Parlamento pirmininkas Mijegombynas Enchboldas, buvęs premjeras ir kandidatas į prezidentus, buvo spaudžiamas atsistatydinti nuo lapkričio, kai žlugo mėginimas surengti interpeliaciją dabartiniam vyriausybės vadovui.

Penki deputatai, inicijavę kampaniją už M. Enchboldo atstatydinimą, vadovavo parlamento boikotui, mėnesiui paralyžiavusiame įstatymų leidybos instituciją.

Gruodį ir sausį sostinėje į gatves buvo išėję tūkstančiai protestuotojų, reiškusių pasipiktinimą korupcija, kyšininkavimo skandalais ir valstybės lėšų grobstymu.

M. Enchboldas buvo kaltinamas pardavinėjęs postus vyriausybėje, pavyzdžiui, viceministro ar valstybės sekretoriaus, ir iš to „užsidirbęs“ mažiausiai 60 mlrd. tugrikų (19,5 mln. eurų).

Anksčiau šį mėnesį prezidentas Chaltmaagijnas Batulga, įveikęs M. Enchboldą per 2017 metų valstybės vadovo rinkimus, pasiūlė įstatymo projektą, leidžiantį parlamento pirmininką balsavimu pašalinti iš pareigų.

Politinis nestabilumas yra nuolatinė problema šioje jaunoje Centrinės Azijos demokratijoje, kurios pirmoji konstitucija buvo priimta 1992 metais, po dešimtmečius trukusio komunistų valdymo.

M. Enchboldas sakė „gerai“ atlikęs savo darbą ir pabrėžė, kad per jo kadenciją buvo priimtos bankų ir finansų sektoriaus priežiūros priemonės, padėjusios sustiprinti ekonomiką.

„Matote, kaip dėl visų blogybių, ištikusių per pastaruosius 20 metų, galima apkaltinti vienintelį asmenį“, – kalbėjo M. Enchboldas.

„Galbūt, kad būtų išspręstos visos šiandieninės visuomenės problemos, man teko tapti atpirkimo ožiu“, – pridūrė jis.