Virš Žemės užfiksuotas paslaptingas „tuščias šiukšlių maišas“. Jį pastebėję astronomai mano, kad šio palydovo skersmuo vos keli metrai, bet jis labai lengvas, rašoma independent.co.uk.

Spėjama, kad objektą, žinomą kaip A10bMLz, sudaro kažkokia lengva medžiaga, galbūt metalinė folija, kuri liko po raketos paleidimo. Vis dėlto nėra aišku, konkrečiai po kurios raketos paleidimo.

Šiuo metu objekto orbita gana keista, ištemptos elipsės formos.

Kartais jis praskrieja vos už 600 km nuo Žemės, o po to nutolsta net 1,4 karto toliau už Mėnulį.

Londone įsikūrusios observatorijos tyrimų duomenimis, kadangi objekto A10bMLz masė labai maža, jį labai veikia Saulės spinduliuotės slėgis. Tai reiškia, kad jo orbita keičiasi chaotiškai – nuo kelių dienų iki kelių savaičių intervalu. Tai reiškia, kad neįmanoma tiksliai numatyti, kur jis gali skristi. Panašu, kad kosmose jis tiesiog skraidžioja panašiai kaip vėjo blaškomas plastikinis maišelis.

Pavyzdžiui, objektas po kelių mėnesių gali sugrįžti į Žemės atmosferą arba gali toliau skrieti aplink Žemę.

Tokie tuščią šiukšlių maišą primenantys objektai buvo pastebėti ir anksčiau, bet šis yra pirmasis, skriejantis taip toli nusidriekiančia orbita.

Objektą pirmiausia užfiksavo Havajuose įrengtos išankstinio perspėjimo sistemos ATLAS teleskopas.

Tolesnė Londono observatorijoje atlikta analizė patvirtino, kad objektas labai lengvas, bet palyginti platus, taip pat kad jo orbita gan neįprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)