1979 metais C. Battisti buvo įkalintas už tai, kad priklausė Italijoje uždraustai ginkluotai revoliucionierių grupei. Po dvejų metų jis paspruko iš kalėjimo ir už akių buvo nuteistas dėl praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje įvykdyto keturių žmonių nužudymo.

Italija ilgą laiką siekė daug metų Brazilijoje gyvenusio buvusio kovotojo ekstradicijos. Tačiau buvęs kairiųjų prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, pats šiuo metu atliekantis už korupciją skirtą laisvės atėmimo bausmę, atsisakydavo jį išduoti.

C. Battisti buvo sučiuptas šeštadienį vėlai vakare Santa Krus de la Sieros mieste per bendrą Italijos ir Bolivijos policijos pareigūnų operaciją.

64 metų bėglys buvo sustabdytas gatvėje ir nesipriešino sulaikomas, sakė šaltiniai Italijos vyriausybėje. Jis buvo su netikrais ūsais ir barzda.

C. Battisti buvo perduotas Italijos pareigūnams ir įsodintas į lėktuvą, išskridusį į Romą.

„Lėktuvas su C. Battisti ką tik išskrido į Italiją. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi“, – parašė Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini socialiniame tinkle „Twitter“.

Italijos vyriausybės vadovas Giuseppe Conte socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad per pokalbį telefonu padėkojo naujajam Brazilijos prezidentui Jairui Bolsonaro.

„Norėjau visos Italijos vyriausybės vardu padėkoti jam už veiksmingą bendradarbiavimą, leidusį sulaikyti C. Battisti“, – rašė premjeras.

C. Battisti buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tai, kad nužudė du italų policininkus, dalyvavo nužudant mėsininką ir padėjo suplanuoti juvelyro nužudymą. Pastarasis buvo nušautas, o per užpuolimą nukentėjęs jo 14-metis sūnus liko prikaustytas prie vežimėlio.

C. Battisti prisipažino priklausęs radikaliai grupuotei „Ginkluoti proletarai už komunizmą“ (PAC), įvykdžiusiai virtinę plėšimų ir užpuolimų. Tačiau jis niekada nepripažino savo atsakomybės dėl nužudymų.

Visgi Roma ryžtingai nusiteikusi nubausti vieną paskutinių vadinamojo Švino laikotarpio – praėjusio amžiaus 8-o dešimtmečio, kai šalį krėtė radikalių kairiųjų ir dešiniųjų grupuočių smurtas, figūrų.

„Italija laukia“

Sausio 1 dieną valstybės vadovo pareigas pradėjęs eiti ultradešiniųjų pažiūrų J. Bolsonaro per prezidento rinkimų kampaniją žadėjo, kad pergalės atveju „nedelsiant“ išsiųs C. Battisti atgal į Italiją.

Gruodžio viduryje tuometinis šalies prezidentas Michelis Temeras pasirašė dekretą dėl C. Battisti ekstradicijos, teisėjui išdavus bėglio arešto orderį. Tačiau jis jau buvo pasprukęs iš Brazilijos.

Pasak šaltinių Italijos vyriausybėje, praėjusią savaitę buvo gauta patikimų duomenų, kad C. Battisti pastebėtas Santa Krus de la Sieros mieste.

Pareigūnų sustabdytas C. Battisti buvo neginkluotas, į klausimus atsakė portugališkai ir parodė Brazilijoje išduotą asmens tapatybės dokumentą.

„Dabar Italija jo laukia“, – sakė šaltinis Vidaus reikalų ministerijoje.

Italijos ambasadorius Brazilijoje tviteryje džiugiai pasveikino žinią apie bėglio sulaikymą.

„C. Battisti areštuotas! Demokratija stipresnė už terorizmą!“- rašė ambasadorius Antonio Bernardini.

C. Battisti pateikė prašymą suteikti prieglobstį, tačiau nesulaukė jokio atsakymo iš pareigūnų, vietos laikraštyje „El Deber de Santa Cruz“ rašė Bolivijos ombudsmenas.

C. Battisti vylėsi, kad jį užtars Bolivijos kairiojo sparno prezidentas Evo Moralesas. Savo prašyme jis rašė, jog buvo priverstas išvykti iš Brazilijos dėl „grėsmingo sutapimo“ – tiek Italija, tie Brazilija dabar yra valdomos „ultradešiniųjų“ vyriausybių.

M. Salvini padėkojo Italijos ir Bolivijos policijos pareigūnams, sulaikiusiems „patogaus gyvenimo paplūdimyje nenusipelniusį nusikaltėlį, kuris turėtų visą likusį gyvenimą praleisti už grotų“.

J. Bolsonaro sūnus parlamentaras Eduardo Bolsonaro tviteryje paskelbė C. Battisti nuotrauką ir itališkai parašė: „Brazilija nebebus banditų žemė. Matteo Salvini, „maža dovanėlė“ jau atkeliauja“.

Iš kalėjimo pasprukęs C. Battisti griebėsi plunksnos ir parašė virtinę populiarumo sulaukusių kriminalinių romanų. Kurį laiką jis gyveno Prancūzijoje, tačiau 2004 metais pabėgo iš šalies, Paryžiui paskelbus, kad patenkins Romos prašymą jį išduoti. Trejus metus C. Battisti nelegaliai gyveno Brazilijoje, tačiau 2007-aisiais buvo sulaikytas Rio de Žaneire.

Kelerius metus jis buvo laikomas suimtas, tačiau 2010 metais tuometinis prezidentas L. I. Lula da Silva pasirašė dekretą, kuriuo buvo atsisakyta išduoti C. Battisti Italijai. Šį dekretą vėliau patvirtino ir šalies Aukščiausiasis Teismas. C. Battisti buvo paleistas į laisvę.

Brazilijoje penkerių metų sūnų turintis buvęs kovotojas pernai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo lauks kankinimai ir mirtis, jei kada nors bus grąžintas į Italiją.