Ši veiklioji medžiaga, geriau žinoma kaip vitaminas A, yra veiksmingiausia priemonė nuo odos senėjimo, kuri gali būti randama kosmetinėse priemonėse. Tai teigiame drąsiai, nes retinolio nauda yra įrodyta moksliškai, jis sėkmingai naudojamas dermatologijoje. Tiesa, kosmetika su retinoliu yra stipri ir aktyvi, tad prieš naudojant tokias kosmetikos priemones svarbu ne tik geriau susipažinti su šiuo stebuklingu ingredientu, bet ir pasitarti su savo kosmetologu.

Kas gi tas retinolis?

Vitaminas A reikalingas odos ir gleivinių ląstelių susidarymui ir atsinaujinimui, svarbus geram regėjimui, kaulų formavimuisi, imunitetui ir nervų sistemai. Kadangi vitaminas A negaminamas organizme, jo turime gauti su maistu. Iš vitamino A gali būti gaunami junginiai, kurie naudojami kosmetikoje. Tokie junginiai vadinami retinoidais.

Vieni retinoidai gali būti stiprūs – pvz. adapaleninas arba tretinoinas yra stiprūs retinoidai, naudojami gydant aknę, todėl gali būti išrašyti tik gydytojo, o retinolis yra silpnesnis, todėl gali būti dedamas į kosmetiką. Nors užuomazgų apie retinoidų naudojimą randama jau egiptiečių laikais, visgi oficiali retinoidų istorija skaičiuojama nuo maždaug 1909 metų, kai kiaušinio trynyje buvo rastas riebus ekstraktas, pavadintas vitaminu A.

O kosmetikoje retinoidai pradėti naudoti ir pristatyti kaip gydantys odos ligas tik prieš kelis dešimtmečius. Šiandien parduotuvių lentynose galime pamatyti vis daugiau retinolio turinčios kosmetikos pasirinkimą – nuo įvairiausių naktinių kremų bei serumų iki dekoratyvinės kosmetikos.

Kokia retinolio nauda odai?

Oda yra didžiausias žmogaus organas, dengiantis kitus organus ir apsaugantis nuo išorinės aplinkos. Kaip žinome, oda sudaryta iš trijų pagrindinių sluoksnių: epidermio, dermos ir poodinio sluoksnio. Būtent epidermyje ir dermoje vyksta naujų ląstelių gamyba, medžiagų apykaita bei kolageno gamyba, o poodiniame sluoksnyje kaupiasi riebalai.

Deja, laikui bėgant visi procesai sulėtėja, todėl oda gali prarasti stangrumą, išsausėti, atsiranda raukšlės. Odos senėjimas yra natūralus biologinis procesas, kuris yra nekontroliuojamas. Tačiau labai nenusiminkime – odos fotosenėjimas yra procesas, kurį galime kontroliuoti.

Fotosenėjimas – tai ne kas kita, kaip priešlaikinis odos senėjimas, kuriam labai didelės įtakos turi kenksmingi saulės spinduliai ir soliariumai (UV spinduliai). Kliniškai įrodyta, jog retinolis yra efektyviausia kosmetikoje randama priemonė kovojanti su odos senėjimu.

Retinolis skatina ląstelių atsinaujinimą, stimuliuoja kolageno gamybą, sumažina matomas raukšleles, taip išlygindamas odą ir suteikdamas jai spindesio bei pagerindamas odos spalvą. Jis taip pat naikina senatvines dėmes, mažina poras. Būtent todėl dėl retinolio teikiamos naudos ir akivaizdžiai matomų rezultatų iš proto eina kosmetikos brendai bei grožio salonai.

Kaip naudoti retinolio kosmetiką?

Kaip jau aptarta, retinolis yra labai populiarus kosmetikoje, tačiau ar visa ji veiksminga? Kosmetikos parduotuvėse pirmiausia galėjome rasti tik naktinius kremus ir serumus, kurie turi retinolio. Vėliau jo pradėta dėti visur – į prausiklius, kremus, saugančius nuo saulės, dekoratyvinę kosmetiką.

Problema ta, jog retinolio negalima naudoti dieną, ką ignoruoja dauguma kosmetikos gamintojų, tad ne kiekviena priemonė, kuri turi šį ingredientą, bus iš tiesų naudinga. Saulės spinduliai veikdami su retinoliu gali ne tik neveikti, bet netgi paskatinti odos senėjimą. Todėl veiksmingiausi ir saugiausi yra naktiniai kremai ar serumai. Kaip teisingai naudoti ši kosmetikos stebuklą?

  • Pirmiausia, nuprauskite veidą ir pasitepkite paakių kremu. Toks kremas padės apsaugoti jautrią odą aplink akis.
  • Palaukite kelias sekundes, kol oda taps sausa. Tai yra svarbu retinolio pasisavinimui.
  • Paimkite žirnio dydžio retinolio turinčios priemonės ir sukamaisias judesiais užtepkite ant veido.
  • Kadangi retinolio turintys produktai gali šiek tiek sausinti odą, rekomenduojama pasitepti dar ir drėkinamuoju kremu.
  • Atsikėlę nepamirškite pasitepti odos nuo saulės apsaugančiu kremu, kurio SPF nemažesnis 30. Taip apsaugosite odą nuo UV spindulių.
  • Nepamirškite, jog rezultatai taps matomi tik po kelių savaičių – tiek laiko užtrunka, kol oda visiškai įsisavina kremą.

Ar visiems tinka naudoti kosmetiką turinčią retinolio?

Kosmetiką su retinoliu galima pradėti naudoti nuo tada, kai įžengiate į 4-tąjį dešimtmetį. Tačiau prieš pradedant visgi rekomenduojame pasitarti su specialistais – skirtinga retinolio koncentracija gali skirtingai veikti žmones. Pavyzdžiui, kosmetikoje retinolio koncentracija nedidelė – nuo 0.1 proc. iki 0.5 proc. (palyginimui – su receptu išrašomuose produktuose koncentracija yra nuo 0.5 proc. iki 1 proc.).

Tik dermatologas, apžiūrėjęs jūsų odą, gali patarti kuri koncentracija ir koks produktas jums tinkamiausias. Taip pat retinolis netinkamas žmonėms, turintiems rožinę, egzemą, psoriazę, retinolis gali tik pabloginti šių ligų simptomus.

www.kikifit.lt – informacija ir motyvacija tiems, kurie nori tapti geriausia savo versija. „Kiki Fit“ atvirai ir nuoširdžiai kalba apie mūsų kūną – vienintelius savo namus, kuriuose kiekvienas nori jaustis geriau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)