Tai turi pagaliau baigtis. Nenormalu, kai teisėsaugos nuo pareigų nušalintas meras ne tik nesigėdi elgtis, lyg nieko nebūtų įvykę, atsisako nuoširdžiai bendradarbiauti su teisėsauga, tačiau ir toliau dalyvauja rinkimuose. Tokios žemos kartelės politikos skaidrumui mieste dar niekada nėra buvę.

To dar negana, nušalintojo mero komanda visame mieste paskleidė gandus, neva su juo susidorojo oponentai. Vieniems šnibžda, kad čia Povilo Urbšio darbas, kitiems – kad konservatorių. Kadangi visose posovietinėse visuomenės sąmokslo teorijos yra labai paplitę, žmonės linkę jomis tikėti, todėl ir Panevėžyje tokia gynyba nuo įtarimų korupcija turi savo terpę.

Yra ir kita priežastis, kodėl sąmokslo teorijomis aplipusi Ryčio Mykolo Račkausko byla. Sąmokslų skleidimo po Panevėžį čempionu galima vadinti tą patį Povilą Urbšį. Tai jis apie oponentus skleidė melą, patyriau tai ir aš, skaldė visus aplinkui, kol suskaldė savo paties bendražygių komitetą. Dabar tas pats ginklas atsisuko prieš jį patį.
Korupcija įtariamo mero gynybinė ir rinkiminė taktika – kaltinti teisėsaugą. Žinant, kad STT Panevėžyje iš tiesų buvo tapusi įrankiu tramplinui į Seimą, kaltinimai limpa. Nušalintas meras aiškina apie bylos vilkinimą, nors iš tiesų vilkina jis pats, nebendradarbiaudamas su teisėsauga.
Rasa Juknevičienė

Sąmokslininkams verta priminti, kad P. Urbšys pats buvo apklaustas toje pačioje nušalinto mero korupcinėje byloje, krata buvo padaryta jo vadovaujamo judėjimo KARTU būstinėje. Iš to, ką komentavo spaudoje prokurorai, įtarimai pareikšti dėl keleto projektų, tame tarpe ir dėl programos „Panevėžys atsinaujina“. Dabar matome, kad tai buvo planas už miesto pinigus daryti sau rinkimų kampaniją. Reklaminiai stendai sustatyti ir ten, kur jokių darbų nevyksta ir neaišku, ar vyks.

Taigi, jei ir buvo sąmokslas, kaip savo reikalams paimti biudžeto pinigus, tai jį, kaip matosi, užčiuopė Specialiųjų tyrimų tarnyba. Bylai patekus į teismą, sužinosime tiesą – kaip, už kiek, kam. R. M. Račkausko sąrašo nariai ir sąmokslais patikėję naivuoliai išsijuosę skleidžia žinią, kad kažkieno valdoma teisėsauga skriaudžia vargšą merą, jį nušalindama nuo pareigų jau trečią kartą iš eilės.

Nušalinimas nėra vieno tyrėjo ar pareigūno sprendimas. Sprendimą, išnagrinėjęs prokurorų pateiktą siūlymą ir aplinkybes, priima teismas. Visus tris kartus įtariamojo skundas taip pat teisme buvo atmestas. Prokuratūra ir teismai yra tarpusavyje nepriklausomos institucijos. Labiausiai liūdna, kad ir nušalintojo mero sąraše esantys politikai, ir žmonių protams bei jausmams įtakas darantys visuomeniški žmonės tokiomis sąmokslo teorijomis griauna piliečių pasitikėjimą teisine valstybe.

Korupcija įtariamo mero gynybinė ir rinkiminė taktika – kaltinti teisėsaugą. Žinant, kad STT Panevėžyje iš tiesų buvo tapusi įrankiu tramplinui į Seimą, kaltinimai limpa. Nušalintas meras aiškina apie bylos vilkinimą, nors iš tiesų vilkina jis pats, nebendradarbiaudamas su teisėsauga.

Buvęs didelės savivaldybės meras Jan Terje Olsen iš Norvegijos, paklaustas, kaip Panevėžio atveju elgtųsi norvegų politikai, atsakė nedvejodamas: „Apibūdinta situacija yra labai bloga ir pas mus būtų daug diskutuojama žiniasklaidoje. Jei meras nušalinamas dėl įtariamai nusikalstamų veikų, jis atsistatydina iš visų viešųjų pareigų. Jis neturėtų dalyvauti oficialiuose susitikimuose. Jis taip pat turėtų likti nuošalyje nuo socialinių susirinkimų, renginių, kuriuose savivaldybė yra rengėja“.

Aš tikiu, kad demokratijos eroziją ir korupciją bendromis pastangomis Panevėžyje sustabdysime kovo 3 dieną. Jeigu ne, tai mūsų miesto laukia dar ketveri politinio chaoso metai su teismais ir ne pačiomis geriausiomis žiniomis apie Panevėžį visai Lietuvai. Dar blogiau, nuteisus perrinktą nušalintąjį merą, miesto lauktų neeiliniai rinkimai. Panevėžiui tikrai to nereikia, nes Panevėžys tikrai gali geriau.