiems startams. Ligos bei etapai už Atlanto kiek išmušė, todėl nėra paprasta ruoštis ir dalyvauti ten, kur kartais ir nereikėtų dalyvauti“, – sakė T. Kaukėnas.

Nuo 2013 metų planetos pirmenybių lietuvis visuose svarbiausiuose čempionatuose, išskyrus 2015 metais, pateko į geriausiųjų 30-ukus. Geriausia mūsiškio pozicija pasaulio čempionate užimta 2016-aisiais Norvegijoje – sprinte jis buvo 21-as.

„Sunku pasakyti, ar pavyks pasiruošti, nes šis sezonas tikrai nelengvas. Pasiruošimas buvo kaip ir geras, bet jau sezono metu įvyko įvairių dalykų, tų ligų neprognozavau, todėl pasekmės jaučiamos nemažos. Iki pasaulio čempionato laiko daugiau nei iki Europos, tikiuosi, kad pavyks kažkiek pasiruošti ir nors vienoje rungtyje būti arti lyderių“, – tikslą įvardijo T. Kaukėnas.

Tačiau motyvacijos ir noro biatlonininkas nepraranda. Pagrindinis lietuvio noras – dar sėkmingesnės Pekino olimpinės žaidynės nei jos buvo Pjongčange.

„Šie metai yra poolimpiniai, jų nesureikšminu, o tikslas yra po trejų metų. Laiko yra, nors tie blaškymaisi naudos duoda labai mažai. Manau, per ateinančius metus protingai viską susidėliosiu ir viskas bus gerai“, – sakė T. Kaukėnas.

Preliminari septinto pasaulio biatlono taurės etapo programa:

Vasario 7 d. (ketvirtadienis)

21.20 val. vyrų 15 km trumposios asmeninės lenktynės
23.55 val. moterų 12,5 km trumposios asmeninės lenktynės

Vasario 8 d. (penktadienis)

21.30 val. vyrų 4x7,5 km estafetė
23.45 val. moterų 4x6 km estafetė

Vasario 9 d. (šeštadienis)

20.00 val. vyrų 10 km sprintas
23.00 val. moterų 7,5 km sprintas

Pastaba: jei dėl šalčio būtų atšauktos varžybos, biatlonininkai gali startuoti ir sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)