Šie pagalbininkai ne tik ruošia maistą visai šeimai, bet ir nuperka reikalingus produktus bei atsižvelgdami į kliento norus pasirūpina, kad kasdien ant stalo garuotų sveiki ir skanūs patiekalai. Pagal susitarimą, virėjas maistą ruošti gali kartą per savaitę kelioms ateinančioms dienoms ar net kasdien. Taip pat jis gaminti gali jūsų namuose ar savo virtuvėje bei pristatyti jau paruoštus pietus ir vakarienę. Viskas priklauso nuo konkretaus kliento. Tiesa, toks malonumas gali atsieiti nepigiai, o ir patį virėją rasti – sudėtinga.

Ieško „per pažintis“

Tokias paslaugas teikiančius žmones dažniausiai rekomenduoja kiti jomis besinaudojantys. Įdarbinimo agentūrose ar darbo skelbimuose jų rasti bemaž neįmanoma. Ne švenčių proga, o kasdienį maistą ruošiantys specialistai – lyg baltosios pelėdos, žinai, kad yra, bet atrasti sunku. Ne vienas namų virėjas ar jo paslaugomis besinaudojantis klientas šią veiklą komentuoti DELFI atsisakė teigdami, kad tai – intymus dalykas, apie kurį kalbėti viešai nesinori.

Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas puikiai supranta, kodėl ir šeimos, ir patys virėjai nenoriai kalba apie šias paslaugas: „Niekas nenori pasakoti apie tai, nes nenori, kad apie juos žinotų, kaip ir, pavyzdžiui, apie asmeninius vairuotojus. Na kam reikia žinoti, kas tas žmogus? Vienas iš sutarties punktų virėjui yra – kad kuo mažiau žmonių žinotų apie jo teikiamą paslaugą, todėl tiek viena, tiek kita pusė apie tai nekalba.

Alfas Ivanauskas

Asmeniniai šefai Lietuvoje, kaip anksčiau buvo namų tvarkytojai. Dabar daugybė žmonių juos turi, bet anksčiau apie tai buvo gėda kalbėti. Aišku, gali patarti, kaip išsirinkti gerą, neprašauti, tačiau iš esmės tai – asmeninis dalykas, kurio nesinori viešinti. Kažin, ar asmeniniai virėjai kada nors taps tokie populiarūs“.

Jau trečią virėją namuose turinti Brigita Jovaišienė neslėpė, kad idėja susirasti pirmąją pagalbininkę kilo besilaukiant ketvirtojo vaikelio. „Mane supažindino su šaunia moterimi, kuri mąstė, ar galėtų turėti savo šeimos restoranėlį. Ji labai skaniai gamino, bet jokių gaminimo kursų ar mokslų nebuvo baigusi, buvo Universitete dirbusi 3 vaikų mama. Šeimoje galvojome, kad reiktų pagalbos, nes trečias buvo dar pakankamai mažas, artėjo jauniausios gimimas, daug logistikos su mokykla, būreliais ir pan. Ir mintis, kad kažkas pagamintų pietus ir vakarienę, atrodė puikus sprendimas.

Kita mūsų namų šefė buvo parekomenduota, kaip ir trečioji, mano pažįstamų žmonių, kurie vienaip ar kitaip buvo susiję su restoranais. Dabar pas mus dirba pagalbininkė, dirbusi restorane, bet ilgos stovėjimo valandos, jai jau tapo per sunkios ir mano pasiūlymas jai pasirodė patrauklus“, - sakė žinomo fotografo žmona.

Brigita Jovaišienė

Darbo paieškos portalo CV Online atstovė Rita Karavaitienė DELFI patvirtino, kad asmeninių virėjų rekomendacijos dažniausiai perduodamos iš lūpų į lūpas: „Tokio tipo darbuotojai darbą gauna iš esmės per rekomendacijas, tai šios srities specifika. Dažnai šie specialistai bendradarbiauja su renginių organizavimo įmonėmis, gauna mažesnius ar didesnius užsakymus, užmezga ryšius su klientais“.

Pasak A.Ivanausko, neretai šeimos susiranda asmeninius virėjus tam, kad daugiau laiko praleistų kartu, ypač tai aktualu turintiems vaikų: „Asmeninius šefus turi pasiturintys, neturintys laiko buičiai ir nemėgstantys dažnai valgyti mieste, ypač su mažais vaikais. Aukšto lygio restoranuose ne visada laukiami vaikai, jų ten atsivesti – blogo tono ženklas, o jeigu šeimos nori valgyti kartu, asmeninis virėjas suteikia progą visai šeimai kartu mėgautis geru maistu“.

Skaniai gaminti nepakanka

Kasdienio maisto gamintojų ieško ne tik itin užsiėmusios šeimos, bet ir sveikai maitintis norintys žmonės. Už tokias paslaugas jie pasirengę dosniai atsilyginti. „Ieškome maisto gamintojo, kuriam reikėtų pagal pateiktus receptus gaminti maistą 2-3 žmonėms. Maistą gaminti kas antrą dieną. Ruošti reikėtų savoje virtuvėje, produktų išlaidas padengiame mes. Darbo laiko išeitų 10-14 valandų per savaitę“, - rašoma viename asmeninio virėjo paieškos skelbime. Už šias paslaugas rengiamasi mokėti nuo 400 eurų.

Reikalavimai šiam darbui skelbime pateikiami paprasti: švari ir tvarkinga virtuvė, žinių apie sveiką mitybą turėjimas, tvarkingas bei rūpestingas virėjas, gebantis maistą paruošti švariai ir laiku bei naudotis konkretaus sportininko receptais iš Youtube kanalo. Susidomėjusių prašoma drauge su gyvenimo aprašymu atsiųsti ir virtuvės, kurioje bus gaminama, nuotraukų.

Pasak A. Ivanausko, reikalavimų būna įvairiausių, pradedant užsienio kalbos mokėjimu, ypač tai svarbu, jeigu šeimoje gyvena ne tik lietuviškai kalbančių žmonių. Mažiausiai dėmesio skiriama to žmogaus išvaizdai. Pasak pašnekovo, prieš priimant tokį virėją būna ne viena „repeticija“ klientų virtuvėje. Tai pat VIP klientai neretai nori užsieniečio pagalbininko. „Kai kurie asmeniniai virėjai būna atvykę ir iš kitų šalių, kad mokėtų užsienio kalbą bei nelabai gerai kalbėtų lietuviškai, nes namuose būna pokalbių, kurių nebūtina suprasti virtuvės šefui. Pažįstu šeimą, kurios virėjas apskritai nemoka lietuviškai, angliškai – tik truputį, užtat puikiai gamina“, - sakė A. Ivanauskas.

Pašnekovo teigimu, įdomu ir tai, kad kai kurie klientai asmeniniam virėjui įrengia atskirą virtuvę, nes gražaus interjero virtuvė ne visada yra patogi maisto gaminimui ir ruošimui. Namuose būna dvi virtuvės, viena, skirta virėjui, kita – gyventojams, jeigu nori išsivirti kavos, susitepti sumuštinį arba atvykus svečiams patiekti maistą.

Tam tikrų reikalavimų savo pagalbininkėms turėjo ir B. Jovaišienė. Jos teigimu, nepakanka, kad namų virėja gardžiai gamintų, yra ir kitokių sąlygų. „Su pirmąja virėja pasikalbėjome, patikome viena kitai, man tiko jos mąstymas, tai ką ji pati gamino savo vaikams, ką pati mėgsta, kaip gamina, kokių principų laikosi, manau tai svarbu.

Žinoma, visada norisi, kad į šeimą įeinantis žmogus ne tik mėgtų gaminti, bet ir būtų be žalingų įpročių, lankstus, priimtų mūsų mitybos pomėgius, prisitaikytų, su juo būtų galima kalbėtis, kas mums netiko, kaip ką pakeisti. Ankstesnes mano virėjas samdėsi ir draugų šeimos ir taip pat labai džiaugėsi tokiu palengvinimu. Pagalbininkės paprastai ruošia maistą 2-3 valandas ir pas mus ateina beveik kiekvieną darbo dieną“, - sakė keturių vaikų mama. Dėl savo darbuotojos privatumo pašnekovė nenorėjo atskleisti jai mokamos algos.

Užsienyje alga ne ką didesnė

Namų virėjo paslaugos Lietuvoje dar retas reiškinys, tačiau užsienio šalyse, ypač dideliuose miestuose, kur svarbi kiekviena sutaupyta minutė, jos itin populiarios. Didžiosios Britanijos sostinėje, Londone, tokiems virėjams mokama tikrai dosniai. Pavyzdžiui, pilnu etatu, kasdien 4 asmenų šeimai gaminančiam virėjui siūloma mokėti daugiau nei 1200 svaro sterlingų (daugiau nei 1400 eurų), tačiau reikalaujama turėti panašaus darbo šeimai patirties.

Dvi dienas per savaitę į namus kviečiamam maisto gamintojui, iš kurio konkrečios patirties nereikalaujama, klientai siūlo mokėti 10 svaro sterlingų (11,54 euro) per valandą.

Beata Nicholson

Londone gyvenusi TV laidų vedėja Beata Nicholson patvirtino, kad tame mieste ši paslauga tikrai populiari, o ją siūlo ne tik mėgėjai, bet ir profesionalūs šefai. Pašnekovė atviravo, kad Lietuvoje ši niša kol kas apytuštė, tačiau potencialo tikrai turinti, tik reikia atkreipti dėmesį į kainą: „Londone tai yra populiarus dalykas. Manau, kad tai – gana perspektyvi veikla, tačiau Lietuvoje daugiausiai dirba auklėmis bei daro kitus darbus namie, o kad būtų tik šefas – sunkiai. Nežinau, kiek žmonės bus pasiruošę už tai mokėti“.

A. Ivanauskas pasakojo, kad paslaugos kainos labai svyruoja, priklausomai nuo šeimos: „Kai kur namų virėjas dar ir prižiūri vaikus, kai kurie dirba tik savaitgaliais, tad labai sudėtinga įvardinti tiksliau, bet grubiai skaičiuojant, atlygis prasideda maždaug nuo 1500 eurų“.

Taip pat šefas atskleidė, jog tokie darbuotojai nėra pasaulinio lygio šefai ir gamina įprastą, kasdienį maistą. Taip pat, šis darbas reikalauja visiško atsidavimo klientams, tad nukenčia kitos gyvenimo sritys: „Tai – žmonės, kurie galėtų dirbti restorane, bet pasirenka dirbti pas šeimą. Vienu atveju tai labai gerai, aiškus grafikas. Iš kitos pusės, jie netenka daug galimybių asmeniniame gyvenime, nes nuolat turi būti su ta šeima. Tad dažniausiai tai būna labai jaunas žmogus – nuo 20 iki 30-ies, arba vyresnis, jau sukūręs savo asmeninį gyvenimą, virš 50-ies“.