Vis dėl to, hemorojus gali nemenkai apkartinti gyvenimą, o negydomas jis niekur pats nedings. Todėl pateikiame keletą praktiškų patarimų, kurie padės sumažinti diskomfortą, o gal net ir visai atsikratyti hemorojaus sukeltų simptomų.

Pirmiausia reikėtų pasirūpinti prevencijos priemonėmis, kurios iš tiesų paprastos ir gali pagelbėti vos tik pajutus pirmuosius hemorojaus simptomus:

1. Subalansuota mityba svarbesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Būtent mitybos sukeltos žarnyno problemos ir tampa dažniausia hemorojaus priežastimi. Pasistenkite vengti vidurius kietinančių maisto produktų: vartokite daugiau lengvesnio maisto. Pusryčiams rinkitės gerųjų bakterijų turintį jogurtą, avižų arba linų sėlenas, javainius. Kvietinės duonos sumuštinius iškeiskite į rupios duonos užkandį. Įtraukite į savo racioną daugiau vaisių ir daržovių, ypač šviežių.

Yra įprasta manyti, jog hemorojų paskatina ir aštrus maistas, tačiau iš tiesų jis ne skatina, o dirgina hemorojinius mazgus, todėl aštraus maisto atsisakykite tik tuo atveju, jei jo pavartojus jaučiate diskomfortą.

2. Sportas ir sveikas gyvenimo būdas – prevencija daugeliui ligų, o hemorojus – ne išimtis.


Plaukimas baseine, pasivažinėjimas dviračiu ar paprasčiausias pasivaikščiojimas padės Jums sustiprinti organizmą, sutvirtins pilvo raumenis, todėl reguliariau tuštinsitės.

Ypač suklusti turėtų dirbantys sėdimąjį darbą – jiems tiesiog privalu daryti reguliarias kelių minučių judesio pertraukėles ir dėvėti profilaktines kompresines kojines, kurios aktyvina kraujotaką.

3. Net apie 70 proc. mūsų kūno sudaro pats paprasčiausias vanduo.

Natūralu, jog menkiausias jo stygius gali paskatinti organizmo disbalansą. Įprastai rekomenduojama per dieną išgerti ne mažiau kaip 2 litrus vandens, tačiau iš tiesų Jums reikalingas vandens kiekis skaičiuojamas pagal Jūsų kūno svorį. Pasaulio Sveikatos Organizacija siūlo tokią skaičiuoklę: savo svorį dauginkite iš 0.03 ir gausite Jums reikalingą dienos vandens normą.

4. Nesėdėkite tualete ilgiau, nei būtina.

Daugelis iš mūsų į tualetą keliauja ne tik išsituštinti, tačiau ir savotiškai kelioms minutėms „atsijungti“ nuo visko ir visų – paskaityti laikraštį ar panaršyti išmaniajame telefone. Ilgai sėdint ant unitazo sėdmenys nusvyra žemyn ir padidėja spaudimas išangės audiniams, į kuriuos suteka kraujas ir hemorojaus mazgai patinsta daugiau, nei įprasta.

Jei vis tik prevencijos priemonės nepagelbėjo, galite imtis gydomųjų receptų:


  • Žolelių arbatos ir nuovirai dar mūsų prosenelių buvo naudojami kaip gydantys vaistai. Kraujažolių arbata padės sustabdyti hemorojaus sukeltą kraujavimą, o erškėtrožių – padės palaikyti virškinimo funkcijas, pagelbės užkietėjus viduriams, arba esant viduriavimui. Panašiu poveikiu pasižymi ir aviečių lapų arbata. Arbatžoles reikia užplikyti karštu, tačiau ne verdančiu vandeniu, ir palikti pritraukti 10 minučių. Į dieną rekomenduojama išgerti 1 – 2 puodelius.
  • Žoleles galima ne tik gerti, tačiau panaudoti ir gydomosioms vonelėms. Voneles galite gaminti iš linažolių, dirvinių asiūklių, jonažolių, kalendrų ar svogūnų lukštų. Gaminant nuovirus imkite maždaug 20 g žolelių 1 litrui vandens. Patartina pažeistą vietą mirkyti bent 5 – 10 minučių, procedūrą kartoti kasdien, iki kol pasijausite geriau.
  • Taip pat galite išmėginti namines žvakutes:
  • Nuskuskite ir supjaustykite bulvę maždaug 4 cm ilgio ir 1 cm pločio juostelėmis. Naudokite nakčiai. Jei jaučiate deginimą, galite pamirkyti žvakutę meduje.
  • Pieštuką „aprenkite“ aliuminio folija, o laisvą galą užsukite. Į paruoštą formą supilkite vandens, sumaišyto su šviežiomis alijošiaus sultimis ir užšaldykite. Naudokite pirmas 3 – 5 dienas ne ilgiau, kaip 30 sekundžių, po to kasdien galite ilginti laiką po 30 sekundžių. Jei neturite alijošiaus, galite naudoti ir tik vandens žvakutes.
  • Skausmą, niežulį ir kitus nemalonius pojūčius padės numalšinti natūralūs kompresai. Sutarkuokite žalias morkas, šviežią bulvę, arba raudonąjį burokėlį ir sudėję į lino arba medvilnės maišelį, palaikykite 5 – 10 minučių. Taip pat galite naudoti šalto vandens kompresus.
  • Jei neturite laiko kompresams ir vonelėms – galite pasigaminti natūralių tepalų hemorojaus gydymui. Naudokite kiaulės, arba, idealiu atveju – zuikio, taukus ir medetkas, kraujažoles, ramunėles arba aviečių lapus. 100 g taukų imkite 20 g žolelių. Pašildykite taukus ir į juos sudėkite pasirinktas žoleles. Kaitinkite, iki kol mišinys ims burbuliuoti, tada palikite atvėsti. Atvėsus perkoškite gautą kremą ir naudokite 2 – 3 kartus per dieną. Jei nenorite gaminti tepalų, galite naudoti grynus zuikio taukus, ricinos aliejų, arba šviežiai nuskinto alijošiaus sultis.
  • Prie greitesnio gijimo prisidės ir itin paprasti, išangę stiprinantys pratimai – tiesiog sutraukite ir atleiskite išangės raumenis.

Išmėginkite šiuos patarimus vos pajautę pirmuosius hemorojaus simptomus. Jei per 3 – 5 dienas požymiai neišnyksta, pastebite gausų kraujavimą ar jaučiate itin didelį diskomfortą – nedelsdami kreipkitės į gydytoją proktologą, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė ir paskirtas efektyvus gydymas. Kreipkitės į gydytojus, kol maži nemalonumai netapo dideliais rūpesčiais. Laiku susirūpinus, gydymas būna lengvesnis ir greitesnis.