Su kolegomis iš Norvegijos ir Švedijos parodoje dalyvavęs parketo ir kitų kietmedžio grindų gamyklos „Bauwerk Boen“, kuri veikia šalia Elektrėnų, pardavimų vadovas Valdas Tekorius tikina, kad jo veiklos srityje – parketo industrijoje – radikalių pokyčių nedaug.

„Parodoje išvydome tik kosmetinius parketo industrijos pasikeitimus. Parketas yra gan klasikinis gaminys, jį renkasi trokštantys natūralumo, taigi, suprantama, kad parketo gamyba, medžiagos ir dizainas kardinaliai nesikeičia. Per pastaruosius metus parketo populiarumas išliko toks pat – aukso viduryje, nei kilo, nei krito. Populiarumo sulaukė pigesnių, alternatyvių medžiagų grindys: plastikinės, laminatas, augo vinilo panaudojimas“, – sako V. Tekorius.

Jis tikina, kad labiausiai pastebimos naujienos – racionalesnis požiūris į medinių grindų puoselėjimą: „Daugelis gamintojų jau ir seniau galėjo pateikti įvairių spalvų ir atspalvių alyva padengtą parketą. Tačiau toks tinka ne visiems, paprastai vartotojai ją renkasi labiau puoselėjamoms antrojo namo aukšto grindims padengti. Šiuolaikinis vartotojas nori gyventi trouble-free, t. y. neapsikrauti nereikalingomis problemomis, tad dažniau renkasi lakuotą parketą.“

V. Tekorius pasakoja, kad ekologiško lako spalvų paletė parodoje sulaukė didelio susidomėjimo. Specialistas paaiškina, kad šis lakas paprastai siūlomas vartotojams, siekiantiems namuose įsirengti gražias, ilgaamžes grindis ir ilgus metus nesukti galvos dėl jų priežiūros.

Statybos

Anot specialisto, parodoje „BAU 2019“ buvo galima pasisemti parketo klojimo raštų (angl. patterns) idėjų, kai iš parketo lentelių daromos mozaikos, dėlionės. Į populiarumo viršūnę vėl grįžta raštas „Eglutė“, ji kuriama įvairių formatų ir pločių parketlentėmis. Parodoje specialistai išvydo ir nestandartinių formų parketlenčių klojimo galimybių. V. Tekorius teigia, kad tai šiandien itin domina nestandartiškai mąstančius interjero dizainerius.

Namuose – daugiau natūralios šviesos

Medinių langų ir durų gamybos bendrovės „Doleta“ vadovas Vytautas Silevičius parodoje „BAU 2019“ dalyvavo kaip lankytojas, tačiau tikina, kad įmonės gaminami langai Miunchene vykusioje parodoje būtų sulaukę dėmesio kaip unikalūs, mat tokios koncepcijos langų gamintojų Europoje nedaug.

Anot V. Silevičiaus, didelių naujienų langų gamintojai parodoje nepateikė, tačiau vienas dalykas krito į akį – galimybė gaminti ypač didelius ištisinio stiklo langus: „Parodoje matėme itin didelių matmenų langus, kai vientisas stiklas yra net 3 m pločio ir 20 m ilgio lange. Tai itin domino parodos lankytojus, ypač architektus ir interjero dizainerius“.

Anot specialisto, parodoje eksponuotos langų mados labai įvairios, tačiau didelių matmenų ištisinio stiklo langai turbūt viena ryškiausių tendencijų, mat žmonės namuose nori „pagauti“ kiek įmanoma daugiau natūralios šviesos. Be to, į rinką vis intensyviau braunasi ir skaitmeninės, išmanios langų technologijos.

„Galime pasidžiaugti, kad Lietuva yra labai pažengusi langų gamyboje, gal net viena pažangiausių pasaulyje. Ta pažanga – ne tik taikomos naujausios technologijos. Kokybiški langai stipriai prisideda prie kokybiškų energetiškai efektyvių pastatų statymo ir vis kylančių reikalavimų tokiems pastatams. Tokie aukšti reikalavimai kol kas netaikomi nei Vokietijoje, nei Skandinavijos šalyse. Sakoma, kad norint pastatyti ir įrengti itin aukštos kokybės būstą, baldus reikia pirkti Italijoje, įrengimus – Vokietijoje, na o langus – Lietuvoje“, – iš parodos atsivežtu pašmaikštavimu dalinasi V. Silevičius.

BAU Paroda

Dėmesys skaitmenizacijai

Paroda „BAU 2019“ daugiausia įkvėpimo suteikė architektams. Šią parodą nuolat aplankantis architektas Sigitas Kuncevičius pasakoja, kad šiemet ji tapo puikia proga išvysti inovacijas bei pasisemti idėjų.

Architektą labiausiai nustebino du paviljonai. Vienas jų – V. Silevičiaus minėtas struktūriniams, ištisiniams langams skirtas paviljonas. Anot S. Kuncevičiaus, didėjantys langų išmatavimai atveria naujas galimybes architektams.

„Kitas mane maloniai nustebinęs paviljonas buvo skirtas betonui ir gelžbetoniui. Atrandamos naujos betono galimybės, jis tampa plastiškas, įgyja įvairias formas, siekiama vis aukštesnių kokybės standartų, ypač gaminant betono lakštus, betonines dangas. Tai buvo viena įspūdingiausių visos parodos vietų“, – sako S. Kuncevičius.

Kalbėdamas apie tendencijas šiais ir kitais metais, architektas teigia, kad jas sunku prognozuoti. Tačiau dėl vieno galime būti tikri – statybų sektorius vis labiau ir labiau skaitmenizuosis: „Jeigu ankstesnėse parodose skaitmeninės statybos technologijoms buvo skiriama nedidelė paviljono dalis, šiemet tam buvo skirtas visas paviljonas. Apie tokias technologijas kalbama vis daugiau. Aš, kaip architektas, kol kas nesu tikras, kiek skaitmenizacija išlaisvina kūrybiškumą, tačiau pastebėjau kelias įdomias programas. Tikiuosi, kad šios technologijos vis tobulės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)