„Tikiuosi, kad mums pavyks surinkti visus dideliame puikiame kabinete ir sudaryti naują susitarimą, kuris bus gerokai geresnis (už INF)", – žurnalistams sakė jis.

„Žinoma, čia reikia pridėti valstybių“, – teigė JAV vadovas.

Vašingtonas anksčiau penktadienį pranešė, kad traukiasi iš INF sutarties, nes Rusija ją pažeidė.

Jungtinės Valstijos nutrauks savo įsipareigojimus pagal INF sutartį ir pradės pasitraukimo iš INF sutarties procesą; jis bus baigtas per šešis mėnesius, nebent Rusija grįš prie (sutarties) laikymosi sunaikindama visas ją pažeidžiančias savo raketas, jų paleidimo ir susijusią įrangą“, – sakoma D. Trumpo pranešime.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo taip pat pabrėžė, kad jei Maskva nesilaikys susitarimo, ji „baigsis“.

Įtampa dėl INF sutarties likimo tvyrojo daug mėnesių. Vašingtonas teigia, kad Rusija pažeidė sutartį.

Šis susitarimas, 1987 metais pasirašytas tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo, buvo pirmoji ginklų kontrolės priemonė, uždraudusi ištisą ginkluotės klasę: nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Praėjusią savaitę Rusijos kariškiai pademonstravo žiniasklaidai ir užsienio kariškiams raketų sistemą 9M729, taip bandydama įrodyti, kad nepažeidžia sutarties.

Rusija tvirtina, kad šios branduolinius užtaisus galinčios nešti raketos nuskrieja tik iki 480 kilometrų.

Vašingtonas savo ruožtu pareiškė, kad ši statinė sparnuotosios raketos demonstracija negali įrodyti, jog pagal veikimo atstumą šis ginklas sutarties nepažeidžia.

Vladimiras Putinas

Amerikiečių pareigūnai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Kinija, kuri nėra INF sutarties šalis, Azijoje dislokuoja daug raketų, su kuriomis JAV negali kovoti, nes ją riboja minimas susitarimas.

Maskva: JAV pasitraukus iš INF sutarties Rusija gali imtis atsakomųjų veiksmų

Maskva gali imtis atsakomųjų veiksmų, jei Vašingtonas galutinai pasitrauks iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF), penktadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Marija Zacharova

„Kaip jau buvo sakyta, jei Vašingtonas vis dėlto galutinai apsispręs pasitraukti iš INF, Maskva pasilieka teisę į atitinkamą reakciją ir atsakomuosius veiksmus. Taip ir bus padaryta“, – kalbėjo ji televizijos „Rossija 1“ eteryje.

Anksčiau penktadienį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paskelbė, kad JAV nuo vasario 2 dienos nebedalyvaus šiame Šaltojo karo laikų susitarime.

Per trumpą spaudos konferenciją Valstybės departamente jis pridūrė, kad Rusija turi šešis mėnesius, kad išgelbėtų INF.

„Jei Rusija per šešis mėnesius vėl nepradės visiškai ir įtikimai laikytis sutarties ir nesunaikins INF pažeidžiančių raketų, jų paleidimo įrenginių ir atitinkamos įrangos, sutartis bus nutraukta“, – nurodė M. Pompeo.

ES reiškė susirūpinimą

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai penktadienį reiškė susirūpinimą dėl branduolinių ginklų platinimo, Jungtinėms Valstijoms rengiantis pasitraukti iš svarbios Šaltojo karo laikų sutarties, kurią, kaip teigia Vašingtonas, pažeidinėja Rusija.

Sutartimi buvo uždrausta ištisa ginkluotės klasė: nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios ir balistinės raketos, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini paragino abi šalis laikytis sutarties.

„Tikrai nenorime pamatyti, kaip mūsų žemynas vėl tampa kovos lauku ar vieta, kur kitos supergalios konfrontuoja tarpusavyje. Tai priklauso tolimai istorijai“, – Rumunijoje žurnalistams sakė F. Mogherini.

„Svarbu, kad nusiginklavimo ir tarptautinės ginklų kontrolės architektūra būtų sugrąžinta į tarptautinę darbotvarkę, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas). – Be INF sutarties bus mažiau saugumo, bet mums reikia atsižvelgti į tai, kad INF sutartį pažeidė Rusija.“

Pentagonas su NATO sąjungininkais pasidalijo informacija, rodančia, kad Rusija savo nauja raketų sistema 9M729 pažeidžia sutartį. Pentagonas mano, kad šios nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios raketos galėtų suteikti Maskvai galimybę smogti Europai staigų branduolinį smūgį.

Maskva tvirtina, kad šios raketos nuskrieja mažiau nei 500 kilometrų.