Kitą savaitę bus paskelbti duomenys, kurie turėtų parodyti, kad antra pagal dydį pasaulio ekonomika pernai plėtėsi maždaug 6,5 proc. Tai būtų lėčiausias augimo tempas per beveik tris dešimtmečius, nulemtas pasaulio ūkio sulėtėjimo ir prekybos karo su Jungtinėmis Valstijomis.

Kinijos ir užsienio ekonomistai jau seniai įtaria, kad duomenys dirbtinai padidinami, nes dažniausiai atitinka tikslus.

„The Conference Board“, kurios tyrimus plačiai stebi investuotojai ir politikos formuotojai, 2014 metais pradėjo viešinti alternatyvius Kinijos duomenis.

Jos skaičiai daugiausia skiriasi dėl to, kad tyrimuose nagrinėjama pramonės gamyba ir paslaugų sektoriaus augimas, ir tai atliekama taikant skirtingas metodikas, skirtas sumažinti kainų nustatymo mechanizmų iškraipymus.

Tyrimų grupės duomenys rodo, kad augimas Kinijoje, kuri dabar yra gyvybiškai svarbi pasaulio ekonomikos dalis, gali būti labiau nestabilus ir pažeidžiamas, negu atspindi oficialūs rodikliai.

Pavyzdžiui, Nacionalinis statistikos biuras (NBS) pranešė, kad 1998 metais, per Azijos finansų krizę, Kinijos ekonomikos augimas sulėtėjo iki 7,8 proc. nuo 9,2 proc. 1997 metais.

Tačiau „The Conference Board“ skaičiavimai rodo, kad 1998 metais augimas galėjo būti vos 2,3 proc. Remiantis tyrimų grupe, 2015 metais augimas sulėtėjo iki 3,8 proc. nuo 6,3 proc. ankstesniais metais. Tuo tarpu oficialūs duomenys atspindi plėtros smuktelėjimą nuo 7,3 proc. iki 6,9 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)