„Be abejonės, turime sektorių, kuris buvo įaudrintas, kuris buvo pakankamai išbalansuotas, yra jautrus, daug problemų, daug rūpesčių keliantis. Savo laiku nesulaukęs efektyvių reformų, arba kaip tik nuolatinėse reformose begyvenantis sektorius. Tai turi būti įvertintos reformų vykdymo pasekmės, pamokos. Ir esminis pokytis pačiame procese turi būti, kad tos reformos nebūtų nuleidžiamos iš viršaus, priimamos, o kad būtų daugiau tariamasi, kad jos būtų daugiau išdiskutuotos. Reikia sutarimo su tomis bendruomenėmis, kuriose jos įgyvendinamos“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė M. Lingė.

Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo vidaus politikai, reformuoti švietimo sektoriuje tikrai yra ką. Esą reformos laukia aukštojo mokslo sektorius: „Reikia nepamiršti pagrindinio kriterijaus - orientacijos į kokybę, tai pagrindinis dalykas, o ne pagrindinis orientavimasis į pastatų pardavimo klausimus, kaip matėme ir stebėjome. Tikrai ne tas turi būti aukštajame moksle svarbiausia.„

Pasak M. Linkės, taip pat neturi būti pamirštas mokytojų darbo sąlygų gerinimas, mokytojų rengimo problemos, jų motyvacijos skatinimas. „Iš tikrųjų turbūt yra pats svarbiausias visų reformų vykdymo kriterijus - nuoseklumas, kad būtų daroma ne radikaliais būdais, bet kuo daugiau susikalbėjimo tarp įvairių švietimo segmentų“,- akcentavo jis.

Kandidatas į švietimo, mokslo ir sporto ministrus A. Monkevičius, kaip pažymėjo M. Lingė, turi didelės patirties valdant sektorių: „Turime pateiktą kandidatą, kuris eitų pareigas nebe pirmą kartą. Jau turbūt būtų ketvirtas kartas. Iš vienos pusės tai rodo gerą sistemos išmanymą, turimą patirtį.“

ELTA primena, kad Saulius Skvernelis į šiuo metu laisvas švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigas praeitą savaitę pasiūlė MRU rektoriaus A. Monkevičiaus kandidatūrą.

A. Monkevičius anksčiau yra ėjęs švietimo ir mokslo ministro pareigas Rolando Pakso (2000-2001), Algirdo Brazausko (2001-2004) ir Gedimino Kirkilo (2006-2008 m.) vadovautose Vyriausybėse.

2010-2015 m. buvo MRU Politikos ir vadybos fakulteto dekanas. 2015 m. MRU Taryba A. Monkevičių viešo konkurso tvarka išrinko rektoriumi.