Trijų teisėjų kolegijos paskelbtas nuosprendis įsiteisėjo iš karto nuo jo paskelbimo – Vilniaus miesto apylinkės teismas dar praėjusių metų rugsėjo 28 d. R. Zemenauskui buvo panaikinęs kaltinimus dėl aplaidaus buhalterijos apskaitos tvarkymo, sukčiavimo ir svetimo turto iššvaistymo dėl neatsargumo.

Tačiau apylinkės teismas verslininką buvo pripažinęs kaltu dėl dokumento suklastojimo – dėl šio nusikaltimo jam buvo skirta beveik dviejų tūkstančių eurų bauda. Su tokia nuosprendžio dalimi nesutikęs R. Zemenauskas pateikė apeliacinį skundą ir buvo išteisintas – prokuratūra teismui nepateikė atsiliepimų dėl verslininko skundo, taip pat neskundė jam žemesnės instancijos teismo paskelbto išteisinamojo nuosprendžio.

„Pagaliau mano bylos baigtos – esu visiškai išteisintas pagal „sufabrikuotus“ kaltinimus, – džiaugėsi R. Zemenauskas. – Dabar laukia mano eilė pareikšti savo ieškinius dėl nusikalstamai perimto ir sužlugdyto verslo, moralės, sveikatos ir 7 metų bylinėjimosi išlaidų.“

Bylą, kurią sudarė daugiau kaip šešiolika tomų, teismui perdavę prokurorai teigė, kad R. Zemenauskas, būdamas Vilniuje registruotos ir automobiliais prekiaujančios bendrovės „AKKU LITA“ direktoriumi esą nuo 2011 m. spalio 10 iki 2013 m. vasario 5 d. aplaidžiai tvarkė apskaitą. Be to, R. Zemenauskas buvo kaltinamas tuo, kad nuo 2011 m. spalio 1 d. iki 2012 m. liepos 1 d. iš bendrovės sąskaitų bankuose ir kasoje atliko nepagrįstas ir bendrovės veiklai vykdyti neskirtas išlaidas.

Prokurorai siekė įrodyti, kad verslininkas dėl neatsargumo iššvaistė 624 255 Eur.

Kaltinamajame akte prokurorai taip pat nurodė, kad Rusijos verslininkas iš R. Zemenausko vadovaujamos bendrovės ketino pirkti automobilį „Toyota Land Cruiser“ ir iš anksto sumokėjo avansą – 21 150 JAV dolerių (16 395 Eur). Tačiau pirkėjas automobilio negavo, o vėliau R. Zemenauskas esą jam pažadėjo, kad pinigus grąžins ir kaip įrodymą dar 2012 m. gegužę nusiuntė netikrą „Swedbank“ tarptautinio mokėjimo pavedimo kopiją. Ja buvo patvirtinta, kad grąžina avansą už automobilį.

Nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu R. Zemenauskas nepripažino jam pateiktų kaltinimų. „Ši byla yra sufabrikuota, pats esu nukentėjęs – buvau išmestas iš verslo, buvo padirbti dokumentai ir persirašytos akcijos, šiandien vyksta šie bylinėjimaisi, – verslininkas yra sakęs, kad jį iš verslo „polisavo“ Lenkijos pilietis. – Tenka kentėti nekaltiems, kaip ir daugumai, viską turi įrodyti teismas.“

Apylinkės teismas R. Zemenauską dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir galimo turto iššvaistymo išteisino, nes nebuvo įrodyta, kad jis dalyvavo padarant šiuos nusikaltimus, tuo metu kaltinimai dėl sukčiavimo panaikinti, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Apygardos teisme paaiškėjo, kad jis turi būti išteisintas ir dėl galimo mokėjimo pavedimo kopijos suklastojimo, nes taip pat nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.