Vaidas Bacys yra vienas iš tų, kurie vadovauja kelioms ugdymo įstaigoms. Jis dirba Šiaulių rajono Bubių, Aukštelkės ir Kurtuvėnų mokyklų direktoriumi. Trijose įstaigose ugdoma 350 vaikų.

„Dažnu atveju taip nutinka, kad per vieną dieną pabūni tikrai visose 3 mokyklose. Sunkiausia yra permąstyti ir pergalvot savo administravimo arba lyderystės įgūdžius. Nes tu turi labai aiškiai deleguoti tam tikras užduotis mokytojams, darbuotojams, specialistams, jais pasitikėti“, – pasakojo V. Bacys.

Jis sako, kad vadovauti kelioms mokykloms ėmėsi siekdamas išsaugoti mažas rajonų mokyklas. Kitaip joms grėstų uždarymas. V. Bacys ne vienintelis vadovauja kelioms ugdymo įstaigoms. Direktorių Šiaulių rajone trūksta jau 6 metus.

„Šiuo metu Šiaulių rajone nėra 5 direktorių. Dirba žmonės pagal terminuotą sutartį arba laikinai vykdantys direktoriaus funkcijas. O dvejose mokyklose dirba direktoriai, kurie turi ir kitą mokyklą“, – sakė Šiaulių rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Judita Šertvytienė.

Direktoriai nesiveržia ir į miestų mokyklas. Neseniai 2 direktoriai apsiėmė vadovauti iš karto dviems Šiaulių miesto ugdymo įstaigoms. Keliose mokyklose direktorių vairas patikėtas pavaduotojams.

Mokyklos direktorius į rankas gauna apie 1000 eurų. Panašiai uždirba ir direktoriaus pavaduotojas, tačiau jo darbe mažiau atsakomybės.

Pasak švietimo srities specialistų, gali būti, kad ateityje įstaigų vadovų dar labiau trūks. Todėl teks jungti mažesnes ugdymo įstaigas. Be to, mokyklų administracijai išlaikyti jau dabar trūksta lėšų. Švietimo mokslo ir sporto ministerijos skiriamų neužtenka, todėl kai kurios savivaldybės priverstos pridėti iš biudžeto.