O gal visgi sveika? Ar gali šis sūriu gardintas patiekalas būti sveikos mitybos dalimi?! Labai norėtųsi teigiamo atsakymo… Pasakykite tiesą, ar ji sveika?

„Negalima paneigti, kad picoje gausu natrio, kalorijų, sočiųjų riebalų ir perdirbtų angliavandenių“, – sako Mitybos ir dietologijos akademijos mitybos specialistė Ginger Hultin. Pasak jos, šiuo atveju sveikos mitybos principams labiausiai nusižengia perdirbtas sūris ir ant viršaus dedama mėsa.

Tačiau mitybos specialistė Cara Harbstreet, sukūrusi interneto svetainę „Street Smart Nutrition“, tikina, kad pica gaminama iš tų pačių ingredientų, kaip ir kiti patiekalai: angliavandenių, baltymų ir riebalų.

„Ji suteikia jums tą patį: energiją, skonį ir pasitenkinimą, – neabejoja C. Harbstreet. – Be to, pomidorų padažas turtingas vitaminų ir antioksidantų.“

Tačiau labai svarbu, kokią picą renkatės. Pavyzdžiui, dviejuose gabalėliuose picos „Pizza Hut Supreme“, kurioje yra aitriųjų paprikų, prieskoniais gardintos kiaulienos ir jautienos, grybų, žaliųjų paprikų ir raudonųjų svogūnų, yra:

  • 770 kalorijų;

  • 41 gramų riebalų (16 gramų
    sočiųjų riebalų);

  • 71 gramų angliavandenių;

  • 1780 miligramų natrio;

  • 6 gramai ląstelienos;

  • 33 gramų baltymų.

O dabar – geroji žinia. Pica gali būti sveika. „Pica gali būti puikus pagrindas pačioms įvairiausioms daržovėms“, – neabejoja G. Hultin.

O jei dar picą gaminsite namie, bus didžiulis skirtumas. Tiesą sakant, sveika namuose gaminta pica gali būti labai maistingas pasirinkimas. Viena porcija (maždaug du gabalėliai) tokios picos turi:

  • 490 kalorijų;
  • 16 gramų riebalų (3 gramus sočiųjų riebalų);
  • 66 gramus angliavandenių;
  • 520 miligramų natrio;
  • 6 gramus ląstelienos;
  • 18 gramų baltymų.

„Yra daug būdų, kaip paruošti picą, vienos jų lengvesnės, kitose maistinių medžiagų daugiau“, – sako dietologė Melissa Joy Dobbins.

Kaip padaryti picą sveikesne?


Yra ne vienas būdas, kaip tai padaryti.

Pradėkite nuo pagrindo. „Kalorijų ir natrio kiekį galima stipriai sumažinti renkantis plonesnį picos pagrindą vietoj daugeliui įprasto storo“, – teigia G. Hultin. Norite gauti daugiau ląstelienos? Tuomet rinkitės pilno grūdo miltus. Jeigu norite būti itin kūrybingi, pasigaminkite šampinionų ar žiedinių kopūstų pagrindą. Taip gausite papildomą ne tik maistinių medžiagų, bet ir daržovių kiekį.

Rinkitės sveiką padažą. Tradicinis raudonas padažas turtingas vitaminų A, C bei likopeno, ir jis yra kur kas geresnis pasirinkimas, nei kreminiai padažai. Jeigu nesate pomidorų padažo gerbėjai, C. Harbstreet rekomenduoja pabandyti pesto ar ar alyvuogių aliejaus pagrindu pagamintą padažą, nes taip gausite daugiau sveikųjų riebalų.

Atidžiai dėkite sūrį. Sūrį galite rinktis patį įvairiausią, tačiau C. Harbstreet pataria jo nepadauginti. Sūryje yra daug kalcio ir baltymų, tad šis produktas turi privalumų. Tik nereikia su juo persistengti.

Rinkitės produktus išmintingai. M. J. Dobbins rekomenduoja rinktis daug daržovių, nes jose gausu ląstelienos ir įvairiausių vitaminų. Ribokite mėsą arba rinkitės neriebią mėsą, tokią kaip kumpis, vištiena ar liesa malta jautiena.

Nepamirškite porcijų. Nors labai svarbu tai, ką dedate ant picos, nemažiau svarbu ir tai, kaip jūs valgote šį patiekalą. „Nesvarbu, valgote lengvesnę picą ar mėgaujatės sotesniu variantu, niekada nepamirškite porcijos dydžio“, – pataria G. Hultin.

Galų gale, jeigu labai norisi picos, nieko neatsitiks, jeigu suvalgysite gražų sūriu aplietą jos gabaliuką. G. Hultin sako: „Jeigu norite picos, valgykite picą!“ Svarbiausia, nepamirškite saiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)