Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis šiuo metu yra kompensuojama nemažai sveikatos priežiūros paslaugų, susijusių su svorio mažinimu.

Pirmiausia, privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems pacientams, turintiems šeimos gydytojo siuntimą, gali būti suteiktos gydytojų specialistų – endokrinologo, gastroenterologo, dietologo ir kitų – konsultacijos. Tik tuomet, jei konservatyvus nutukimo gydymas yra neefektyvus, pacientui gali būti taikomas chirurginis gydymas.

Sveikatos apsaugos ministro patvirtintuose Vaikų ir suaugusiųjų abdominalinės chirurgijos stacionarinių tretinio lygio paslaugų teikimo specialiuosiuose reikalavimuose yra numatyti du chirurginiai nutukimo gydymo metodai: laparoskopinė arba atvira gastroplastika bei skrandžio ir dvylikapirštės žarnos apylankos operacijos. Pagal galiojančią tvarką, nutukimo operacijos gali būti atliktos tiems žmonėms, kurie neserga lėtinėmis ligomis, bet jų kūno masės indeksas (KMI) yra didesnis nei 40. Taip pat tiems pacientams, kurių KMI viršija 35 ir jie serga hipertenzine liga, cukriniu diabetu, poliartritu, deformuojančia osteochondroze, Pikviko sindromu ar nevaisingumu.

Svarbu žinoti, kad indikacijos operacijai nustatomos konsiliumo metu dalyvaujant gydytojams gastroenterologui, endokrinologui, abdominaliniam chirurgui. Šios operacijos privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems pacientams apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. Atkreipiame dėmesį, kad gydymo įstaigoje, teikiančioje šias paslaugas, turi būti visos reikalingos medicinos priemonės bei medikamentai operacijai atlikti.

Pernai PSDF biudžeto lėšomis buvo suteiktos 302 stacionarinės paslaugos, kai pacientams buvo diagnozuotas nutukimas ir atlikta chirurginė operacija, skirta nutukimui gydyti. Visoms šioms paslaugoms apmokėti 2018 m. iš PSDF biudžeto išleista daugiau nei 380 tūkst. eurų.

Už pacientų, kuriems diagnozuotas nutukimas, gydymą stacionare, priklausomai nuo atliktų intervencijų ir paciento būklės sudėtingumo, 2018 m. vidutiniškai už vieną gydymo atvejį buvo kompensuota nuo 1037 eurų iki 1827 eurų. Nuo šių metų už vidutinės trukmės stacionarinio gydymo atvejį bus mokama nuo 763 eurų iki 3330 eurų.

Praeitais metais stacionarines nutukimo gydymo paslaugas PSDF biudžeto lėšomis teikė šešios Lietuvos gydymo įstaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)