„Labai įdomus ir sunkiai nuspėjamas periodas. Balsavimas JK parlamente stipriai nuvylė daugelį ES vadovų. Mes tikrai apgailestaujame, kad skyrybų dokumentas buvo tokia didžiule balsų dauguma atmestas (...). EK manymu, tai buvo geriausias būdas išsiskirti su mažiausiai skausmo. Mes tikimės, kad iki kovo 20 d. šis susitarimas bus ratifikuotas JK“, - sakė A. Pranckevičius.

EK atstovybės Lietuvoje vadovo teigimu, yra keturi galimi „Brexito“ keliai.

„Pirmas kelias, kurį palaikome, yra susitarimas. Antra galimybė - išėjimas be susitarimo, kuris gali turėti skaudžių pasekmių abiem pusėms. Kiti du teisiniai būdai yra JK rankose. Tai - kreiptis į ES nares dėl galimo derybų pratęsimo. Pratęsimas gali įvykti tik sutariant vienbalsiai. Ketvirtoji galimybė - pačiai valstybei narei atšaukti 50 straipsnio galiojimą ir sustabdyti „Brexito“ procesą“, - sakė A. Pranckevičius.

Pasak jo, po minėto balsavimo galimybė išeiti be susitarimo išaugo stipriai, todėl EK jau pradėjo pasirengimą ir blogiausiam scenarijui - gruodžio 19 d. EK pateikė 14 priemonių paketą Tarybai ir Europos Parlamentui (EP), kurios susijusios su tam tikromis sritimis, jei baigtųsi procesas be susitarimo. Viena iš priemonių - kad vykstantiems iš ES šalių į JK narių nereikėtų vizų. Tas pats galiotų vykstantiems iš JK į ES šalis nares.

Kaip teigė užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius, JK išstojus iš ES be susitarimo, Lietuvai į ES biudžetą reikėtų primokėti po 35 mln. eurų per metus, bet tai, pasak jo, nėra suma, kuri labai paveiktų Lietuvos biudžetą.

Tuo metu Užsienio reikalų ministerijos Išorinių ekonominių santykių departamento direktorė Lina Viltrakienė patikino, kad po JK išstojimo iš ES lietuviškų prekių kainos JK turėtų išaugti apie 10 proc.

Kaip ELTA jau rašė, JK, penkta pagal dydį pasaulio ekonomika, ES ketina palikti kovo 29 dieną, bet šalies premjerės Theresos May pasitraukimo susitarimas buvo atmestas įstatymų leidėjų, paliekant atvirą netvarkingo „Brexito“ galimybę. Tad JK pasitraukimo iš ES data galėtų būti atidėta porai savaičių, kad įstatymų leidėjams būtų suteikta laiko patvirtinti susitarimą.

Antradienį vakare parlamentas balsuos dėl daugelio pakeitimų.

„Galime priimti teisės aktą ir, manau, tai padarysime. Nepaisant visko, mes palaikome labai stiprius ryšius su ES draugais ir kaimynais, tad esu visiškai tikra, kad jeigu prireiks poros papildomų savaičių, tai bus įmanoma“, - naujienų tarnybai BBC sakė JK Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom.

Tačiau Th. May biuro atstovė spaudai patikino, kad vyriausybės pozicija nepasikeitė.

„Nesvarstome 50-ojo straipsnio išplėtimo ir esame įsipareigoję daryti viską, ko reikia, kad įstatymų knygos būtų parengtos mūsų pasitraukimui iš ES šių metų kovo 29 dieną“, - sakė atstovė spaudai.

Nežinomybė dėl „Brexito“ be sutarties paskatino kai kurias įmones įspėti apie grėsmes darbo vietoms ir investicijoms Didžiojoje Britanijoje. Dėl to gali sutrikti maisto ir vaistų tiekimas, gamyba ir transportavimas.