Londone vardą spėjęs užsitarnauti garsus lietuvių implantologas Rokas Jancevičius sako, kad per darbo praktiką teko susidurti ir su itin sunkiais atvejais, todėl tušti tarpai burnoje nėra tik grožio klausimas, rašoma pranešime spaudai.

„Mes linkę galvoti apie dantis kaip apie atskirus vienetus, bet iš tiesų jie sudaro visą sistemą. Dantys dirba harmoningai, todėl netekus vieno danties sistema išsibalansuoja, o tai sukelia nemalonias pasekmes“, – sako R. Jancevičius.

1. Tušti tarpai burnoje gali paskatinti kitų dantų judėjimą.

Nors atrodo, kad mūsų dantys yra tvirtai įsitaisę žandikaulyje, ištiesų jie yra paslankūs ir gali judėti. Tokiu būdu dantys turi galimybę prisitaikyti prie pokyčių, atsiradusių dėl amžiaus ar kitų veiksnių. Tačiau burnoje atsiradus trūkstamo danties dydžio tarpui, gretimi dantys gali iš esmės pakeisti savo poziciją ir „nukeliauti“ į atsivėrusį tarpą. Tuomet dantys neatitinka įprastos padėties, juos sunkiau išvalyti, gresia ėduonis ir dantenų ligos.

„Pakeitę savo įprastą padėtį dantys patenka į didesnės rizikos grupę - dėl komplikuotos priežiūros juos tenka dažniau taisyti, protezuoti, o kartais net pašalinti“, – sako klinikos „Complex Smile Implant Centre“ gydytojas R. Jancevičius.

2. Žandikaulio funkcijos sutrikimas

„Dažnai pacientai nesusimąsto, kad krūminio danties netektis gali turėti įtakos jų sąkandžio pasikeitimui. Dantims tenkantis krūvis kramtymo metu pasiskirsto tolygiai, o esant dantų tarpui ar keliems, automatiškai papildoma jėga tenka kitiems dantims – priekiniams. Papildomas krūvis priekiniams dantims gali iššaukti jų pozicijos pasikeitimą, judėjimą, įtrūkimus ir dantų skilinėjimus,“ – komentuoja R. Jancevičius.

Danties implantas

Danties netektis gali sukelti dantų pakitimų grandininę reakciją ir taip ilgainiui paveikti žandikaulio funkciją. Dantų judėjimas veikia žmogaus dantų sukandimą – gali sukurti netaisyklingo sąkandžio formavimosi sąlygas.

3. Veido struktūros pokyčiai

Dantys ir dantenos veidui suteikia natūralią formą ir struktūrą. „Tiesiog pagalvokite, kaip žmogus atrodo su protezais ir juos išsiėmęs. Vis dėlto tam, kad vyktų struktūriniai veido, skruostikaulių ir žandikaulio pokyčiai užtenka vos kelių iškritusių dantų“, – pasakoja odontologas.

Dantų netektis ilgainiui gali pakeisti ir pačią veido formą, turi įtakos raukšlių susidarymui, žmogus vizualiai greičiau sensta. Netekus daugiau dantų, žandikaulio kontūrai linkę trauktis, todėl susidaro raukšlėtos lūpos ir veidas.

4. Žandikaulio kaulo nykimas

Kita dantų komplikacija – žandikaulio kaulo nykimas. Anot R. Jancevičiaus, daugelis pacientų mano, kad tai kelerių metų padarinys, tačiau sparčiausiai kaulas tirpsta pirmaisiais danties netekimo metais. Natūralūs dantys, įsitvirtinę žandikaulyje kramtymo ar kandimo metu nuolat stimuliuoja kaulą. Netekus dantų, toje vietoje, žandikaulis nebegauna reikalingos stimuliacijos ir ima rezorbuoti (tirpti).

„Tam, kad kaulas išlaikytų savo formą ir tankį, būtina sąlyga yra jo stimuliacija. Po danties praradimo einamaisiais metais kaulo plotis ir aukštis mažėja. Ilgainiui kaulo nepakankamumas gali plisti ir persiduoti kitiems dantims”, – sako gydytojas.

5. Kalbos ir valgymo sutrikimai

Dantų netektis gali neigiamai paveikti žmogaus kalbą: galimi sunkumai tariant tam tikrus žodžius, švilpiančių garsų atsiradimas, ar nevalingas spjaudymasis kalbant - ir visa tai vien dėl dantų spragos burnoje.

„Garsus, reikalingus kalbai, išgauname pasitelkdami liežuvį – judiname jį ar spaudžiame prie gomurio, dantų. Esant dantų trūkumui, liežuvis negali su jais kontaktuoti ir tai paveikia skleidžiamą garsą“, – aiškina specialistas.

Priklausomai nuo to kurioje vietoje buvo dingę dantys, gali tekti pakeisti ir savo valgymo įpročius. Dantys valgymo procese atlieka kelias skirtingas funkcijas – atkanda, sukramto ar susmulkina maistą. Pavyzdžiui, mėsos vartojimas, netekus krūminių dantų gali tapti problema, nes tai susiję su kramtymo procesu, tam reikalinga daug dantų. Tuo tarpu jei trūksta priekinių dantų, iššūkiu gali tapti ir obuolio atkandimas.

Dantų atstatymo būdai: privalumai ir trūkumai

Netekus danties ar kelių, gydytojas rekomenduoja nedelsti ir kreiptis į specialistą. Priklausomai nuo paciento būklės ir norų gali būti pasiūlyti keli skirtingi dantų atkūrimo būdai.

Jei trūksta vieno danties, jis gali būti atkurtas dantų tiltu. Tipinį tiltą sudaro danties užpildas, kuris yra prijungtas prie dviejų gretimų karūnų. „Pagrindiniai tokio danties atkūrimo trūkumai yra tie, kad dantys, palaikantys tiltą turi būti paruošti – stipriai nušlifuojami, kad būtų galima „užmauti“ karūnėles. Tokie dantys patiria didesnį spaudimą, dėl ko ilgainiui jie tampa silpnesni ir labiau pažeidžiami. Deja šis metodas nėra šimtaprocentinė apsauga nuo kaulo nykimo, kaulas gali tirpti ir po tilteliu,“ – komentuoja R. Jancevičius.

Dar vienas dantų restauracijos būdas – protezai. Protezai yra nuimami prietaisai, skirti vietoms, kur anksčiau buvo dantys. Pasak gydytojo, pacientai rinkdamiesi šį dantų atstatymo būdą turi būti atsargūs: protezai retai būna pritaikomi iš pirmo karto. Labai mažai tikėtina, kad bus išgautas natūralių dantų efektas, ypač jei jie taikomi po danties ištraukimo. Tokie protezai gali būti nepatogūs. Dažnai, tam, kad protezai laikytųsi būtini klijai, liežuvio ir skruostų raumenų pagalba. Ilgainiui burna ir dantenos gali išvargti, o protezai imti judėti valgymo metu.

Anot gydytojo, kaip ir dantų tiltai, taip ir protezai neužtikrina, kad žandikaulio kaulas bus pakankamai stimuliuojamas ir neims nykti. Todėl palaipsniui traukiantis kaului, protezai gali tapti laisvi ir gali būti reikalingas reguliarus pakeitimas. Paprastai, išimami protezai taikomi kaip laikinas sprendimas.

Dantų implantai – verslininkų pinklės?

Vienas pažangiausių metodų dantų restauracijos srityje – dantų implantai, kurie atrodo ir funkcionuoja, kaip natūralūs dantys. Danties implantas yra mažas metalinis sraigtelis, pagamintas iš titano, kuris pakeičia natūralią danties šaknį, kiek vėliau ant jo prisukama danties karūnėlė. Dantų implantai yra naudojami pakeisti trūkstamą vieną, kelis ir daugiau dantų.

„Man tenka girdėti įvairių nuomonių apie dantų implantus. Nepaslaptis, kad ši sritis itin sukomercinta ir implantai pardavinėjami kaip bandelės turguje. Todėl visuomenėje formuojasi priešiškas požiūris į tokį gydymo būdą. Vis dėlto, šis metodas turėtų būti taikomas tik kai reikia, o jei įmanoma išsaugoti paciento nuosavą dantį, būtina tai ir padaryti. Deja ši užduotis ne visada įgyvendinama – tokiu atveju dantų implantacija yra vienas patikimiausių ir ilgaamžiškiausių dantų atstatymo būdų,“- komentuoja gydytojas R. Jancevičius.

Implantologas sako, kad dar prieš gerą dešimtmetį dantų implantų kainos buvo kur kas aukštesnės ir buvo įkandamos retam.

„Per šį laikotarpį rinka stipriai pasikeitė ir konkurecinės sąlgyos suvienodino šių paslaugų įkainius. Jei anksčiau Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai dantų implantuotis grįždavo į Lietuvą, tai dabar jiems to daryti paprasčiausiai nėra jokios prasmės – kainos panašios kaip ir tėvynėje, o dėl platesnės rinkos ir didesnio pacientų srauto, kai kurios paslaugos net pigesnės,“ – aiškina specialistas.

Pacientams nebereikia atverti piniginių plačiau ir dėl vis tobulėjančių technologijų. Pavyzdžiui, visam bedančio žandikaulio atstatymui, gali būti pasitelkti vos keturi implantai.

Odontologo kėdė

„Ši metodika vadinama „All on 4“ (angl. „viskas ant keturių“) ir taikoma pacientams praradusiems visus ar didžiąją dalį dantų. Šio implantacijos būdo esmė – viso žandikaulio dantys gali būti atstatyti vos ant keturių implantų, taip sukeliant mažiau diskomforto pacientui, taupant laiką ir pinigus. Tai naujos kartos dantų atkūrimo technika, kuri yra prieinamesnė pacientams“, – pasakoja implantologas Rokas Jancevičius.

Vis dėlto, netekus danties ar kelių ir svarstant apie dantų atkūrimą, pirmiausia rekomenduojama pasikonsultuoti su specialistu, kuris pritaikys pacientui labiausiai tinkantį ir priimtiniausią gydymo būdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)