Pasienio tiltas tarp Kolumbijos Kukutos miesto ir Venesuelos Urenjos miesto blokuotas autocisterna ir krovinių konteineriu, pranešė šaltiniai.

Pagalbos pristatymą koordinuoja Venesuelos laikinuoju prezidentu pasiskelbęs opozicijos kontroliuojamo parlamento pirmininkas Juanas Guaido.

Anksčiau parlamento atstovai perspėjo, kad humanitarinės pagalbos blokavimas yra „raudona linija“, kurios valdžiai nederėtų peržengti.

Jie jau ragino ginkluotąsias pajėgas pereiti į J. Guaido stovyklą.

Vasario 14 dieną Vašingtone turi įvykti tarptautinė konferencija dėl humanitarinės pagalbos rinkimo Venesuelai.

Tuo metu Venesuelos socialistų prezidentas Nicolas Maduro anksčiau pareiškė: „Venesuela neketina niekieno prašyti išmaldos. Jei jie nori padėti, tegu panaikina blokadą ir atšaukia sankcijas.“

Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido vasario 2 d. paskelbė, kad atidaromi trys punktai, per kuriuos bus tiekiama užsienio humanitarinė pagalba Venesuelai. Pasak jo, jie bus įkurti Kolumbijos pasienio mieste Kukutoje, prie sienos su Brazilija ir saloje Karibų jūroje.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduras pavadino iniciatyvą dėl užsienio humanitarinės pagalbos perdavimo „prastu ir pigiu oligarchijos šou“ ir paragino šalies gyventojus jos atsisakyti. Jis teigė, kad Venesuela pati susitvarkys su savo ekonominėmis problemomis.

Sausio 23 d. Venesuelos opozicijos lyderis J. Guaido, kurio paskyrimą į parlamento pirmininko postą dviem dienomis anksčiau anuliavo šalies Aukščiausiasis teismas, pasiskelbė laikinuoju Venesuelos prezidentu. Tą pačią dieną JAV pripažino jį laikinuoju valstybės vadovu. Dabartinis prezidentas N. Maduras pavadino tai mėginimu įvykdyti perversmą ir pareiškė nutraukiąs diplomatinius santykius su JAV.

Netrukus J. Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu pripažino Limos grupės šalys išskyrus Meksiką, taip pat Australija, Albanija, Gruzija, Izraelis, Amerikos Valstybių Organizacija. Daugelis ES narių palaiko Venesuelos parlamentą ir reiškia viltį, kad, siekiant sureguliuoti krizę, šalyje bus surengti rinkimai. N. Madurą parėmė Rusija, Baltarusija, Bolivija, Iranas, Kinija, Kuba, Nikaragva, Salvadoras ir Turkija.