„Kinija stengiasi įsitvirtinti kaip kibernetinė jėga per neteisėtas struktūras ir duomenų bei tinklų kontrolę“, – per Briuselyje vykusią telekomunikacijų spaudos konferenciją kalbėjo JAV pasiuntinys Europos Sąjungoje. Kinijos įstatymai „reikalauja, kad šalies valstybinės ir privačios bendrovės bendradarbiautų ir dalytųsi duomenimis su Kinijos žvalgyba ir saugumu“, o tai kelia didelį JAV susirūpinimą dėl saugumo, sakė jis praėjusį ketvirtadienį.

Jungtinės Valstijos ragina Europos sąjungininkes, tokias šalis kaip Vokietija, vengti telekomunikacijų tiekėjų, „pavaldžių užsienio vyriausybės kontrolei“. Donaldo Trumpo administracija gruodį išsiuntė pareigūnus į Berlyną padidinti spaudimo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vyriausybei dėl „Huawei“; JAV ambasados teigimu, sąjungininkai ir partneriai raginami būti budrūs siekiant užtikrinti tinklų saugumą, pavyzdžiui, mobiliojo ryšio operatorėms sudarant sutartis dėl įrangos.

Tokie perspėjimai, galimas daiktas, turės poveikį. Praėjusią savaitę ES eurokomisaras, atsakingas už bendrąją skaitmeninę rinką, paragino bloko nares-valstybes apsvarstyti partnerystės su kinų bendrovėmis, tokiomis kaip „Huawei“, rizikas. Andrusas Ansipas, Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas, pareiškė, kad Kinijos duomenų įstatymai didina bendradarbiavimo su kinų įmonėmis Europoje riziką.

Kontroversiškas įstatymas

Susirūpinimas, kurį išsakė G. Sondlandas ir A. Ansipas, siejamas su Kinijos nacionaliniu žvalgybos įstatymu, priimtu 2017 metais. Įstatymas įpareigoja bet kurią organizaciją bei pilietį padėti nacionalinei žvalgybai atlikti tyrimus ir saugoti informaciją, susijusią su tokiais tyrimais. „Huawei“ , atmetė kaltinimus, esą jos įrangą vyriausybė gali naudoti šnipinėjimui, ir pareiškė, kad kinų bendrovės įtraukimas į juoduosius sąrašus be menkiausių įrodymų gali pakenkti pramonei ir sutrikdyti naujų didelio greičio technologijų naudojimą.

„Huawei“ anksčiau teigė prašiusi teisės specialistų atlikti minėto įstatymo padarinių analizę. Pasak teisės konsultantų, įstatymas nereikalauja, kad bendrovė bendradarbiautų su vyriausybės žvalgyba, jeigu tokiu atveju būtų prieštaraujama individualių asmenų bei organizacijų teisėtoms teisėms bei interesams.

Praėjusį antradienį JAV prokurorai pateikė kaltinimus prieš „Huawei“, tvirtindama, esą ji pasisavinusi prekybos paslaptis iš amerikiečių konkurento ir manipuliavusi banko operacijomis, pažeisdama sankcijas dėl verslo sandorių su Iranu.

„Huawei“ yra viena iš „penktosios kartos“ mobiliojo ryšio technologijos, 5G, kūrėjų. Kai kurios valstybės siekė apriboti įmonės įtaką; Australija ir Naujoji Zelandija uždraudė naudoti „Huawei“ įrangą kuriant 5G technologijas, kitos valstybės, įskaitant Vokietiją, svarsto galimybę apriboti “Huawei“ vaidmenį.

Jungtinės Valstijos tinklų bei paslaugų saugumą iškėlė kaip pagrindinį prioritetą, - ir tai labai svarbu kalbant apie 5G technologijas, sakė G. Sondlandas. „Toks sprendimas susijęs ne su kaina ar kokybe. Tai sprendimas susijęs su tuo, ar jūs leisite ar neleisite piktybiniams veikėjams kontroliuoti jūsų nacionalinę telekomunikacijų sistemą“, - sakė Jungtinių Valstijų ambasadorius ES.