Taip jau yra, kad visi rašiniai apie prabangą, televizijos reportažai apie milijonierių gyvenimą masina didžiules auditorijas pasmalsauti, koks gi yra tas saldus turčių pasaulis. Tai tikriausiai rodo, kad mes visi esame linkę svajoti, kad kada nors patys būsime tokie kaip jie. Todėl domimės, fantazuojame. Ir laukiame kada ateis toji diena. Bet vien laukti nepakanka, reikia kažką daryti.

Jeigu stebuklingo verslo plano dar neturite, o ir atlyginimo iki kosminių aukštumų niekas jums nesiruošia kelti – galiu pasiūlyti nukeliauti į Šveicariją, šalį, kuri yra tarsi turčių muziejus. 

Aš ir pats negalėjau nepalandžioti ten, kur jie renkasi, ilsisi ir puotauja. Vienas vietinis draugas, daug metų ten gyvenantis lietuvis, man pašnabždėjo, kad pagrindinė prabangos mėgėjų vietą yra „The Dolder Grand“ viešbutis Ciuriche. 



Oro linijų bendrovė „Airbaltic“ kiekvieną dieną iš Vilniaus siūlo skrydžius į Ciurichą, su greitu, vos valandą trunkančiu persėdimu Rygoje. Taip pat antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais skraidina į Ženevą. Kaip tik šiuo metu vyksta bilietų akcija: skrendant iš Vilniaus bilietas į Ženevą kainuoja 65 eurus.

Ciurichas vadinamas pačiu brangiausiu pasaulio miestu. O štai ant įspūdingo kalno, su dar įspūdingesne panorama čia stovintis viešbutis „The Dolder Grand“ yra pats brangiausias šio miesto viešbutis. Prabangi pilis, kurioje apsistoja turtingiausi ir garsiausi pasaulio žmonės. Jau daug metų, tarsi nerašyta taisyklė tarp turtuolių – jeigu tikrai priklausai elitui – privalai čia praleisti bent vieną savo gyvenimo naktį. Patirti tai, kas yra aukščiausio lygio nakvynė. Ir visi papildomi dalykai, kuriuos „The Dolder Grand“ siūlo savo svečiams.

Štai kodėl kiekvieną dieną čia atvyksta brangiausi automobiliai „Ferrari“, „Bugatti“, „Lamborghini“, „Porsche”, „Rolls-Royce”, „Bentley”, netoliese leidžiasi privatūs malūnsparniai, o iš jų išlipa pasaulio elitas. Turtingi amerikiečiai, britai, italai, prancūzai, kinai. Vieni dažniausių viešbučio svečių yra milijardieriai, arba kaip dar populiaru juos vadinti – oligarchai rusai. Tie patys veidai sugrįžta dar ir dar kartelį. Kai tik būna Šveicarijos pusėje – apsistoja būtent čia. Ir ne tik dėl siūlomos prabangos, bet ir tam, kad prieš kitus pasirodytų. Dar viena priežastis – čia koridoriuose, restoranuose arba baseine galima sutikti kitus, tokius pat turtingus ir užmegzti su jais draugystę, gal net ir bendradarbiavimą. Tik viešbučio sienos žino, kiek tokių pažinčių gimė nuo 1899 metų, kai buvo atidarytas šis viešbutis.

„The Dolder Grand“

Labai gaila, bet lietuviai nėra tarp dažniausiai atvykstančių svečių. Tiksliau esame labai reti svečiai šioje prabangioje vietoje. Viešbučio administratorius net turėjo pasitikrinti informaciją, ar iš viso kada nors čia yra gyvenę mūsų tautiečiai. Patikrino – patvirtino, tikrai yra. Ir ne vienas, ir ne du. Kai kurie su šeimomis, kai kurie su moterimis. Bet nei vardų, nei pavardžių skelbti negalima – prabangus viešbutis užtikrina visišką konfidencialumą.

Čia buvo apsistoję keli šimtai žinomiausių pasaulio žmonių – nuo muzikantų iki aktorių, tačiau viešai skelbiami vos keli vardai. Legendinė aktorė Elizabeth Taylor, buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Winstonas Churchillis, karalienės Elžbietos II vyras princas Philipas, paskutinysis Sovietų sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas, dabartinis Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, aktorius Leonardo DiCaprio, dainininkė Tina Turner ir Kataro vadovas šeichas Chalifa bin Hamadas al Tanis.

Viešbutyje yra 175 kambariai, milžiniška, net 4000 kvadratinių metrų SPA erdvė, du restoranai ir baras. Jie labai didžiuojasi, kad restoranuose galima rinktis iš 500 rūšių prabangių vynų. Taip pat yra pokylių salė, golfo laukai ir galerija, kur neretai eksponuojami garsiausi paveikslai bei kiti meno kūriniai.

Šviestuvai čia be abejo puošti „Swarovski“ kristalais, indai, žinoma, tik iš garsių dizainerių kolekcijų, patalai – patys minkščiausi, geriausi, kokie tik gali būti. Baldai, kilimai – viskas liukso klasės. Snobams būtų apie ką pakalbėti kiekviename žingsnyje, vos įžengus pro pagrindines duris.


„The Dolder Grand“

Man nutiko kiek juokinga situacija. Į „The Dolder Grand“ atvykau ne kaip svečias, o kaip kelionių žurnalistas, trumpai ekskursijai. Mane čia maloniai sutiko ir priėmė Stephanie Seibert, viešbučio viešųjų ryšių vadovė. Ji taip džiaugėsi, kad pagaliau lietuviams bus pranešta apie šitą prabangią vietą. 

„Po jūsų straipsnio tikriausiai labai daug lietuvių čia atvyks?“, - naiviai svarstė ji. Gal net lietuviškai kalbančio personalo pasamdyti planavo. Bet aš nenorėjau jai meluoti, bet ir ubagais saviškių paskelbti neapsivertė liežuvis. Pasakiau, kad mes esame labai taupanti ir protingai pinigus leidžianti tauta, kad tik vienas kitas renkasi tokius brangius viešbučius.


Tai yra vieta, kurioje labai paprasta suvokti kur gi iš tikrųjų savo pinigus deda turtingieji žmonės. Ir tuo pačiu paaiškinimas, kodėl ir taip daug turintiems – reikia dar daugiau. Juk jeigu jie nustotų kaupti turtus, jeigu staiga nebepildytų banko sąskaitų – neišgalėtų šimto tūkstančių eurų skirti nakvynei viešbutyje. Ir tai tikriausiai yra tik viena iš mažesnių išlaidų eilučių jų gyvenimuose.

„The Dolder Grand“

Labiausiai viešbutis didžiuojasi keliais ypatingais kambariais, kuriuos dažniausiai ir renkasi patys turtingiausi mūsų planetos žmonės. Pavyzdžiui, apartamentai „Suite 100“ čia vadinami grupės „Rolling Stones“ kambariu, nes interjeras sukurtas atsižvelgiant į grupės muziką ir stilių. Jame galima rasti net „Rolling Stones“ narių asmeninių daiktų, pavyzdžiui, grupės gitarą, kelias įrašų kopijas bei knygą su muzikantų parašais. 



Britų portalas Mirror.co.uk skelbia, kad 2014 metais šiame kambaryje apsistojo pats Mick Jagger. Paparacių akivaizdoje jis pasirodė balkone, be marškinėlių, kartu su paslaptinga brunete.
Nakvynė šiame kambaryje prieinama visiems, kurie už naktį nepagailės 5500 eurų.

Na, o patys brangiausi viešbučio apartamentai – net 400 kvadratinių metrų, kaip koks nuosavas namas – užimantys kelis aukštus, vadinasi „Maestro Suite“. Tai absoliutus kainos rekordas Ciuriche ir visoje Šveicarijoje, galima daryti prielaidą, kad galbūt ir Europoje. Niekur kitur už vieną naktį daugiau nemokėsite. Čia rasite ne tik dvi vonias (viena balto, kita juodo marmuro), bet ir terasą, židinį, biblioteką, asmeninę sauną, erdvų valgomąjį viename iš viešbučio bokštų, taip pat ir asmeninio liokajaus paslaugas.

Visą parą prie jūsų budės žmogus ir tenkins visus norus. Užsinorėjote? Prašau paruoškite apvalią sumelę - 12890 Eur. Ir viena naktis jūsų. Įsiregistruoti, kaip ir įprasta viešbučiuose galite nuo 15 valandos popiet, o išsiregistruoti teks kitos dienos 11 valandą ryto.

„The Dolder Grand“

Įdomi detalė yra tai, kad būtent šis kambarys čia pats populiariausias. Jis būna užimtas kur kas dažniau, nei visi likę – pigūs ir vidutiniškai brangūs. Net ir tą dieną, kai lankiausi „The Dolder Grand“ – ten gyveno svečiai. Atrodo, kažkas iš viduriniųjų rytų turtuolių. Tačiau tikslaus vardo ir pavardės atskleisti negalima.
Įdomu dar ir tai, kad šių apartamentų per įprastas viešbučių rezervavimo platformas „Hotels.com“ ar „Booking.com“ neužsisakysite. Reikia asmeniškai kreiptis į viešbučio administraciją.

Dar vienas, kelis tūkstančius už naktį kainuojantis kambarys „Masina Suite“ – įkvėptas Gieliettos Masina, garsiojo kino režisieriaus Federico Fellini žmonos. 2010-aisiais šie erdvūs apartamentai buvo filmuojami „Oskarui“ nominuoto filmo “Mergina su drakono tatuiruote” scenoms. Viešbutis nuo filmo pasirodymo siūlo ir specialų paketą šio filmo gerbėjams.

„The Dolder Grand“

Na ir užbaikime kambarių apžvalgą pasiūlymu tiems, kurie nesišvaisto tūkstančiais. Galiu nudžiuginti – brangūs lietuviai, jums irgi čia yra vietos. Tačiau imdami šiuos pigesnius variantus tikrai nepajausite viso viešbučio siūlomo komforto. Štai paprastas dvivietis numeris „Superior“ kainuoja nuo 617 iki 882 eurų. Jeigu pageidaujate apsistoti vienviečiame – mokėsite visai pigiai – „tik“ nuo 441 iki 705 eurų už naktį. Tikriausiai dažniausiai čia gyvena mažesnio kalibro verslininkai, arba didelių turtuolių aptarnaujantis personalas – kokios nors vaikų auklės, apsaugininkai ir panašiai.

Privalau paminėti, kad kartais čia taikomos visokios akcijos ir nuolaidos. Štai, gal susiviliosite: šiuo metu, iki kovo 31 dienos galioja specialus pasiūlymas. 10 patiekalų vakarienė, naktis viešbutyje (pagal kainą sprendžiant, viename iš paprastesnių kambarių) su pusryčiais kainuoja „vos“ 1040 eurų.

Prabangus ir tikrai labai solidus „The Dolder Grand“ restoranas yra apdovanotas dviem „Michelin“ žvaigždėmis, o jų šefas Heiko Nieder apdovanotas kaip „Gault Millau“ metų šefas. Daugeliui gal tai ir nieko nesako, bet gurmanai tokius titulus labai vertina. Eilinė 10 patiekalų vakarienė šiame restorane kainuoja 254 eurus žmogui, o jei norėsite priderinti vyną – atseikėsite dar 298 eurus. Į tokią kainą įeina tokie delikatesai kaip šukutės, austrės, elniena, karvelis, triufeliai ir milžiniškos krevetės.

„The Dolder Grand“

Taip pat viešbutyje veikia modernaus dizaino „Saltz“ restoranas ir baras. Čia šefai specializuojasi vietinės jautienos, atkeliavusios tiesiai iš vietinių fermų, ruošime. Taip pat didelis dėmesys skiriamas ir šveicariškiems vynams. Čia už užkandį sumokėsite apie 26 eurus, už salotas – apie 17.5 Eur, o už daugumą karštų patiekalų – apie 50 Eur.

Jei laukdamos staliuko damos norės šampano, už 100ml sumokėsite 17.5 Eur, 300ml alaus atsieis apie 8 Eur, o beveik visi kokteiliai – po maždaug 17 Eur.

Visi „The Dolder Grand“ svečiai gali naudotis 4000 kvadratinių metrų SPA centru su baseinais, burbulinėmis voniomis, masažais, sporto sale ir kitais privalumais. Dar viena, čia gyvenusi viešnia, garsioji TV laidų vedėja, pati įtakingiausia žiniasklaidos moteris pasaulyje Oprah Winfrey po apsilankymo šiame SPA net nepagailėjo trumpo komentaro į savo, milijoninę auditoriją turintį „Twiterį“. Ji parašė labai nedaug, bet iškalbingai: „Geriausias SPA, kuriame buvau“. Na, jeigu Oprah sako – tai jau tikrai patikėkite šia prabangia poniute.



Valandos trukmės relaksuojantis masažas čia kainuoja 167 Eur, vyriškas kirpimas – 75 Eur, o moteriškas (tik kirpimas) – nuo 114 Eur. Sušukavimo kaina priklauso nuo jūsų pageidavimų.

„The Dolder Grand“

Dar šiek tiek apie šveicarišką prabangą, tai, kas įdomu visiems čia atvykstantiems. 2017 metais pasaulį apskriejo filmukas, kuriame buvo pristatomas brangiausias Šveicarijos namas St. Moritz slidinėjimo kurorte. Jis buvo parduodamas už 185 milijonus dolerių. Auksu dengtos sienos, langai nuo lubų iki žemės su vaizdu į Alpes, vyno rūsiai ir privatus SPA laukė naujų šeimininkų. Jokių naujienų apie jo pardavimą rasti nepavyko. Yra vilties, kad svajonių namas dar laisvas. Iki jo galite nuvykti ir bet iš šalies pasidairyti.

„Le Rosey“ mokykla Rolle mieste – privati uždara internatinė mokykla yra brangiausia pasaulyje. Ją kartais vadina net karalių mokykla, nes čia mokėsi Irano šeichas, Monako princas ir Egipto karalius Farouk. Metinė mokslų kaina, pasak skirtingų šaltinių – nuo 100 000 iki 160 000 eurų. Į šią kainą, tiesa, įeina beveik viskas, įskaitant dienpinigius. Tai tokia mokykla, kurioje popietės leidžiamos slidinėjant, o dalis tavo klasiokų, tikėtina, valdys pasaulį. Dar visai mielas dalykas: pagroti į mokyklos renginius kartais užsuka, pavyzdžiui, Philas Collinsas.

„The Dolder Grand“

Pasakodamas apie ypatingas kainas privalau paminėti ir tai, kad pasak TheLocal.ch, vidutinis šveicaro atlyginimas yra 5450 eurų prieš mokesčius. Kiti šaltiniai teigia, kad 2018 metais vidutinis atlyginimas jau atskaičius mokesčius siekė virš 6000 eurų.

Jei dar nepakankamai aišku, kokie turtingi yra šveicarai, palyginkime: Ciuricho gyventojui, kad nusipirktų naują „Iphone“ telefoną reikia dirbti maždaug 38.2 valandos, o, pavyzdžiui, Johanesburgo, Pietų Afrikoje gyventojui– 291.9 valandos.

Eurostat 2017 metų duomenimis maistas ir gėrimai Šveicarijoje kainavo apie 68 proc. daugiau nei Europos sąjungos vidurkis.

Ciuriche, sakoma, nepatartina kirptis, nešti drabužių į valyklą ar samdyti namų valytojos. Šios paslaugos kainuoja rekordiškai daug.

Kitas svarbus momentas yra įvertinti restoranuose „Mc'Donald's“ parduodamo sumuštinio „Big Mac“ kainą. Jis Šveicarijoje irgi yra brangiausias pasaulyje. Čia už jį sumokėsite 5,8 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)