Labas, Ramune. Patarimo reikia mano draugei, kuri gyvena kaime ir pati negali jums parašyti. Jos problema - smurtaujantis vyras, lengvai randantis priežastį smurtui pateisinti: lėkštė, šiltnamio plėvelė ir t.t. Supykęs muša ją per veidą, rauna plaukus, gąsdina, grasina užmušti. Aš jos vietoje išsiskirčiau, bet ji taip prigąsdinta ir pažeminta, kad negali priimti jokio ryžtingo sprendimo. Jie augina du vaikus, vienas neįgalus. Viešumoje jie vaidina normalią šeimą, vyras elgiasi santūriai. Bet kai lieka vieni, vyras vaikus išvaro iš kambario ir prasideda... Kokia galėtų būti "momentinė" pagalba tokiose situacijose? Kaip jai reiktų elgtis: priešintis, gintis, kelti triukšmą ar tiesiog tyliai kęsti ir tikėtis, kad jam taip greičiau "praeis"?.. Patarkite, aš jai nuvešiu paskaityti. Gal profesionalo nuomonė padarys jai įspūdį ir padrąsins išsivaduoti iš to košmaro. Ačiū. Vilma

Sveika, Vilma. Smurto šeimoje problema labai sudėtinga ir paini. Paprastai moterys, kurios išteka už smurtaujančių vyrų būna patyrusios vienokią ar kitokią prievartą iš savo artimųjų vaikystėje ar paauglystėje. Vėliau jos susiranda į smurtą linkusį sutuoktinį, įvyksta tarsi traumos pakartojimas ir šis scenarijus tęsiasi iš kartos į kartą.

Ryšys su skriaudiku

Dažnai moterys yra labai prisirišusios prie savo smurtaujančių vyrų ir jaučia labai gilų ir stiprų ryšį su savo skriaudiku. Tai susiję su vadinamuoju "ego" gynybiniu mechanizmu - susitapatinimu su agresoriumi. Tokia yra prievartą patiriančios moters išgyvenimo strategija, taip ji išsaugo tariamą savo saugumo jausmą.

Auka kaltina save

Dažnai tokios moterys pasąmonėje neigia, kad jos yra prievartos aukos. Neretai jos pačios jaučiasi kaltos ir pateisina vyro elgesį, t.y. auka prisiima agresoriaus kaltinimus. Be abejo, tai veda į susvetimėjimą su savimi. Aplinkiniams žmonėms atrodo visiškai nesuprantamas toks moters taikstymasis su situacija. Tačiau kartais ryšys su smurtaujančiu vyru yra vienintelis jai artimas ryšys.

Krizių centras

Manau, kad "momentinė" pagalba šiuo atveju mažai efektyvi. Jūsų draugė turėtų ryžtis ir kreiptis į specialistus. Pavyzdžiui - Moterų krizių centrą ir gauti profesionalią įvairių sričių specialistų (psichologo, socialinio darbuotojo, juristo ir t.t.) pagalbą. Incidento metu ji gali kreiptis į policiją arba kaimynus. Bet žmonės, o ir ta pati policija, paprastai "nusiplauna rankas", esą tai asmeninės šeimyninės problemos.

Trauma vaikams

Todėl, manau, jūsų draugė turi būti labai ryžtinga ir aktyvi. Tai ji privalo padaryti jei ne dėl savęs, tai bent dėl savo vaikų. Nes jie, matydami prievartą namuose, patiria didžiulę psichologinę traumą. Vaikams gali vystytis įvairi psichopatologija.

Klausk Ramunės: seksas@15min.lt