Vyriausybės 2018 metų liepos 25 dienos nutarimo atitikimą Konstitucijai paprašė išnagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas, nagrinėjantis prašymą priteisti piniginę kompensaciją už įstatymų nustatytus servitutus elektros linijų apsaugos zonų ribose.

Pasak Apylinkės teismo, yra nustatyti itin skirtingi, priklausomi nuo servituto nustatymo pagrindo, vienkartinių kompensacijų už naudojimąsi žemės servitutu apskaičiavimo metodai.

Asmenys, kuriems servitutai nustatomi sutarties pagrindu, turi teisę gauti nuo 0,5 iki 1 karto žemės sklypo dalies, kuriai taikytina apsaugos zona, vertės kompensaciją, jie taip pat turi teisę gauti kompensaciją už iškertamą mišką. Tuo metu asmenys, kuriems servitutas nustatytas įstatymo pagrindu, už tokio paties žemės sklypo dalies suvaržymus ir medžių iškirtimą gali gauti tik 10 proc. užimamos žemės sklypo vertės kompensaciją.

Apylinkės teismo nuomone, tokiu kompensacijų už naudojimąsi žemės servitutais mokėjimo teisiniu reguliavimu privilegijuojami asmenys, kuriems servitutai nustatomi sutartimi, o tai pažeidžia konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą, taip pat neproporcingai riboja asmenų nuosavybės teisę.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)