„Ši nauja provokacija yra nepriimtina dviems kaimyninėms šalims ir partnerėms Europos Sąjungos viduryje“, – pareiškime, išleistame diena po L. Di Maio susitikimo su protestuotojais Prancūzijoje, cituojamas vienas ministerijos atstovas.

„Pareigas vyriausybėje einantis ponas Di Maio turėtų pasirūpinti, kad savo dažnais įsikišimais nepakenktų mūsų dvišaliams santykiams – tiek Prancūzijos, tiek Italijos labui“, – perspėjo pareigūnas.

Prieš isteblišmentą nusistačiusiam Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S) vadovaujantis L. Di Maio antradienį paskelbė, kad netoli Paryžiaus susitiko su „geltonųjų liemenių“ lyderiu Christophe'u Chalenconu ir Ingrid Levavasseur, esančia šio judėjimo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašo priešakyje.

Italų vicepremjeras pakvietė juos ir kitus judėjimo atstovus vėliau apsilankyti Romoje ir socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad „permainų vėjas kirto Alpes“.

Įtampa tarp abiejų valstybių yra paaštrėjusi nuo pernai birželio, kai Italijoje į valdžią atėjo M5S ir kraštutinių dešiniųjų partijos „Šiaurės lyga“ koalicija.

L. Di Maio jau išprovokavo Paryžiaus įtūžį apkaltinęs Prancūziją kurstant migrantų srautus į Europą ir toliau „kolonizuojant“ Afriką.

Po tokio pareiškimo Prancūzija iškvietė Italijos ambasadorių ir įteikė jam protesto notą.

L. De Maio kolega vicepremjeras Matteo Salvini atvirai užsipuolė prancūzų prezidentą Emannuelį Macroną ir pareiškė: „Esu visa savo širdimi artimas... prancūzų liaudžiai, milijonams vyrų ir moterų, gyvenančių Prancūzijoje, kurią valdo siaubinga vyriausybė ir baisus prezidentas“.

„Geltonųjų liemenių“ demonstracijos prasidėjo nuo vėlai lapkritį kilusių protestų Prancūzijos kaimuose ir miesteliuose, vėliau peraugusių į platesnį judėjimą prieš E. Macrono vykdomą politiką ir valdymo stilių.

Prancūzijos prezidentas tikisi prieš bloko parlamento rinkimus sukurti proeuropietiškų centristų aljansą, galintį mesti iššūkį keliose Europos valstybėse sustiprėjusiems populistų judėjimams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)