NATO sąjungininkė Latvija parėmė JAV sprendimą pasitraukti iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties, sutikusi su Vašingtonu, kad Rusija savo nauja raketų sistema pažeidė šį 1987 metais pasirašytą paktą. Tačiau Ryga paragino INF sutartį pakeisti nauju susitarimu.

„Propaguočiau – net jei tai užtruks labai ilgą laiką, net jei tai gali būti kartais labai sudėtingas ir nuviliantis... procesas – būtų gerai bandyti surasti kelią į priekį dėl daugiašalio ginklų kontrolės susitarimo šioje srityje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

„Turi būti daugiau (šalių), nei Jungtinės Valstijos ir Rusija, nes yra daugiau nei prieš 30 metų šalių, galinčių gaminti tokius ginklus“, – sakė jis interviu, kurį davė Vašingtone, atvykęs dalyvauti 79 narių trečiadienio konferencijoje dėl kovos su „Islamo valstybe“ (IS).

Nors kaltino Rusiją, JAV pareigūnai taip pat reiškė susirūpinimą tuo, kad INF sutartis nevaržo Kinijos, kurios sparčiai auganti kariuomenė labai kliaujasi vidutinio nuotolio raketomis.

Latvijai, kuri nepriklausomybę atgavo žlugus Sovietų Sąjungai, Rusija yra didelė grėsmė.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį pareiškė, kad jo šalis per artimiausius dvejus metus turėtų pagaminti naujų tipų raketų sistemų, prezidentui Vladimirui Putinui pasekus JAV pavyzdžiu ir sustabdžius savo įsipareigojimus pagal INF sutartį.

Tačiau E. Rinkevičius nemano, kad INF sutarties žlugimas iškart padarys reikšmingą poveikį. Jis sakė, kad Rusija jau po Krymo aneksijos 2014 metais intensyvina savo karinius veiksmus.

Latvijos ministras pripažino, kad būsimas paktas tikriausiai nebus toks pats platus kaip INF sutartis, pagal kurią paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas sutiko sunaikinti visas nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, nuskriejančias nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

„Šiuo metu nematau didelio noro ką nors daryti šia kryptimi – beveik niekieno“, – sakė E. Rinkevičius.

INF sutartimi buvo užbaigtos ginklavimosi varžybos, gąsdinusios daugelį europiečių.