Beje, šaltu metu net medikai pataria rinktis šiltą, riebesnį maistą. Be to, visuomet galite improvizuoti su garnyru, tad nebūtina kimšti riebios mėsos su bulvėmis (aišku, kad tai labai skanu). O jei netyčia nutiko taip, kad visgi kiek apsunkote ir persivalgėte, tai po pertraukėlės keliaukite į lauką pasivaikščioti ir nueikite tuos privalomus dienos 10 tūkst. žingsnių. Arba eikite nukasti sniego nuo takelio, išvesti šunį ne 10 minučių, pakvėpuoti grynu oru artimiausiame miške ir pasiklausyti žiemos tylos. Visi sunkumai kaipmat pasišalins. Ne tik pilve, bet ir galvoje.

Prisnigus mūsų šeimoje visuomet norisi rimtesnės mėsos. Tad susiruošiau kepti šonkaulius, savaitgaliais jų rasite geresnių turguje. Virtuvės archyve dar buvo likę įvairių klasikinių daržovių, tad nutariau šonkaulius ruošti be bulvių, bet su trimis super paprastais garnyrais, kuriuos maišytume lėkštėje ir jaustume ne tik gerą skonį, bet ir lėkštės spalvų gama džiugintų akis.

Šonkauliai

Šonkauliai su 3 pagardais

(maždaug 4 porcijos)

  • 1 kg kiaulienos šonkaulių (plonesnių arba storesnių, kokius mėgstate)
  • 3 šaukštai terijaki padažo
  • druskos, pipirų, česnako skiltelė, rozmarino žiupsnis arba šakelė šviežio
  • svogūnas, lauro lapeliai, keli šaukštai garstyčių
  • 1 skardinė raudonųjų pupelių
  • maišelis įvairių šaldytų daržovių (morkos, brokoliai, šparagai)
  • 50 g sviesto
  • 1 mažas kopūstas arba trečdalis vidutinio dydžio kopūsto
  • saujelė džiovintų spanguolių
  • citrina (geriau žalioji), šaukštas aliejaus

Šonkaulius nuplauname, supjaustome į kelias dalis, jei juos pirkote ilga juosta. Dedame į puodą su vandeniu, lauro lapelių, pipirų žirnelių, rozmarino ir pasmulkinto svogūno ir viską užkaičiame. Verdame visa tai apie 20-25 min. Išjungiame, išpilame skystį ir atvėsinę mėsą, ištriname ją smulkintu česnaku, druska, pipirais, garstyčiomis ir terijaki padažu. Paliekame pasimarinuoti 10-15 min. ir po to dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame juos 200 laipsnių temperatūroje apie 25-30 min., kol apskrus gražiai. Jei šonkauliai storesni, tiesiog juos ilgiau pavirkite prieš kepimą.

Šonkauliai

Šviežias kopūstas pasmulkinamas kaip sriubai – šiaudeliais – pašalinus viršutinius kopūsto lapus. Smulkintas kopūstas dedamas į salotų indą, pamaigomas rankomis, kad šiek tiek suminkštėtų, įspaudžiame citrinos sulčių, dedame druskos, pipirų ir džiovintų spanguolių. Viską išmaišome ir tiekiame į stalą serviravimo inde.

Pupeles pašildome puode, nusunkę skystį, dedame šiek tiek druskos ir pipirų. Tiekiame jas į stalą šiltas.

Šaldytas daržoves plikome karštu vandeniu, nusunkiame jas, dedame į keptuvę su sviestu ir pakaitiname pabarstę druska ir pipirais.

Visas daržoves galite maišyti lėkštėje ir skanauti su šonkauliais.

Skanaus!

Šonkauliai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)