Šių derybų lūkesčiai yra gana kuklūs, ypač po to, kai trečiadienį Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas ir Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris perspėjo, kad pernai Th. May išsiderėta „skyrybų sutartis“, kurią neseniai atmetė britų parlamentas, pakartotinai svarstoma nebus.

J.-C. Junckeris žurnalistams sakė, kad Th. May jau žino ir priima faktą, kad Bendrija neatnaujins derybų dėl „Brexit“ susitarimo.

D. Tuskas savo ruožtu sukritikavo britų politikus, kurie propagavo Jungtinės Karalystės išstojimą iš ES iš pradžių neapgalvoję, kaip tą padaryti.

„Svarsčiau, kaip atrodo speciali vieta pragare tiems, kas propagavo „Brexit“, neturėdami net plano apmatų, kaip tai saugiai padaryti“, – sakė EVT vadovas.

Leo Varadkaras

Kiek vėliau per spaudos konferenciją J.-C. Junckeris šiuo klausimu pasisakė kiek kitais žodžiais, tačiau pasijuokė iš D. Tusko pastebėjimo.

Vis dėlto EK vadovas pakartojo perspėjimą, kad Bendrija nesiruošia iš naujo derėtis ir dėl kontroversiškos „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop), kuria siekiama išsaugoti atvirą Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos sieną.

„Ji žino, kad komisija nėra pasirengusi vėl diskutuoti šiuo klausimu“, – pareiškė J.-C. Junckeris po derybų su Airijos premjeru Leo Varadkaru, kuris taip pat tvirtina, kad „apsidraudžiamoji priemonė“ yra būtina.

Donaldas Tuskas

„Nerizikuos taika“

Dauningo gatvė į tokią Briuselio poziciją sureagavo gana ramiai. Britų vyriausybė tvirtina, jog parlamento sprendimas atmesti susitarimą reiškia, kad Th. May privalo siekti jį pakeisti, antraip jis žlugs.

Prieš Th. May vizitą Briuselyje vyriausybės pateiktame premjerės kalbos juodraštyje sakoma, kad ji turėtų pripažinti, jog „užtikrinti tokius pakeitimus nebus lengva“.

„Praėjusią savaitę parlamentas aiškiai pasakė, kad pirmąkart gali pritarti pasitraukimo susitarimui, jei bus pakoreguota „apsidraudžiamoji priemonė“. Vyriausybė dabar nori nedelsdama dirbti su ES, kad užtikrintų tokius pakeitimus, – sakoma premjerės kalbos juodraštyje. – ES palaiko JK įsipareigojimą išstoti turint susitarimą. Privalome pademonstruoti ryžtą ir padaryti, ką reikia, kad susitarimas būtų patvirtintas.“

Aklavietė Briuselyje pakurstė būgštavimus, kad Britanija kovo 29 dieną gali „iškristi“ iš ES be jokio susitarimo, o tai sutrikdytų prekybą ir gamybai reikalingų atsargų tiekimą.

D. Tuskas ir J.-C. Junckeris sakė laukiantys susitikimo su Th. May ketvirtadienį, o penktadienį L. Varadkaras vakarieniaus su ja Dubline.

Negailėdamas šiltų palaikymo žodžių savo svečiui L. Varadkarui, D. Tuskas nurodė, kad Europos Sąjunga „nerizikuos taika“ Airijos pasienyje išbraukdama iš sutarties „apsidraudžiamąją priemonę“.

„Tikiuosi, kad rytoj išgirsime iš ministrės pirmininkės May realistišką siūlymą, kaip išeiti iš aklavietės“, – sakė EVT pirmininkas.

Vis tik jis pridūrė: „Atsakingumo jausmas sako mums, kad turime pasiruošti galimam fiasko.“

Theresa May

Kruopščios derybos

L. Varadkaras, kurio vyriausybė siekia, kad po „Brexit“ liktų atvira Airijos ir Šiaurės Airijos siena, padėkojo D. Tuskui.

„Nors tikimės, kad „apsidraudžiamoji priemonė“ niekada nebus panaudota, šiandien vėl sutarėme, kad jos reikia kaip teisinės garantijos, jog nebus sugrįžta prie „kietos“ sienos“, – pažymėjo Airijos premjeras.

Trečiadienį Britanijos vyriausybės vadovė aptarė šį klausimą su JK priklausančios Šiaurės Airijos lyderiais.

Praėjusį mėnesį britų parlamentas rekordiška balsų dauguma atmetė „Brexit“ planą, dėl kurio Th. May vyriausybė kruopščiai derėjosi su ES daugiau kaip pusantrų metų.

Dabar premjerė tariasi dėl pakeitimų, kurie tiktų parlamentarams, nuogąstaujantiems, kad dėl „apsidraudžiamosios priemonės“ prie ES taisyklių būtų pririšta visa Britanija, o ypač Šiaurės Airija.

Th. May atstovas patikino, kad ministrė pirmininkė tebėra pasiryžusi įgyvendinti „Brexit“ iki kovo 29 dienos termino ir vyksta į Briuselį ne tam, kad paprašytų daugiau laiko.