Nors kaime, kur gyvūnai turi kur kas daugiau laisvės nei pramoniniuose paukštynuose, tokia vištų būrio sandara, kai pulke laikomas ir gaidys, natūrali, taip yra ne visur.

„Gaidys vištoms reikalingas kaip patinas, tai turi reikšmės paukščio gerbūviui. Nors pramoniniuose kompleksuose vištos laikomos be gaidžio, tačiau smulkesni ir ekologiški ūkiai tokio modelio vengia“, – sako ekspertas Vilius Rekštys ir juokauja, kad be giedoriaus „laimingų vištų kiaušiniai“ nebus laimingų vištų kiaušiniais.

Tai tiesiog fiziologiniai dalykai, seniai žinomi veislininkystės specialistams. Pavyzdžiui, be gaidžio gyvenančių kudakuotojų kiaušiniai mažesni nei jų „kolegių“, laikomų narvuose. Jie skiriasi netgi vizualiai.

„Net intensyvūs ūkiai pereina prie biodinaminio ar natūralaus paukščių auginimo būdo, kai sparnuočiai turi kur kas daugiau laisvės, jiems duodami įvairesni pašarai. Tokie kiaušiniai labiau vertinami, nei surinkti pramoniniuose paukštynuose“, – aiškina V. Rekštys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)