Lietuvoje šalia namų auginamos vynuogės, arbūzai, net mandarinų medžiai jau nieko nebestebina. O Troškūnuose gyventojai pavasarį ragauja pačių užaugintus bananus.

Kaip pasakoja Troškūnų seniūnas Antanas Jankauskas, seniūnijos pastato salėje stovi keturi bananų medžiai, kurie pavasarį subrandina apie kelias dešimtis vaisių.

„Patys bananai šiek tiek mažesni, bet skonis geresnis nei tų, kurie parduotuvėje. Daug saldesni. Jų būna dešimtimis. Gražiai žydi, dideli žiedai. Ir pavasarį valgysime“, – tikina pašnekovas.

Šių bananų medžių atsiradimo Troškūnuose istorija, anot A. Jankausko, labai paprasta. Dar prieš daug metų seniūnas savo žmonai, kuri labai mėgsta auginti gėles, parduotuvėje dovanų nupirko nematytą augalą – bananų medelį. Šis buvo gerai prižiūrimas, nuolat plėtėsi ir augo, todėl šeimai teko pasukti galvą, kur bananų medžiui užtektų vietos, nes namuose jos darėsi per mažai.

Buvo nuspręsta, kad bananų medis keliaus į seniūnijos administracinį pastatą. Čia pirmasis bananų medis atsirado prieš penkerius – ketverius metus. Kadangi jis vis plėtėsi, buvo padalytas į dar kelis medelius ir taip šiuo metu seniūnijos gyventojai džiaugiasi keturiais bananų medžiais.

„Priežiūra kaip ir visų kambarinių gėlių, jokios ypatingos priežiūros nereikalauja. Reikia palaistyti, patręšti, dulkes nuo lapų nuvalyti. Trąšos irgi paprastos, ne kažkokios specifinės“, – pasakoja A. Jankauskas.