Prezidentas pinigus esą gavo 2012 metų spalį, prieš savo kadencijos pradžią. Kolumbietis A. Cifuentesas apie kyšį JAV tarnyboms pranešė jau 2017-aisiais. E. Pena Nietas Meksikos prezidento pareigas ėjo nuo 2012 metų iki 2018-ųjų gruodžio. Anot CNN, A. Cifuentesas pats buvo narkotikų prekeivis, taip pat artimas asmeninis J. Guzmano patarėjas ir sekretorius.

Procesas prieš kadaise galingiausią pasaulyje narkomafijos bosą, laikantis griežčiausių saugumo priemonių, nuo lapkričio vyksta teisme Brukline. JAV teisėsauga, be kita ko, kaltina „El Chapo“ narkotikų prekyba, pinigų plovimu ir vadovavimu nusikalstamai organizacijai - Meksikos narkotikų karteliui „Sinaloa“.

E. Pena Nieto yra ne pirmas prezidentas, įtariamas ryšiais su „El Chapo“. Jo pirmtakas Felipė Calderonas atmetė kaltinimus, kad paėmė kyšį.

J. Guzmanas į JAV nugabeno tonas kokaino ir heroino ir taip uždirbo milijardus. Be to, jam tenka atsakomybė dėl iki 3 000 žmonių nužudymo. Jei bus nuteistas, J. Guzmanui gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Remiantis JAV ir Meksikos susitarimu, mirties bausmė jam negali būti skirta.

Tvirtino ir advokatai

Dar pernai lapkritį apie tai, kad kartelis mokėjo kyšius Meksikos prezidentams sakė ir kaltinamojo J. Guzmano advokatai. Abu prezidentai tada netrukus paneigė tokius pareiškimus.

Advokatas Jeffrey Lichtmanas Bruklino federaliniam teismui pareiškė, kad kitas „El Chapo“ bylos atsakovas, tebesislapstantis Ismaelis Zambada, pravarde „El Mayo“, davė kyšių visiems, „įskaitant aukščiausius (šalies vadovus) – dabartinį ir buvusį Meksikos prezidentus“ (sakant šį pareiškimą pareigas dar ėjo dabar jau kadenciją baigęs E. Pena Nieto – DELFI).

„Joaquino „El Chapo“ Guzmano advokato pareiškimai yra visiškai neteisingi ir neapgalvoti. Man nemokėjo nei jis, nei Sinaloa kartelis, nei kas nors kitas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pernai parašė 2006–2012 metais Meksikai vadovavęs F. Calderonas.

„Enrique Pena Nieto vyriausybė persekiojo, suėmė ir išdavė (Jungtinėms Valstijoms) nusikaltėlį Joaquiną Guzmaną. Pareiškimai, priskiriami jo advokatui, yra visiškai neteisingi ir šmeižikiški“, – tviteryje po advokato kaltinimų parašė prezidento atstovas Eduardo Sanchezas.