Ar kada nors susimąstėte, kas vyksta žmogaus organizme, kai jis čiaudi? Kodėl į tai reaguojame palinkėjimu „į sveikatą“? Pasirodo, to linkėdami, stengiamės apsaugoti čiaudintįjį nuo… galimos mirties sustojus širdžiai.

Skamba neįtikėtinai, o gal tai tiesa? Taigi, kas vyksta čiaudint, ir koks šio veiksmo poveikis sveikatai?

Kas tiksliai nutinka, kai čiaudite?

Apie čiaudėjimą galime galvoti kaip apie apsauginį mechanizmą. „Tai instinktyvus elgesys, kurio paskirtis – išvalyti iš nosies dulkes ir nešvarumus“, – aiškina kardiologas Christopheris Kelly, parašęs knygą „Am I Dying?!: A Complete Guide to Your Symptoms and What to Do Nex“.

Pasak specialisto, iš esmės, kai sudirginamas nosies vidus, užmerkiate akis, labai giliai įkvepiate ir jūsų krūtinės raumenys dideliu greičiu išstumia iš plaučių orą, kuriam keliaujant per nosį išvaloma viskas, kas organizmui atrodo nereikalinga.

Taigi, ar pagrįstos kalbos, kad čiaudint sustoja širdis?

Tai vienas iš tų mitų, kuriame yra tiesos grūdas, sako otolaringologas Benjaminas S. Bleieris iš Masačusetso valstijoje esančio Bostono ligoninės „Mass Eye and Ear“.

Pagalvokite apie tai, kur jūsų kūne yra širdis – ji krūtinėje, labai arti plaučių. Kai giliai įkvepiame (tai darome iškart prieš čiaudėjimą), įkvėpimas gali suaktyvinti ilgąjį nervą, vadinamą vagus nerve (jis tikra to žodžio prasme keliauja nuo smegenų iki gaubtinės žarnos).

Pasak B. S. Bleierio, ilgasis nervas be daugelio kitų pareigų (tokių kaip netyčiniai virškinimo trakto susitraukimai) taip pat siunčia signalą širdžiai sulėtinti veiklą. (Štai kodėl keli gilūs įkvėpimai gali padėti sulėtinti širdies susitraukimų dažnį ir nuraminti tuomet, kai patiriate stresą.)

„Kai kuriems žmonėms gilus įkvėpimas prieš čiaudėjimą gali taip suaktyvinti ilgąjį nervą, kad širdis trumpam sulėtėja ir beveik praleidžia vieną pulsavimą, – aiškina Ch. Kelly. – Toliau širdis plaka normaliu ritmu, be jokio pastebimo poveikio.“

Tačiau netgi jeigu jūsų širdis praleidžia vieną dūžį, dėl to nerimauti tikrai neverta. „Širdis vidutiniškai per minutę pulsuoja nuo 70 iki 90 kartų, – aiškina Ch. Kelly. – Jeigu ji sustos ilgiau nei keturioms ar penkioms sekundėms, jūs nualpsite. Dar ilgiau ir būtų gerai, kad kažkas pradėtų dirbtinio kvėpavimo procedūrą.“

Tačiau ekspertai pažymi, kad tai tikrai negali nutikti čiaudint.

Išvada: Ne, kai čiaudite, jūsų širdis nesustoja. Ji gali plakti lėčiau ar praleisti vieną pulsavimą, tačiau dėl to nerimauti nevertėtų. Tačiau, jeigu norite būti malonūs, vis tiek nepamirškite čiaudinčiam žmogui palinkėti „į sveikatą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)