Teisėjai nurodė iškart paleisti 73 metų nušalintą diktatorišką prezidentą, kuris yra pirmasis TBT teistas valstybės vadovas, ir buvusį jo jaunimo judėjimo lyderį 47 metų Charles'į Ble Goude.

Pasak prokurorų, L. Gbagbo buvo parengęs planą, kaip išsaugoti valdžią daugiausiai pasaulyje kakavos eksportuojančioje valstybėje, kai nedideliu balsų skirtumu pralaimėjo savo įnirtingam oponentui ir dabartiniam prezidentui Alassane'ui Ouattarai per 2010 metų lapkritį įvykusius rinkimus. Per penkis mėnesius trukusią kruviną krizę žuvo maždaug 3 tūkst. žmonių.

Tačiau pirmininkaujantis teisėjas Cuno Tarfusseras sakė, jog Teismas „dauguma balsų nusprendžia, kad kaltintojai nepateikė reikiamų įrodymų“.

Jis pridūrė, kad Teismas „patenkina gynybos prašymus išteisinti p. Laurent'ą Gbagbo ir p. Charles'į Ble Goude dėl visų kaltinimų, ir nurodo tuojau pat paleisti abu kaltinamuosius“.

L. Gbagbo, kuris buvo sulaikytas septynerius metus, ir C. Ble Goude paskelbus TBT sprendimą apsikabino.

Jų šalininkai Teismo lankytojų galerijoje ėmė šaukti, ploti ir verkti, todėl teisėjui teko liepti jiems sėstis ir „gerai elgtis“.

„Teisingumo pergalė“

„Aš labai, labai džiaugiuosi. Pagaliau yra kažkiek teisingumo“, – lankytojų galerijoje naujienų agentūrai AFP sakė L. Gbagbo šalininkas, 45 metų Gragbayou Yves'as iš Paryžiaus.

Entuziazmas prasiveržė ir L. Gbagbo gimtajame Ganjoa mieste Dramblio Kaulo Krante, kur šimtai šalininkų po tiesioginės televizijos transliacijos iš TBT šoko gatvėse ir šaukė: „Laisvas, laisvas.“

„Džiaugiuosi. Jis nepadarė nieko bloga, bet septynerius metus praleido kalėjime. Svarbu, kad jis būtų laisvas, jis – mūsų lyderis“, – sakė šalininkas Bertinas Sery.

Buvusioje sostinėje Abidžane L. Gbagbo Dramblio Kaulo Kranto liaudies fronto (FPI) generalinis sekretorius Assoa Adou prognozavo, kad eksprezidento išteisinimas sumažins, o ne padidins politinę įtampą.

„Ką tik žengėme didelį žingsnį susitaikymo link. Dramblio Kaulo Krante netrukus įsivyraus taika“, – sakė A. Adou džiūgaujančioje minioje partijos būstinėje.

L. Gbagbo sučiupo A. Ouattaros kariai, kuriems padėjo Jungtinių Tautų ir Prancūzijos pajėgos. 2011 metų lapkritį jis buvo nusiųstas į Hagą, o jo teismas prasidėjo 2016 metų sausį.

Tačiau antradienį teisėjai sakė, jog prokurorams nepavyko įrodyti plano išlaikyti L. Gbagbo valdžioje puolant civilius ar kad L. Gbagbo ir C. Ble Goude kalbos kurstė smurtą.

Jų paleidimas buvo atidėtas iki naujo posėdžio trečiadienį, kad kaltintojai turėtų laiko atsakyti į netikėtą Teismo sprendimą.

L. Gbagbo advokatai pernai įrodinėjo, kad jo byla virto „netikra realybe“ ir turėtų būti nutraukta. Advokatai pridūrė, kad jis dabar yra „senyvas ir trapus“ žmogus.

„Tai teisingumo pergalė“, – po antradienio sprendimo spaudos konferencijoje sakė L. Gbagbo advokatas Emmanuelis Altitas.

„Tai taip pat TBT pergalė, nes teisėjai pademonstravo savo profesionalumą ir nepriklausomybę“, – pridūrė jis.

„Labai pakenkė“

Tačiau itin kontroversiška byla buvo išbandymas Teismui, kurio deklaruotas tikslas yra teisingumas didžiausių pasaulio nusikaltimų aukoms.

2002 metais įkurtas TBT susidūrė su rimtais sunkumais teisdamas aukščiausio rango politikus už jų pavaldinių ar sekėjų įvykdytus nusikaltimus, daugiausia – Afrikoje.

Pernai po apeliacijos buvo išteisintas Kongo Demokratinės Respublikos buvęs karo vadas ir buvęs viceprezidentas Jeanas-Pierre'as Bemba, kaltintas nusikaltimais, kuriuos, kaip įtariama, 2002–2003 metais Centrinės Afrikos Respublikoje įvykdė jo sukarintos pajėgos.

Kenijos prezidentui Uhuru Kenyattai pateiktus kaltinimus nusikaltimais žmoniškumui dėl kraujo liejimo per rinkimus TBT prokuroras atmetė 2014 metais.

L. Gbagbo bylos baigtis Teismui labai pakenkė, sakė tarptautinės teisės ekspertas Markas Kerstenas iš Toronto universiteto.

„Tai kelia rimtų klausimų apie TBT sugebėjimą sėkmingai nusitaikyti į valstybių veikėjus ir juos persekioti baudžiamąja tvarka, – AFP sakė M. Kerstenas. – Jis turi pasimokyti iš šių teismo procesų ir klaidų, kad labai netolimoje ateityje būtų geresnis ir pateisintų lūkesčius.“

Rugpjūčio mėnesį Dramblio Kaulo Krante po septynerių metų kalėjime į laisvę išėjo ir L. Gbagbo žmona Simone Gbagbo, kuriai buvo skirta 20 metų įkalinimo bausmė. Geležine ledi vadinamai S. Gbagbo A. Ouattara paskelbė amnestiją.

Kaltinimus dėl nusikaltimų žmoniškumui jai buvo pateikęs TBT, tačiau Dramblio Kaulo Krantas nesutiko jos išduoti.