Stotelė Lietuvoje tikslo nekeičia

„Esame artimi, nesimatėme tik tuomet, kai žaidžiau Prancūzijoje. Puikiai sutariame, mėgstame laisvalaikį leisti kartu. Prieš man iškeliaujant į Lietuvą, gyvenau pas Enesą Niujorke, nemažai žaidėme vienas prieš vieną“, – Krepšinis.lt apie savo santykius su trejais metais vyresniu broliu pasakojo K. Kanteris.

Praėjusią savaitę „Dzūkiją“ papildęs 208 cm ūgio puolėjas bando sekti NBA senbuvio pėdomis.

Dvi Kanterių šeimos, iš viso užauginusios keturis vaikus, atžalas vienija tai, kad Turkijoje jie praleido tik savo vaikystės ir paauglystės metus. Vidurinę mokyklą abu užbaigė jau persikėlę į JAV, abu čia lankė universitetus ir žaidė studentų NCAA lygoje.

Kaip ir brolis, K. Kanteris bandė patekti į NBA – praėjusią vasarą buvo pateikęs paraišką naujokų biržai. Bet savo pavardės neišgirdo ir profesionalo karjerą pradėjo Europoje.

Iki praėjusio gruodžio atstovaudamas Buro „Basket“ aukščiausioje Prancūzijos lygoje, sunkusis krašto puolėjas per rungtynes aikštėje vidutiniškai praleisdavo po 13 minučių ir pelnydavo 7,2 taško bei atkovodavo 3,2 kamuolio.

Nepaisant neblogų rezultatų, žiemą Prancūzijos pirmenybių vidutiniokai nusprendė pasitelkti naujų legionierių, ir turkui nebeliko vietos komandoje.

Į Alytų jis atvyko kartu su kitu artimų giminių NBA turinčiu naujoku – geriausio 2009 metų lygos trenerio, dabar dirbančio „Golden State Warriors“ štabe, Mike'o Browno sūnumi Elijah. Dzūkai pasistiprino prieš sekmadienį vyksiančias itin svarbias rungtynes su tiesioginiu konkurentu dėl vietos atkrintamosiose varžybose Kėdainių „Nevėžiu“.

Keremas Kanteris

„Mano žaidimas Prancūzijoje šiek tiek bangavo, geras rungtynes sekdavo tokios, kai negaudavau pasireikšti. Tai buvo mokymosi procesas. Laukiu kito savo žingsnio profesionalų krepšinyje Alytuje.

Pernai mano prioritetas buvo NBA. Ji buvo ir visada liks mano tikslas, nesvarbu, kur atsidurčiau. Bet ir Europoje yra puikių lygų, įskaitant Lietuvą. Esu naujokas, daug ko nežinau apie vietines pirmenybes, todėl tiesiog stengsiuosi sunkiai dirbti kiekvieną dieną ir suteikti komandai kuo daugiau naudos“, – sakė K. Kanteris.

Lietuvoje jis lankosi nebe pirmą kartą. 2013 metais K. Kanteris su Turkijos jaunių (iki 18 metų) rinktine Nidoje žaidė kontrolines rungtynes.

Šiaip sau jis tikrai nebūtų atsisakęs keliauti su komanda. Juk jis – krepšininkas. Jeigu jo komanda išvažiuoja, o jis lieka, vadinasi, tam yra rimta priežastis. Tikiu, kad JAV Enesas yra saugesnis nei bet kur kitur, be to, jis ten turi žalią kortą.
Keremas Kanteris

Nors tąkart Sauliaus Štombergo treniruojami lietuviai su Domantu Saboniu priešakyje vargo neturėjo, Europos pirmenybėse Latvijoje situacija apvirto aukštyn kojomis. Lietuvos 18-mečiai krito ketvirtfinalyje, turkai pirmą kartą istorijoje pasidabino šios amžiaus kategorijos auksu. K. Kanteris prie titulo prisidėjo 8 taškų ir 5,3 atkovoto kamuolio vidurkiais.

Tai buvo paskutinis kartas, kai aukštaūgis vilkėjo savo šalies rinktinės aprangą oficialiose varžybose. Panašiu metu nutrūko ir jo brolio, jaunimo pirmenybėse nuolat konkuruodavusio su Jonu Valančiūnu, karjera Turkijos nacionalinėje komandoje.

Bijo pasikėsinimo

Paklaustas, ar pakvies Enesą aplankyti jį Lietuvoje, K. Kanteris daug negalvojęs nusijuokia.

„Žinoma! Jam labai patinka apžiūrinėti naujas vietas“, – svečius Alytuje pasiruošęs priimti krepšininkas.

Vis dėlto jis geriau nei kas kitas turėtų suprasti, kad tai – vargiai įmanoma.

Ne dėl vyresnio brolio užimtumo – „Knicks“ pasirodymą NBA lygoje veikiausiai baigs jau balandžio viduryje, nes priešpaskutinę vietą Rytų konferencijoje užimančiai ekipai tik stebuklas padėtų patekti į atkrintamąsias varžybas.

Dzūkija“ dėl tokios teisės dar kovoja, bet kokiu atveju, alytiškiai turės veiklos bent iki gegužės pradžios.

E. Kanterį izoliuoja panaikintas jo turkiškas pasas ir Interpolo arešto orderis, kurio reikalauja Ankara.

Enesas Kanteris

Savo tėvynėje krepšinio garsenybė yra kaltinamas „priklausymu ginkluotai teroristinei grupuotei“ ir prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įžeidimu. Vien už pastarąjį „nusikaltimą“ gresia mažiausiai ketveri metai kalėjimo.

Sausio viduryje E. Kanteris atsisakė su „Knicks“ vykti į Londoną (Jungtinė Karalystė), kur niujorkiečiai žaidė NBA rungtynes su Vašingtono „Wizards“.

Tuomet kilo ne vien teisinių klausimų: dėl vizos – žaidėjas neturi galiojančio paso – ar Turkijos prašymo išduoti jį kaip įtariamąjį. Pats E. Kanteris tvirtino nuogąstaujantis dėl savo gyvybės.

„Turkijos vyriausybei neduoda ramybės mintys apie mane. Labai noriu į Londoną, tačiau čia aš negalėsiu jaustis saugus. Jei norite, laikykite mane paranojiku, bet aš negaliu rizikuoti. Jie turi daug šnipų Londone. Manau, kad ten galiu būti nužudytas. Dėl vieno sumauto lunatiko, maniako, diktatoriaus aš negaliu atlikti savo darbo“, – širdo turkas.

Paklaustas, ar brolis nuoširdžiai baiminasi galimo Turkijos agentų ar prezidento rėmėjų pasikėsinimo, K. Kanteris teigė, kad atsarga gėdos nedaro.

„Šiaip sau jis tikrai nebūtų atsisakęs keliauti su komanda. Juk jis – krepšininkas. Jeigu jo komanda išvažiuoja, o jis lieka, vadinasi, tam yra rimta priežastis. Tikiu, kad JAV Enesas yra saugesnis nei bet kur kitur, be to, jis ten turi žalią kortą“, – pažymėjo jaunesnysis Kanteris.

Sultono kerštas

„Teroristinė grupuotė“, kurios finansavimu Turkijoje kaltinamas E. Kanteris, yra vadinamieji „gulenistai“.

NBA krepšininkas ne kartą viešai deklaravo remiantis JAV savanoriškoje tremtyje gyvenantį nuosaikų musulmonų dvasininką Fethullah Guleną, įkvėpusį neformalų judėjimą, kuriam, skaičiuojama, priklauso nuo kelių šimtų tūkstančių iki kelių milijonų pilietinių teisių aktyvistų.

E. Kanteris net teigė kaip tik viešėjęs kruopščiai saugomuose F. Guleno namuose Pensilvanijoje, kuomet televizija ėmė transliuoti sukilėlių užimto Bosforo tilto ir Taksimo aikštės Stambule vaizdus.

„Gulenistai“ buvo konservatyvios R. T. Erdogano partijos politiniai sąjungininkai, tačiau pastarajai įsitvirtinus Turkijos politinėje vertikalėje, „meilė iš išskaičiavimo“ baigėsi. O po 2016-ųjų įvykių F. Gulenas buvo paverstas Turkijos priešu „numeris vienas“, ant kurio sprando kariamos visos turkų negandos. Ankara reikalauja dvasininko ekstradicijos, tačiau į dviejų NATO valstybių ginčą įsipainiojęs Vašingtonas nesiruošia to daryti.

Fethullah Gulenas

Regis, R. T. Erdogano priešas „numeris du“ dabar yra E. Kanteris, taip pat priverstas slėptis po JAV skėčiu.

Nevykęs perversmas leido R. T. Erdoganui įtvirtinti Mažojoje Azijoje vienvaldį režimą ir pradėti raganų medžioklę. Pučo organizavimu apkaltintus „gulenistus“ ir kitus valdžiai neparankius oponentus imta masiškai grūsti už grotų. Daugiau nei 70 tūkst. žmonių buvo įkalinti be galutinių teismo sprendimų, po valymų kariuomenėje, teismų, švietimo ir kitose viešojo sektoriaus sferose iš darbo išguiti 150 tūkst. tarnautojų.

Po to, kai E. Kanteris pavadino R. T. Erdoganą „šio amžiaus Hitleriu“, krepšininko tėvas Mehmetas neteko profesoriaus pareigų universitete ir buvo sulaikytas, o vėliau viešai išsižadėjo prezidentą kritikuojančio sūnaus.

„Mūsų šeima buvo labai artima, bet paskui daug visko nutiko. Realybė tokia, kad mano vyresnysis brolis gyvena JAV, o tėvai liko Turkijoje. Manau, kad visos šeimos labui dabar geriausia tarpusavyje nebendrauti. Taip tiesiog saugiau mano tėvams, turint omenyje, kad Enesas konfliktuoja su šalies vyriausybe. Deja, politika pavirto į šeimos dramą“, – teigė K. Kanteris.

Vis dėlto persekiojimų tai nepadėjo užbaigti – net ir nutraukęs santykius su sūnumi Kanterių šeimos galva praėjusią vasarą buvo nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme dėl „ryšių su teroristinėmis organizacijomis“.

Ilkay'us Gundoganas, Mesutas Ozilas, Recepas Tayyipas Erdoganas

R. T. Erdogano režimas taip aršiai užsimojo prieš krepšininką ir jo artimiuosius galbūt dėl to, kad kitas sporto žvaigždes prezidentas sėkmingai išnaudoja savo įvaizdžio stiprinimui. Pavyzdžiui, pernai su juo fotografavosi turkų kilmės Vokietijos futbolo rinktinės žaidėjai Mesutas Ozilas ir Ilkay'us Gundoganas. Pats R. T. Erdoganas sau prisiskiria „Imamo Beckenbauerio“ pravardę, kurią esą turėjo jaunystėje pusiau profesionaliai žaisdamas futbolą.

Didžiuojasi broliu

E. Kanteris anksčiau pareiškė neabejojantis, kad grįžęs į Turkiją jau kitą dieną „dingtų be pėdsakų“.

Jaunesnis jo brolis taip pat prisipažįsta nebuvęs tėvynėje nuo politinių valymų pradžios 2016-aisiais.

Tiesa, jis tikina tiesiog neturėjęs viešnagei laiko, nes tarpsezoniu esą visą dėmesį skirdavo pasiruošimui NBA naujokų biržai.

Praėjusią vasarą „Knicks“ treniruotėse savo sugebėjimus demonstravęs K. Kanteris viename interviu neslėpė neturintis nė mažiausio noro žaisti krepšinį Turkijoje.

Nors dabar tokios galimybės neatmeta ir teigia mažiausiai norintis veltis į politiką.

„Enesas yra pakankamai suaugęs, kad pats priimtų sprendimus. Jis visada toks buvo, visada nepabūgdavo pastovėti už tai, ką mano esant teisingu reikalu, net jei tai sukeltų labai nemalonių pasekmių.

Kaip brolis, visada būsiu jo pusėje. Bet aš – krepšininkas, mano darbas žaisti krepšinį ir kuo daugiau pasiekti šioje srityje. Į politiką aš nelendu, apie ją nekalbu. Džiaugiuosi, kad turiu tokį brolį, dėl jo padaryčiau viską. Esu tikras, kad jis irgi viską padarytų dėl manęs. Man Kanterio pavardė nėra joks kliuvinys ar balastas, didžiuojuosi ją turėdamas“, – Krepšinis.lt dėstė K. Kanteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)