Viena iš aukų – 10 metų mergaitė. Pirmadienį ULAC gydytoja patvirtino, jog šiemet dėl gripo ir jo sukeltų komplikacijų mirė 12 žmonių, o dvi paskutinės aukos – 20 ir 50 metų amžiaus intervalo. Jauni, tačiau galbūt lėtinėmis ligomis sirgę žmonės, kurių imunitetą nuo grėsmingo viruso galėjo apsaugoti vakcina.

ULAC imunologė taip pat pabrėžia – įtarus gripą ar panašių simptomų infekciją, patariama kreiptis į šeimos gydytoją. Savivaldybėse, kur paskelbta gripo epidemija, pasikonsultuoti su gydytoju ir gauti elektroninį receptą antivirusiniams vaistams, galima gauti ir ir telefonu.

Daugiau apie gripą – laidoje DELFI Diena su ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja imunologe Daiva Razmuviene.

– Šiemet dėl gripo sukeltų komplikacijų jau mirė 12 žmonių. Naujausi atvejai – du. Kodėl taip įvyko?

– Pradėkime ne nuo mirčių, o nuo sergamumo. Sergančiųjų skaičius Lietuvoje toliau auga – tiek gripo atvejų, tiek peršalimo ligų. Kuo daugiau žmonių serga, tuo daugiau komplikacijų ir hospitalizacijų auga. Intensyvios terapijos skyriuje yra 33 asmenys, iš jų – 16 vaikų, nėščiosios taip pat registruojamos.

Gripas

Tiesa, kad registruoti du nauji atvejai dėl gripo ir pneumonijos mirties atvejai. Gripas sukelia ligos pradžią, o vėliau gali kilti antrinė infekcija – pneumokokas arba ir pats gripo virusas gali sukelti mirties atvejį. Asmenų amžiaus intervalas yra nuo 20 iki 50 metų. Ir jei sezonas prasidėjo amžiumi virš 80 ir virš 90 metų, tai pastarąją savaitę prasidėjo gripo atvejai registruojami darbinių amžiaus žmonių. Tarp mirusiųjų yra ir 10 metų vaikas. Išvada tokia, kad gripo virusas nesirenka – tu jaunas ar vyresnio amžiaus. Tiesiog šiais metais yra agresyvus gripo virusas – A tipo, kuris 2009 metais sukėlė gripo pandemiją. Vadinamas H1N1. Jis yra agresyviausias visų A tipo gripo virusų, todėl šiais metais sudėtingesnė simptomatika, labai dažnos komplikacijos ir, žinoma, mirties atvejai.

– Ar tie du žmonės, kurie mirė pastaruoju metu, buvo pasiskiepiję?

– Iki šiol yra registruota 12 mirties atvejų, nė vienas iš tų 12 nebuvo pasiskiepiję, nors jie visi priklausė vienai ar kitai rizikos grupei, dažniausiai dėl lėtinių ligų, išskyrus vieną jauną asmenį. Šie žmonės galėjo būti paskiepyti, bet tai nebuvo padaryta. Kad ir kaip žmonės kalbėtų apie gripo vakciną, tačiau ji nuo mirties išgelbėja ir jaunus, ir labai garbaus amžiaus asmenis.

– Ar tie žmonės, kurie paliko mūsų pasaulį, jei būtų pasiskiepiję, būtų išvengę komplikacijų?

– Gripo vakcina apsaugo nuo ligos, bet žmogus gali sirgti. Gripo vakcina apsaugo nuo komplikacijų, bet gali būti komplikacijos. Bet vakcina tikrai apsaugo nuo mirties. Vakcina yra vienoda visiems. Taip kaip ir vaistas. Bet mes visi skiriamės, mūsų imuninė sistema, amžiaus, lėtinės ligos skiriasi, todėl vakcina mus veikia labai įvairiai. Aišku, nieko nėra 100 proc., taip pat ir vakcinos veiksnumas nėra 100 proc.

– Ar bent vienas dėl gripo miręs žmogus sirgo B tipo virusu?

– Šiais metais dominuoja tik A H1N1 tipas, laboratorijoje nustatomas tik šis gripo virusas. Pernai dominavo B tipas, jis buvo tik keturvalentėje vakcinoje, kuri neva yra geresnė. Bet galėčiau šiuos mitus paneigti, nes tiek trivalentė, tiek keturvalentė vakcinos yra identiškos, tiesiog keturvalentėje vakcinoje yra vienas papildomas B tipas. <...> Lietuva neperka prastų, neefektyvių vakcinų. Trivalente vakcina daugiausiai Europos šalių buvo perkama ekonomiškai stipriose šalyse.

– Kokios buvo tų 12-os mirčių atvejų ligos eigos?

– Neminint konkretaus atvejo, nereikėtų užsiimti savigyda. Šių metų gripas yra žymiai agresyvesnis. Ir jei žmogus galvoja, kad pagulės ir tris dienas pagers arbatą, po to viruso sustabdyti jau yra neįmanoma. Tada negali padėti nei antivirusiniai vaistai, nei kas kita. Ligos procesas jau būna pažengęs. Ministerija yra priėmusi sprendimą – savivaldybės, kuriose yra paskelbta epidemija, jų poliklinikos gali telefonu konsultuoti ligonius, neinat į gydymo įstaigą išduoti nedarbingumo lapelį, telefonu gydytojas gali surinkti visą anamnezę, iš to spręsti, galbūt iš karto reikėtų nukreipti į ligoninę, išrašys elektroninį receptą antivirusiniams vaistams, bet tikrai nereikėtų patiems gydytis.

– Trys dienos yra lemiamos?

– Taip, tarkime žiūrint į tuos 12 mirčių atvejus, ligos procesas buvo labai trumpas. Vieną dieną susirgo – kitą dieną žmogus buvo hospotalizuotas ir jau atsidūrė reanimacijoje. Tai jei žmogus atsiduria į intensyvios terapijos skyrių, reiškia, procesas yra rimtas. Kadangi virusas pažeidžia kvėpavimo takų gleivinę ir pažeidimas jau gali būti plaučių, o uždegimo, kuris gali pasireikšti dusuliu ir kvėpavimo nepakankamumu.

– Kodėl taip atsitinka, kad žmonės miršta nuo gripo?

– Kai mes rudenį pradedame kalbėti, kad vakcina jau atvežta į Lietuvą, valstybė nupirko 130 tūkst. dozių. Žmonės galvoja, kad rudesnį skiepytis yra per anksti. Tačiau skiepytis reikia spalio-lapkričio mėnesiais. Visuomenė dar gal neturi to įpročio, kad reikia save vertinti.

– Ar dabar skiepytis dar galima?

– Vakcinų dar yra, bet reikia įvertinti, kad pasiskiepijus imunitetas susiformuos po dviejų savaičių. Po dviejų savaičių bus vasario vidurys. Jei tas asmuo dvi savaites gali būti namie neišeidamas į lauką, nebus lankomas žmonių, imunitetas gali susiformuoti. Nes užsikrėtus gripo virusu simptomai gali ateiti po 1-3 parų. Tai vakcina niekaip nespės apsaugoti, juolab, kad mūsų aplinkoje yra labai daug sergančių. Yra savivaldybių, kuriose serga kas penktas.

Poliklinika

– Gripo sezono piko dar nėra?

– Praėjusią savaitę sergamumas dar didėjo, ko gero šią savaitę dar sirgsime intensyviai, tai nuo kito pirmadienio jau reikėtų galvoti, gal po truputį kai kuriose savivaldybėse sergančiųjų pradės mažėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)