Kriminalinės kriptovaliutų pusės tyrime teigiama, kad praėjusiais metais net 950 mln. dolerių buvo pavogta iš kriptovaliutų biržų ir elektroninių piniginių. Palyginimui, 2017 m. ši suma sudaro 266 mln. dolerių.

Daugiausia - net 58 proc. - vagysčių buvo įvykdyta Pietų Korėjoje ir Japonijoje.

Daugelį analitikų nustebino šoktelėję kriptovaliutų vagysčių skaičiai, atsižvelgiant į 2018 m. sumažėjusias daugumos kriptovaliutų kainas. 1600 didžiausių virtualių valiutų rinkos kapitalizacija šių metų sausio pradžioje sudarė 112 mlrd. dolerių.

Be įprastų kriptovaliutų vagysčių, investuotojai ir biržų vartotojai prarado apie 725 mln. dolerių vertės kriptovaliutų, kurias išviliojo sukčiai. Tuo tarpu 2017 m. sukčiai išviliojo kur kas mažiau - vos 56 mln. dolerių.

„Šie skaičiai atspindi tik vagystes, kurias „CipherTrace“ galėjo patvirtinti. Neabejojame, kad tikrieji kriptovaliutų praradimai buvo gerokai didesni“, - rašoma „CipherTrace“ pranešime.

„Matėme daugybę naujo pobūdžio nusikaltimų kriptovaliutų rinkoje, susijusių su pinigų plovimu“, - interviu „Reuters“ sakė „CipherTrace“ generalinis direktorius Dave'as Jevansas.

„2018 m. užfiksavome daug sukčiavimo atveju, kai bendrovės pasiima žmonių kriptovaliutas ir dingsta“, - pridūrė jis.

„Akivaizdu, nusikaltėliai bėga į valstybes su silpnu pinigų plovimo reguliavimu. Mes trečio 2018 m. ketvirčio tyrime aptikome, kad net 97 proc. neteisėtai įgytų bitkoinų nutekėjo į nereguliuojamas kriptovaliutų biržas“, - tikino D. Jevansas.

Pasak „CipherTrace“ direktoriaus, tikėtina, kad nemaža dalis pernai pavogtų kriptovaliutų jau išplauta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)