Kaip apsaugoti čiužinį nuo dėvėjimosi?

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja Virginija Kirtiklienė pataria čiužinį keisti kas 7 metus, o pagalves – kas 2–3. „Sukaustyta“ nugara ar kaklo sritis ir kartais pasireiškiantis galūnių tirpimas miego metu geriausiai išduoda, kad atėjo laikas pokyčiams: „Išsigulėjęs“ čiužinys lemia nepatogią miego poziciją – apie tai praneša ir kūno skausmai. Be to, per 7 metus jis bus sukaupęs kelis šimtus litrų prakaito, o jame knibždės bakterijos, erkutės ir įvairūs nešvarumai, rašoma pranešime spaudai.

IKEA interjero dizainerė Eimantė Nemanė teigia, kad čiužinio susidėvėjimą galima sulėtinti – reikia įsigyti hipoalerginį užvalkalą: „Lietuvoje vis dar nepopuliaru kartu su čiužiniu įsigyti ir jo apsaugą. Ji sugeria prakaitą, gerina miego kokybę, tačiau netrukdo čiužiniui kvėpuoti. Jo ir pagalvių užvalkalai gali būti skalbiami, tą reikėtų daryti kartą ar du per metus“, – pataria specialistė.

Gydytojos V. Kirtiklienės teigimu, toks užvalkalas ne tik išsaugo estetinę čiužinio išvaizdą, bet ir lemia geresnę higieną.

Lovą ar čiužinį būtina „matuotis“

Pagrindiniai miegamojo baldai ir kokybiško miego garantas – patogi lova, tinkamas čiužinys ir pagalvės. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja V. Kirtiklienė teigia, kad jų pasirinkimą lemia individualios savybės – amžius, svoris, ūgis, lytis ir patogumo suvokimas.

„Lova turėtų būti bent 15 cm ilgesnė už žmogaus ūgį ir pakankamai plati – ypač jei miegate dviese. Anot tyrimų, partnerių trukdymas vienas kitam dėl mažos erdvės – viena iš pagrindinių neišsimiegojimo priežasčių“, – pasakoja gydytoja.

Gydytoja nerekomenduoja nei labai kieto, nei pernelyg minkšto čiužinio, nes abu neužtikrina tinkamos stuburo padėties miegant: „Čiužinį, kaip ir drabužius, būtina „matuotis“ – pagulėti ant jo keliolika minučių, pasivartyti. Norintys užsitikrinti geresnę miego kokybę, gali svarstyti ir apie ergonomišką ortopedinį, skirtingų kietumo zonų čiužinį, parinktą pagal jų ūgį bei svorį“.

Jai pritaria ir E. Nemanė, kuri teigia, jog pasivartymo ant parduotuvės čiužinio gali neužtekti, todėl vertėtų pasitikrinti galimybę netikusius naujus čiužinius grąžinti į parduotuvę ir pasikeisti juos į kitus.

„Prieš keletą metų buvo įsigalėjęs mitas, jog kietesni čiužiniai yra sveikesni stuburui. Dabar pastebime, jog pirkėjai grįžta ir kietus čiužinius keičia į minkštesnius, nes būtent ant jų geriau išsimiega“, – pasakoja interjero dizainerė. Anot jos, pirmenybę taip pat vertėtų skirti spyruokliniams čiužiniams, nes būtent jie laidesni orui, lyginant su viskoelastiniais gaminiais.

Pagalvės pasirinkimą taip pat lemia individualūs veiksniai. Gydytoja pataria didžiausią dėmesį skirti stuburo padėčiai: „Viena svarbiausių pagalvės paskirčių – sudaryti atramą kaklui. Miego metu jis turėtų išlikti linijoje su stuburu, todėl jos pasirinkimas priklauso nuo miego padėties. Miegantys ant nugaros turėtų rinktis žemesnes pagalves, ant šono – aukštesnes“.

Tuo tarpu pirkėjai žymiai dažniau negu naudos sveikatai teiraujasi pagalvių kainos.

„Parduotuvėje pagalves galima įsigyti jau nuo 1,99 Eur. Jos ir yra vienas populiariausių pirkinių. Kitas dalykas dėl kurio pirkėjai jau turi nuomonę – dirbtinio ar natūralaus pluošto pagalvių nori. Vieni renkasi poliesterio pagalves, nes tikisi, kad jų priežiūra bus lengvesnė. Tuo metu kiti nori tik natūralaus pluošto – plunksnų, pūkų pagalvių, nes jos minkštos, primena atostogas ir minkštas viešbučių pagalves“, – pasakoja dizainerė.

Pasak jos, svarbiausia, kad ir kokią pagalvę išsirinkus, jas bent du kartus per metus išvalyti ar išskalbti.


Miegamasis – sandėliukas

Interjero dizainerė E. Nemanė teigia, kad geram miegui svarbūs ne tik čiužiniai bei pagalvės, tačiau ir pati kambario erdvė, jo apšvietimas, vėdinimas ir galų gale sprendimai, kurie neleidžia kauptis dulkėms.

Miegamasis lietuvių namuose nelaikomas reprezentacine erdve, o tai atspindi ir jo įrengimas. Šis kambarys dažniausiai tampa patalpa, kuriame sudedami niekur kitur netilpę daiktai. Iš IKEA kasmet atliekamų namų vizitų tyrimų matome, kad miegamuosiuose laikoma sporto įranga, kitose namų patalpose netelpantys daiktai. Tokiais atvejais be gerų daiktų organizavimo sprendimų, pavyzdžiui, bent jau uždarų dėžių po lova, visa tai pradeda kaupti dulkes, gali tapti kvėpavimo problemų, alergijų priežastimis. Be to, daugiau dėmesio reikėtų skirti ir apšvietimui“, – pasakoja dizainerė.

Gydytojos V. Kirtiklienės teigimu, svarbu ne tik kambario šviesa, bet ir izoliacija nuo išorės dirgiklių – jiems miegantis organizmas labai jautrus: miego hormonas melatoninas gaminamas tik visiškoje tamsoje – net trumpas šviesos blyksnis gali nutraukti jo gamybą ir „perjungti“ organizmą į būdravimo stadiją. Todėl jautriau miegantiems žmonėms būtinos lauko šviesą blokuojančios užuolaidos. Naktinės – mažo intensyvumo, gelsvos, rusvos šviesos – lempelės reikalingos tam, kad norint dar lovoje paskaityti knygą, ryški viso kambario šviesa netrukdytų pereiti organizmui į ramybės būseną. Taip pat svarbu vengti mėlynos šviesos“.

E. Nemanės teigimu, deja, lankydamiesi lietuvių namuose pastebima, kad dažnu atveju miegamasis teturi vieną pakabinamą šviestuvą lubų viduryje, o jeigu ir yra įrengtos naktinės lempos – jos retai kada naudojamos.

Specialistai taip pat primena, jog miegamojo temperatūra turėtų būti žemiausia namuose ir siekti apie 18 laipsnių. Prieš miegą būtina plačiai atverti langus ir patalpas gerai išvėdinti. Vėdinti reikėtų ir pačią lovą bei patalus, juos bent retkarčiais išnešant į gryną orą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)