Ukmergei ypač trūksta infrastruktūros inžinierių ir seniūnų. Pirmasis tarnybinį butą gavo vyriausiasis architektas Artūras Sakalauskas, kurio savivaldybė laukė net pusantrų metų.

Iš dešimties butų – dar trys laisvi, kitąmet žadama įrengti dar dešimt tarnybinių butų ir taip vilioti grįžti į gimtąjį miestą jaunus pedagogus.

A. Sakalausko šeimai skirtas 2 kambarių tarnybinis butas. Iki šiol į darbą Ukmergėje iš Vilniaus važinėjęs specialistas tikina šį miestą pasirinkęs ne dėl būsto, o dėl perspektyvaus įdomaus darbo. Anot jo, turint butą Ukmergėje, galima sutaupyti.

„Laiko kelionei ir galbūt šiek tiek išlaidų kurui. Galų gale galėsiu po truputį integruotis į Ukmergės gyvenimą", – sako specialistas.

Ukmergėje taip gyvena ne vienas medikas, mokytojas, kiti specialistai – važinėja iš Vilniaus, Kauno ar Panevėžio. Kai kurie ir pasilieka gyventi Ukmergėje.


Pasak savivaldybės mero, tarnybiniai butai padeda konkuruoti su verslu, siūlančiu didesnį atlyginimą. Ukmergėje įsigyti būstą nelengva, o nuomos kaina prasideda nuo 150 eurų. Tarnybinio buto nuoma – apie 50 eurų.

„Turėjome didžiulius globos namus, juos pritaikėme, įrengėme dalį socialinių būstų, bet investavome savo pinigus, tame pačiame pastate padarėme keturis savivaldybės būstus", – LRT teigia Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Ukmergė ne vienintelė vilioja specialistus įvairiomis lengvatomis. Panevėžio savivaldybė žada padėti pedagogams persikvalifikuoti į taip trūkstamus ikimokyklinio ugdymo specialistus. Taip pat žada ir tarnybinius butus. Grįžusiems į gimtąjį miestą bus skirta vienkartinė pašalpa, tačiau ne visiems taip sekasi kaip kelių miestų pusiaukelėje esančiai Ukmergei. Pavyzdžiui, Pasvalio savivaldybė taip ir nesulaukė mediko, nors žadėjo jam butą.