„Šis vizitas į Izraelį tarptautinės bendruomenės ir užsienio žiniasklaidos buvo įvertintas nevienareikšmiškai. Todėl atnešė daugiau žalos nei naudos”, – D. Grybauskaitės poziciją BNS perdavė Prezidentės spaudos tarnyba.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas pabrėžė, kad vykdamas į tarptautinius vizitus S. Skvernelis visų pirma galvoja ne apie formą, o turinį, ir siekia konkrečių rezultatų bei naudos Lietuvai.

„Kur kas didesnę ir ilgalaikę žalą Lietuvai daro priimami vienasmeniai sprendimai, galbūt siekiant įtikti atskirų šalių lyderiams, o to rezultate net ir balsuojant Jungtinėse Tautose nusisukama nuo mūsų pagrindinių strateginių partnerių Jungtinių Amerikos Valstijų“, – BNS pabrėžė T. Beržinskas.

Šią savaitę per vizitą Izraelyje S. Skvernelis neapsilankė Palestinos savivaldoje, nors iki šiol šalies vadovai paprastai nuvykdavo į Ramalą. Lietuva penktadienį sulaukė palestiniečių notos dėl premjero apsilankymo Rytų Jeruzalėje su Izraelio pareigūnais ir sprendimo neaplankyti Palestinos savivaldos per vizitą Izraelyje.

T. Beržinskas penktadienį teigė, S. Skvernelio vizitas į Izraelį buvo skirtas vienai valstybei, viešint jame negali būti prievolės skirti dėmesio ir Palestinos savivaldai. Tačiau T. Beržinskas tikino, kad Lietuvos pozicija dėl vadinamojo „dviejų valstybių sprendimo“, kuriuo siekiama nepriklausomos Palestinos valstybės pripažinimo greta Izraelio valstybės, „išlieka nepakitusi“.

Izraelio ambasadoriaus Lietuvoje Amiro Maimono feisbuke skelbiama nuotrauka, kur jis lydi S. Skvernelį prie Raudų sienos Rytų Jeruzalėje. Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės Rytų Jeruzalę laiko Izraelio okupuota teritorija.

Palestiniečių užsienio reikalų viceministrė Amal Jadou penktadienį BNS pareiškė, kad premjero S. Skvernelio elgesys per vizitą Izraelyje pažeidė tarptautinę teisę ir Europos Sąjungos praktiką bei „siunčia labai neigiamą žinią palestiniečiams“.