1. Atsisako daryti tai, ką liepiate

Tikroji tokio elgesio priežastis: nuovargis.

Jei vaikas tiesiog išdykauja – neklauso jūsų, atsisako sėstis už stalo – galbūt jis paprasčiausiai pavargo.

Nuovargį gali sukelti miego stoka – kai vaikas nuolat per mažai miega. Pamėginkite guldyti vaiką miegoti pusvalandžiu anksčiau nei įprastai – vien tai gali pakeisti jo elgesį. Gerai išsimiegojęs vaikas ims noriau bendradarbiauti, ne tik nepamirš taisyklių, bet ir norės jų laikytis be jokių nurodymų (tad jums nebereikės jam kaskart jų priminti).

Taip pat tikėtina, kad pagerės jo santykiai su broliais ir seserimis. Kai vaikai neišsimiegoję, jie linkę dažniau konfliktuoti.

2. Išdykauja siekdamas dėmesio

Tikroji tokio elgesio priežastis: jūs nepastebėjote gero elgesio apraiškų.

Kai reikia gaminti maistą, patikrinti paruoštas pamokas – jau nekalbant apie tai, kad turite laiku nudirbti savo darbus – geras vaiko elgesys neretai prasprūsta pro akis.

Tėvai dažniausiai būna labai užsiėmę, ir netgi tuose namuose, kur tvyro meilė ir santarvė, vaikui lengviau sulaukti tėvų dėmesio besielgiant netinkamai negu tinkamai.

Kol vaikai elgiasi gerai, tėvai gali ramiai daryti, ką privalo – išsiųsti dar vieną elektroninį laišką ar išdžiaustyti skalbinius. O kai vaikas sukuria problemą, tėvų dėmesys nukrypsta į vaiką ir tą problemą, kurią reikia išspręsti. Vis dėlto specialistai rekomenduoja pasistengti pastebėti kiekvieną gero elgesio apraišką ir išsakyti sukonkretintus pagyrimus. Taigi vietoj paprastų „puiku“, „nuostabu“ ir pan. geriau vaiką pagirti už konkrečiai padarytą darbą arba netgi už tai, kad jis nepasielgė netinkamai.

Pavyzdžiui, galite sakyti: „Tu ir brolis ramiai sėdite ir kartu vartote knygą, negriebdami jos vienas kitam iš rankų.“

Kiekvienas vaikas nori tėvų dėmesio ir pritarimo. Negavęs teigiamo dėmesio, vaikas sieks bent neigiamo.

Vaikai

3. Blogai elgiasi su jumis, bet ne su jūsų partneriu (-e)

Tikroji tokio elgesio priežastis: jūs ir jūsų partneris (-ė) nenustatote vaikui vienodų taisyklių.

Ar buvo dienų, kai vaikas tiesiog tobulai elgiasi būdamas su tėčiu, o mamos visiškai neklauso – nedaro nieko, ko paprašote?

Specialistai primygtinai rekomenduoja tėvams susitarti dėl bendrų taisyklių. Vaikui sunku susigaudyti, kai skiriasi tėvų požiūriai ir elgesio standartai. Tik vaikas vargu ar pasakys: „Aš pasimetęs“, savo būseną jis greičiau išreikš netinkamu elgesiu.

4. Neatlieka paprasčiausių užduočių, tokių kaip dantų valymas

Tikroji tokio elgesio priežastis: vaikas tiesiog neprisimena, ką jam reikia padaryti.

Jūs parodėte vaikui, kaip reikia valytis dantis, susitvarkyti batus ar pasikabinti paltą, tačiau jis vis vien nieko nepadaro, tad nenuostabu, kad jūs supykstate.

Vis dėlto nereikėtų galvoti, kad vaikas taip elgiasi tyčia. Tėvai galvoja, kad jei vaikas moka kažką padaryti, jis turėtų tai ir daryti. Tačiau tai, kad vaikas kažką išmoko, tėra pirmasis žingsnis, po to reikia intensyviai dirbti, kad susiformuotų įgūdis. Ir tik susiformavus įgūdžiui vaikas reguliariai atliks užduotis.

5. Netinkamai elgiasi tarp pusryčių ir pietų arba tarp pietų ir vakarienės

Tikroji tokio elgesio priežastis: sumažėjęs cukraus kiekis kraujyje.

Jei vaikas pradeda išdykauti apie 10 val. ryto arba apie 15 val. po pietų, dažniausiai tai galima paaiškinti viena paprasta priežastimi: jis alkanas. Alkį pajuntame tada, kai sumažėja cukraus kiekis kraujyje, ir tai neabejotinai gali paveikti vaiko elgesį. Daugumai vaikų reikia valgyti kas tris-keturias valandas, taip pat jiems reikia sveikų užkandžių.

6. Susierzinimo priepuolis

Tikroji tokio elgesio priežastis: vaikas nežino, kaip išreikšti savo emocijas.

Vaikas staigiai supyksta, kai reikia išeiti iš žaidimų kambario arba kai neduodate jam sausainio. Jis rėkia, šaukia, gali nukristi ant grindų. Vis dėlto toks elgesys nėra piktybiškas. Dažnai vaikas negali nustoti verkti ir šaukti dėl to, kad dar yra per mažas įvardyti savo jausmus. Arba galbūt jis jau žino, kokiais žodžiais nusakyti jausmus, bet nėra pratęs išsakyti, kaip jaučiasi.

Net jei tėvai pasako vaikui: „Pasistenk išsakyti, kaip jautiesi“, vaikas nebūtinai žinos, kokius žodžius naudoti.

Vaikas gali nežinoti, kaip pasakyti, kad jis supyko, nes gavo mažesnį sausainį nei brolis, arba dėl to, kad prieš miegą jam paskaitėte tik vieną knygelę, o ne dvi.

Tokiu atveju labiausiai padėtų reflektyvus klausymasis – kai tėtis arba mama įsivaizduoja, kaip vaikas jaučiasi. Taigi, galite pasakyti vaikui: „Tu pyksti dėl to, to ir ano.“

Galite ir nepataikyti – juk nemokate skaityti vaiko minčių – bet vien tas faktas, kad dedate pastangas, padeda vaikui pasijusti išgirstam.

Vaikai

7. Šokinėja ant sofos

Tikroji tokio elgesio priežastis: per daug neišeikvotos energijos.

Vaikams reikia išeikvoti daugiau energijos, nei tėvams atrodo. Dažnai tėvai skundžiasi, kad vaikas nenusėdi vietoje, nenustygsta. Bet juk vaikui pavyksta ramiai išsėdėti šešias valandas mokykloje, reiškia, jis tai sugeba.

Vaikams tiesiog reikia sudaryti sąlygas išeikvoti visą susikaupusią energiją. Galite, pavyzdžiui, eidami namo iš mokyklos pakeliui užsukti į parką – leiskite vaikui lakstyti, karstytis, šokinėti į valias.
Kai grįšite namo, vaikas bus ramesnis, jam nebereikės išsikrauti kitais būdais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)