WADA pareikalavo perduoti šiuos duomenis, kad galėtų užbaigti tyrimą dėl 2011-2015 metų skandalo, dėl kurio Rusijos atletams buvo uždrausta dalyvauti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje ir 2018-ųjų žiemos olimpinėse žaidynėse.

„Tai svarbus proveržis švariam sportui“, – sakė WADA prezidentas Craigas Reedie.

Pernai rugsėjį WADA, nepaisydama daugelio Vakarų šalių atletų ir įtakingų kovos su dopingų pareigūnų protestų, atšaukė Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) suspendavimą – su sąlyga, kad šalis iki gruodžio 31 dienos perduos laboratorinius duomenis.

Tačiau kai WADA ekspertai gruodį atvyko į Maskvą, rusų pareigūnai pareiškė, kad jų įranga nėra sertifikuota pagal Rusijos įstatymų numatytus kriterijus. WADA specialistų grupei teko grįžti tuščiomis.

„Tai rodo, kad mes toliau darome realią pažangą, kuri tiesiog būtų neįmanoma be rugsėjo 20-osios sprendimo“, – ketvirtadienį sakė C. Reedie.

„Pirmasis iš trijų tuo sprendimu nustatyto proceso etapų baigtas. Ilgai trukusi aklavietė dėl patekimo į buvusią Maskvos laboratoriją baigėsi, ir tai neabejotinai gera žinia“, – kalbėjo jis.

Anot C. Reedie, dabar WADA peržiūrės duomenis ir stengsis patvirtinti jų autentiškumą, kad būtų aišku, jog gauta visa reikalinga medžiaga ir ji nenukentėjo.

„Kai bus patvirtintas duomenų autentiškumas, galėsime pereiti prie trečio etapo ir padėti įvairioms sporto ir kitoms antidopingo organizacijoms, kurios suinteresuotos parengti svariais įrodymais paremtas bylas prieš dopingą vartojusius atletus“, – sakė C. Reedie.

„Siekdami šio tikslo mes, be kita ko, turime užtikrinti, kad tam tikri mėginiai, tebelaikomi Maskvos laboratorijoje, ne vėliau 2019 metų birželio 30-osios bus iš naujo ištirti akredituotoje laboratorijoje“, –kalbėjo WADA prezidentas.

Reikalavimų laikymosi peržiūros komitetas (CRC) jau pateikė savo rekomendacijas, kurias sausio 22 dieną apsvarstys WADA vykdomasis komitetas.

WADA sulaukė griežtos kritikos už tai, kad rugsėjį atšaukė Rusijos suspendavimą neužsitikrinusi prieigos prie Maskvos antidopingo laboratorijoje laikomos informacijos ir laboratorinių mėginių.

Maskvai iki nustatyto galutinio termino – gruodžio 31-osios – neperdavus duomenų, JAV Antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas paragino WADA „liautis būti mulkinamai rusų “.

Tačiau Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas savo naujametiniame kreipimesi tvirtino, kad Rusija sulaukė pakankamai griežtos bausmės.

„Rusijos olimpiniam komitetui buvo pritaikyta sankcija – jo pašalinimas iš 2018 metų Pjongčango žiemos olimpiados“, – sakė jis.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)