Šuolių su slidėmis sporto legenda mirė 55-erių metų. Pranešama, kad M. Nykaneno gyvybė užgeso naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Matti buvo laimėjęs viską, ką buvo galima pasiekti šuolių su slidėmis sporto šakoje: M. Nykannenas dominavo XX amžiaus priešpaskutiniame dešimtmetyje.

Suomio M. Nykaneno gyvenimą lydėjo sportinės aukštumos, svaiginanti šlovė bei alkoholio sukeltos asmeninės tragedijos.

Aš pavargau, man to buvo per daug. Buvau labai jaunas ir pasiekiau milžinišką sėkmę, visą laiką aplink mane sukosi žiniasklaida. Pradėjau ieškoti pagalbos. Tai buvo pradžia. Atsirado alkoholis, nes nieko daugiau nenorėjau, tik tai pamiršti.
Matti Nykanenas

Būdamas vos 18-os suomis laimėjo pasaulio čempiono vardą, o po poros metų jis triumfavo 1984-ųjų žiemos olimpinėse žaidynėse Sarajeve: iškovojo aukso bei sidabro medalius.

1988-aisiais Kalgaryje (Kanada) vykusiose žiemos olimpinėse žaidynėse tapo pirmuoju sportininku, iškovojusiu net tris aukso medalius per vienerias žaidynes.

„Matti buvo šuolių su slidėmis Lionelis Messi ar Maradona“, – teigė Suomijos šuolių su slidėmis federacijos vadovas Clas Brede Brathenas. „Jis mūsų sportą pakėlė į kitą lygį. M. Nykannenas buvo herojus ir idealas ne vienai kartai. Kiekvienas norėjo taip šokti, kaip tą darė Matti“.

Tačiau greta sportinių pergalių netrūko asmeninių problemų, kurias lydėjo besaikis alkoholio vartojimas.

Atletas karjerą baigė 1991-aisiais, vos – 28-erių metų.

Suomių žvaigždė dar sportuodamas turėjo rimtų problemų su alkoholiu, o baigus karjerą ėmė švilpauti vėjai piniginėje.

Asmeninių finansų krizę bandė spręsti net šokdamas striptizą, be to, išbandė savo jėgas pop muzikos scenoje, jo albumas buvo parduotas 25 tūkstančių egzempliorių tiražu.

2004 ir 2009 metais šuolių su slidėmis sporto ikona buvo nubausta laisvės atėmimu 26-iems ir 16-ai mėnesių.

Pirmu atveju nubaustas už konflikto metu peiliu sužalotą kaimyną, antru atveju – už smurtą prieš savo žmoną.

„Kai tu geri, tu gyveni lyg tam tikrame burbule, kuriame nejauti prasmės“, – atletas ne kartą bandė paaiškinti pasauliui savo asmenines problemas.

„Prieš daugelį metų atsidūriau dėmesio centre, kiekvienas kažko norėjo iš manęs.

Aš pavargau, man to buvo per daug. Aš pasijaučiau nelaimingu ir pradėjau statyti sieną savo viduje. Buvau labai jaunas ir pasiekiau milžinišką sėkmę, visą laiką aplink mane sukosi žiniasklaida.

Pradėjau ieškoti pagalbos. Tai buvo pradžia. Atsirado alkoholis, nes nieko daugiau nenorėjau, tik tai pamiršti“, – pasakojo sporto legenda.

Tiksli vyro mirties priežastis nėra skelbiama, o prieš mirtį neseniai jam buvo diagnozuotas diabetas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)