Pranešime spaudai drąsos trenerė Jūratė Jurginytė išskiria dažnai pasitaikančias žmonių baimes ir dalijasi patarimais, kaip jas įveikti.

Bijoma netekti darbo

„Per savo darbo praktiką Lietuvoje pastebėjau, kad žmonės labai bijo netekti darbo, netekti pajamų ir nesiryžta kažko keisti, net jei darbo aplinkoje atmosfera yra labai nemaloni. Žmonės turi vieną pajamų šaltinį ir bijo jį prarasti. Ši baimė yra logiška, tačiau noras pakeisti esamą situaciją į geresnę gali suteikti drąsos ir jėgų ieškoti geresnio darbo.
Mano patarimas – tinkamai pasiruoškite. Pirmiausia nuspręskite, ko tikrai norite, tada – ką galite ir imkitės veiksmų. Išanalizuokite, ką sugebate daryti, kokių turite kompetencijų, kokiai įmonei galėtumėte suteikti didžiausią vertę. Pasižiūrėkite darbo skelbimų ir pastebėkite, ko jums dar trūksta, kad galėtumėte pretenduoti į norimą darbo vietą. Tuomet stenkitės įgyti reikiamų įgūdžių, žinių. Kai būsite pasiruošę, pasitikėkite savo jėgomis, tikėkite, kad tikrai pavyks rasti norimą darbą“, – pataria J. Jurginytė.

Bijoma ateities

„Kita dažna baimė – ateities. Bijoma pokyčių ir nežinomybės, nes pasaulyje nuolat kažkas keičiasi. Aš žmones drąsinu sakydama, kad reikia priimti pokyčius socialinėje, ekonominėje, politinėje aplinkoje kaip natūralius. Viduje turėkite ramybės, nesvarbu, kad aplink mus vyksta greita kaita ir ateityje taip pat jos neišvengsime. Kad išsaugotume ramybę, mes turime būti pasiruošę. Tai reiškia, kad turime matyti esamą situaciją, įvertinti rizikas, skaičiuoti, taupyti, jau šiandien turėti planą B netekus darbo, santaupų. Tokiu atveju jaučiamės užtikrinti ir saugūs“, – sako J. Jurginytė.

Bijoma, ką kiti pagalvos

„Stipriai įsišaknijusi ir baimė, ką kiti pagalvos. Net jei žmogus sako, kad jam nesvarbu kitų nuomonė, tačiau vis tiek giliai viduje dažnai jaučia norą lyginti save su kitais, kolegomis ar kaimynas. Lyginamės žiūrėdami į kito pasiekimus, automobilį, gyvenimo aplinką. Norime leisti sau tiek, kiek leidžia kaimynas ir pamirštame apie ką patys svajojame. Galbūt mums visai nereikia naujausio automobilio, o labiausiai norėtume išmokti groti pianinu“, – apie baimes kalba drąsos trenerė.

Bijoma dalintis

„Lietuvoje pasigendu atvirumo, norėtųsi, kad žmonės nebijotų dalintis savo žiniomis. Sėkmingi asmenys, kurie dalinasi savo rekomendacijomis, žiniomis, patarimais ar paslaugomis, pasiekia žymiai daugiau už tuos, kurie bijo dalintis, nori apsisaugoti, neduoti, kad kažkas nepamatytų, kad kažkam nebūtų geriau. Jaučiu, jog mes dažnai vietoje to, kad bendradarbiautume, esame linkę konkuruoti“, – teigia J. Jurginytė.

Kaip nugalėti baimę?

Vienas reikšmingiausių gyvenimo pokyčių yra darbo keitimas, sako drąsos trenere prisitatanti J. Jurginytė. Pasak jos, tam svarbios žinios, pasiruošimas, tikėjimas, kad pavyks, planas ir galiausiai veiksmas.

„Reikia žinoti, ką aš geriausiai sugebu daryti, ką aš norėčiau veikti, koks darbas man patiktų ir kur galėčiau gauti padorų atlyginimą. Aš mėgstu taikyti šį trijų, harmoningai persipinančių apskritimų metodą savo praktikoje:

1. Kokie yra mano gebėjimai?
2. Ką aš noriu veikti, ką su malonumu dirbčiau?
3. Ar gausiu padorų atlyginimą už tą veiklą?

Pavyzdžiui, jaučiate pašaukimą dirbti socialinį darbą ir padėti kitiems, tačiau atlyginimas – minimalus. Šeimoje yra vienas dirbantis asmuo, o kitas – prižiūri vaikus. Tokioje situacijoje šeima nuolat jaus pinigų stygių ir tai kels įtampą. Tuomet verčiau turėti darbą, kuris užtikrina orų pragyvenimo lygį, o laisvu laiku savanoriauti ir padėti kitiems taip išpildant savo tikrąjį pašaukimą. “

Kaip baimę paversti stiprybe?

„Įsivaizduokime, kad jums reikia pasiruošti ir viešai skaityti pranešimą. Siūlau pirmiausia nusibrėžti lentelę. Joje aiškiai įvardinkite, apie ką bus pranešimas, ką turite pasakyti. Pasižymėkite kiekvieną žingsnį, kokių veiksmų imsitės: pasirašysite tekstą, išmoksite jį, repetuosite prieš veidrodį, galbūt susitiksite su viešojo kalbėjimo mentoriumi, kas labai rekomenduojama. Pasižymėkite laiką kitoje skiltyje, kad darbai neliktų paskutinei dienai. Su šia lentele, žingsnis po žingsnio žinosite, ką darysite, o kai yra žinojimas, baimė šalinasi.

Kita dažna situacija, kai bijome kažką pasakyti, ko nors paklausti savo vadovo. Geriausias metodas – tiesiog susikaupti, imti ir padaryti. Jeigu mes kiekvieną kartą peržengsime save ir padarysime, susiformuos įprotis ir bus vis lengviau įveikti panašias situacijas ateityje“, – patarimais dalijasi drąsos trenerė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)