Tarptautinius šaukimus į teismą paskelbęs JAV valstybės departamentas tiria pranešimą, kad prezidento Donaldo Trumpo buvęs 2016 metų rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas Ekvadoro ambasadoje Londone slapta derėjosi su J. Assange'u, nurodė „WikiLeaks“.

Svetainės duomenimis, Teisingumo departamentas, kuris atsisakė komentuoti pranešimą, nori pasikalbėti su šešiais ambasados darbuotojais ir juos apklausti pradės penktadienį Ekvadoro sostinėje Kite.

Didžiosios Britanijos laikraštis „The Guardian“ lapkričio mėnesį rašė, kad P. Manafortas, kuris pernai dviejose bylose buvo nuteistas dėl bankinio sukčiavimo ir pinigų plovimo, su J. Assange'u susitiko kelis kartus nuo 2013 iki 2016 metų.

Šis periodas sutampa su P. Manaforto, kaip D. Trumpo prezidentinės rinkimų kampanijos svarbios figūros, iškilimu, o vėliau „WikiLeaks“ paskelbė tūkstančius elektroninių laiškų, kuriuos, kaip manoma, rusų programišiai pavogė iš D. Trumpo varžovės rinkimuose, demokratės Hillary Clinton kampanijos.

J. Assange'as, P. Manafortas ir Ekvadoro pareigūnai paneigė minimą pranešimą ir atkreipė dėmesį, kad P. Manaforto pavardės nėra ambasados lankytojų žurnale.

Tačiau pasirodžiusi informacija paskatino įtakingų JAV demokratų senatorių grupę gruodžio mėnesį pareikalauti, kad valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ištirtų įtarimus ir pateiktų ataskaitą.

„WikiLeaks“ nurodė, kad JAV prašymas iš Teisingumo departamento Ekvadoro teisingumo ministerijai buvo nusiųstas sausio 7 dieną. Ministerija patenkino prašymą, „nors labai neįprasta leisti užsienio (šalims) apklausti buvusius diplomatinius pareigūnus dėl jų diplomatinio darbo“.

J. Assange'as, kuris tarptautiniu mastu išgarsėjo paskelbęs daugybę neteisėtai gautų Valstybės departamento ir Pentagono bylų, Ekvadoro ambasadoje Londone gyvena nuo 2012 metų, nes baiminasi, kad Britanija išduos jį Jungtinėms Valstijoms, kur jis būtų apkaltintas.