Tai, kad viename iš Šiaulių policijos komisariatų šeštadienio vakarą buvo parašytas pareiškimas, kuriuo V. Budrytė išdėstė kaltinimus B. Grafininai, DELFI patvirtino ir Šiaulių policijos atstovai. Kol kas tik neaišku, kokių tolimesnių veiksmų imsis pareigūnai, tačiau tai turi paaiškėti netrukus.

Pasiteiravus Vismantės, kaip apskritai ji susipažino su skandalingoje istorijoje minima Sandra Grafinina, moteris sakė, kad judviejų bendravimas prasidėjo gimus jauniausiems vaikams. S. Grafininos mergaitę, kurią šiuo metu augina globėjų šeima, ir Vismantės jaunėlį berniuką skiria nedidelis amžiaus skirtumas, todėl moterys greitai atrado bendrą kalbą.

„Kalbėdavome apie mišinukus, kas tinka vaikams ir panašiai. Viskas, apie ką kalba mamos. Kadangi tiek ji, tiek ir aš turime du vaikus, gimus antriems vaikučiams tiesiog dalijomės patirtimi, patarimais. Vėliau Sandra pradėjo mane kviesti į svečius. Buvau keletą kartų jų namuose. Ir vėl kalbėjomės apie vaikus, o pamačiusi jos mergaitę, atvežiau ir jai lauktuvių, panešiojau ją, pamylavau.

Nepasakysiu, kada tiksliai, bet po ilgesnio laiko tarpo, kai atvažiavau ir vėl į svečius, ji mane supažindino ir su Nigelu. Mano ir jo bendravimas apsiribodavo pasisveikinimu angliškai ir viskas. Mums tik susipažinus jis nuėjo pas vaikelį į kambarį, o mes su Sandra likome plepėti ir gerti arbatos.

Kitą kartą jau atvykau su dukra. Nigelas su Sandra jai padovanojo balioną ir saldainių. Sandra buvo tikrai maloni ir paslaugi. Apie savo asmeninį gyvenimą ji (S. Grafinina) pasakodavo labai mažai. Tapo drąsesnė tik po pusmečio bendravimo“, – prisiminimais dalijosi ji.

Vismantė sakė, kad Sandros dingimas aukštyn kojomis apvertė ir iki tol ramų jos gyvenimą. Moteris atsidūsta prisiminusi, kad iš šios pažinties nieko blogo nesitikėjo. „Viskas būtų lyg ir kaip buvę, jei ne Sandros mama (Birutė Grafinina). Ji po mano parodymų dukters dingimo byloje pradėjo mane atakuoti SMS žinutėmis. Tiek man skirtų asmeniškai, kurias siuntė į telefoną, tiek ir viešų po straipsniais, yra labai daug.

Ši moteris rašė apie tai, kad sapnuoja baisius sapnus, aprašo juos, kad kažkoks žmogus mane su mano vaikais vejasi naktį ir šaukia, kad nudurs. Ji grasina, kad kažką neva prisipažinčiau. Aiškina, kad turiu vieną iš Sandros šuniukų, nors ir tai absurdas. Turiu tik katinus. Jokio šuns nėra. Jau ir pažįstami žmonės siuntė kopijas žinučių, kur ji rašo, kad aš prisidėjau, kaip ji sako, prie Sandros nužudymo ar pasislėpimo. Viską saugau ir į straipsnį netilptų. Tik nebeiškentusi parašiau ir pareiškimą policijoje. Kaip iškęsti visą šį šmeižtą?“, – klausė ji atsargiai rinkdama žodžius.

V. Budrytė taip pat norėjo pabrėžti, kad nors yra įtraukta į bylą, niekada nebuvo įtariamąja. Ji norėjo padėti tyrimui ir pareigūnams papasakojo viską, ką žinojo bei kas galėtų priartinti bylos baigtį. Kaip sako pati, turėdama liudininko statusą ji tyrėjams suteikė visą reikalingą informaciją, kurią žinojo.

„Galiu patikinti, kad visada savo parodymus teikiau tikslius, sąžiningus ir noriu, kad kuo greičiau išsispręstų šis reikalas. Noriu ir vėl gyventi ramiai. Dar pačioje pradžioje su šeimos nariais pajuokaudavome, kad reikia pasistatyti palapinę šalia policijos ir apsigyventi ten, kad ir vėl pakvietus į apklausą nereikėtų per pusę miesto važiuoti. Buvau ne vienoje apklausoje ir net kratą namuose turėjau, po kurios nieko nerado. Tikrino ir telefoną. Su viskuo sutikau, jei tik tai padės tyrimui, nes ir slėpti ko neturiu.

Kiek teko skaityti, Sandros mama bandė ir nušalinti tyrėjus nuo tyrimo. Nežinau, kas dėl to pasikeistų. Greičiausiai niekas. Pritariu ir žmonėms, kurie rašo, kad anūkai išmėtyti, augina vaikus kiti žmonės, o ji vaidina gerą ir rūpestingą močiutę“, – sakė DELFI pašnekovė.

Prakalbus apie garsiosios „Olialia“ pupytės S. Grafininos dingimo aplinkybes, Vismantė sako nežinanti, kur ji galėjo pradingti. „Tikrai nežinau. Todėl ir negaliu sakyti gyva ji ar mirusi. Praėjo pusmetis ir tik laikas viską parodys“.

Tiesa, V. Budrytė prisimena, kad kai N. Westas išėjo į laisvę po tris mėnesius trukusio įkalinimo, ji parūpino jam būstą, nes vyras neturėjo kur eiti. Pagalbos moteris prašė savo tėvo šeimos. Labiausiai ją dabar piktina ir tai, kad B. Grafinina neretai teigia, jog neva N. Westą moteris apgyvendino savo namuose. Ją įžeidė žinutės, kuriose bičiulės mama rašė, jog neva Nigelas geresnis už jos vyrą, todėl ir priėmė į savo namus.

„Absurdas. Mano šeima gyvena viename bute, o Nigelas gyveno kitame. Tai matė ir jo advokatas, kai atvyko apžiūrėti naujas patalpas.

Kai užblokavau Birutės numerį, ji ėmėsi kitų veiksmų ir pradėjo savo „Facebook“ anketoje skelbti šmeižiančias žinutes ir rašyti po straipsniais komentarus. Vėliau ji neminėjo mano pavardės, bet leido suprasti, kad kalba eina apie mane“, – pasakojo šiaulietė.

Moteris neslepia, kad grįžusi namo iš komisariato nubraukė ir ašarą. Ji sako niekada netikėjusi, jog teks rašyti pareiškimą prieš tokio garbaus amžiaus moterį. „Ilgai svarsčiau, ar verta, bet turiu pagaliau apginti save. Negaliu neginti savo šeimos. Mano dukra lanko darželį ir kodėl turiu kęsti tuos kreivus žvilgsnius?“, – klausė ji.

Interviu pabaigoje moteris prasitarė ir tai, kad apie pačią B. Grafininą Sandra neatsiliepdavo šiltai. Moterys ilgai nebendravo, o kaip įrodymą ji pateikė ir judviejų susirašinėjimą, kur mamą ji vadina necenzūriniu žodžiu ir pasakoja, kiek pinigų išsiuntė jai ir krikšto vaikams.

„Jos nebendravo apie pusantrų metų, jei ne dar ilgiau. Tai net pati Sandra buvo kažkada patvirtinusi straipsnyje. Ir kodėl jei mama dabar teigia, kad yra tokia gera ir mylinti, kodėl nežinojo, kur dukra gyvena? Aš jai pati parodžiau, kur Sandra gyvena. Galų gale, tai, ką kalba mama, yra melas. Jos nebendravo ir tikiu, kad Sandra savo mamai apie mane nieko nepasakojo.

Daug ką ji tiesiog sužinodavo iš socialinių tinklų, nes sekdavo. Netikiu, kad pasakojo ir sužinojo bendraujant“, – pasakojo V. Budrytė.

DELFI paskambinus ir prisistačius pačiai Sandros mamai B. Grafininai, moteris nenorėjo leistis į kalbas ir išgirdusi klausimus ir teksto temą sakė, kad komentuoti atsisako bei šiuo metu laukia autobuso. „Jokių komentarų aš jums neteiksiu. Niekada. Apskritai nenoriu“, – atkirto skandalingoje byloje minima moteris.

Tačiau prakalbus apie santykius su Sandra ir paklausus, kokie jie buvo iš tiesų ir ar tiesa, kad Sandros santykiai su ja nebuvo geri, moteris balso toną kiek pakeitė. „Palaikėme gerus santykius. Visa tai melas. Ji dažnai man skambindavo ir kai laukėsi. Pasikalbėdavome ir tik kai nebūdavo Makaulio (kalbama apie Nigelą Westą) ir anūkėlės negalėjau paimti vien dėl jo. Bijome jo labai“, – prieš nutraukdama pokalbį sakė ji.

Kaip ankstesniuose interviu teigė pats Nigelas, jam pažinties su Sandra pradžioje buvusi mylimoji pasakojo, kad mamos neturi, o klausiama, kur ji, atsakydavo, kad mirusi.

Susisiekus su N. Westo advokatu Eriku Pavlovičiumi ir pasidomėjus, kaip vyras gyvena šiandien, kai po jo žmonos dingimo praėjo daugiau nei pusmetis, teisininkas sakė, kad jo ginamasis gyvena ypač sunkiai, nes vis dar taikant kardomąsias priemones jam nesiseka verstis su turimais pinigais, kurie sparčiai senka.

Penktadienį jis buvo patekęs ir į Šiaulių ligoninę. Į medikus vyras kreipėsi dėl silpnos savijautos ir pablogėjusios sveikatos, tačiau po apžiūros buvo paleistas namo.

DELFI primena, kad Sandros Grafininos, su kuria Nigelas Westas susituokė Las Vegase, dingimo byla dar rugpjūtį buvo perkvalifikuota į nužudymą, o jis tapo vieninteliu įtariamuoju. Iki tol pora kartu gyveno Šiauliuose, kaip patys pasakojo, laikas nuo laiko lankėsi ir Didžiojoje Britanijoje, kur gyvena N. Westo šeima.

Tiesa, viso skandalo įkarštyje pasirodė ir DELFI interviu sutikęs duoti kitas moters mylimasis, kuris, kaip įtariama, ir yra tikrasis antrojo jos vaikelio tėvas. Britas teigė, kad ji yra tikroji jo gyvenimo meilė ir ateitį jiedu kūrė tik kartu. Išskirtiniame interviu vyras pasidalijo ir judviejų gyvenimo kadrais.

Kiek vėliau N. Westas paneigė šį jos ryšį, sakydamas, kad Sandra šiuo vyru tik naudojosi dėl pinigu, nes jis, dirbdamas Jungtinėje Karalystėje ir svajodamas apie šeimą su S. Grafinina, mokėjo už patogų judviejų gyvenimą Šiauliuose, nors, kaip teigė Nigelas, jis taip pat tuo metu duodavo Sandrai pinigus, kuriuos ji išleisdavo sau.

Kaip dar anksčiau DELFI patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Gabrielė Petkuvienė, siekiant užtikrinti netrukdomą ikiteisminį tyrimą dėl galimo 28-erių metų šiaulietės Sandros Grafininos nužudymo, įtariamajam praėjusių metų rugsėjo 3 dieną skirtos trys kardomosios priemonės – įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, neišvykti iš Šiaulių miesto ir iš vyro paimtas asmens dokumentas.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas toliau ir N. Westas išlieka vieninteliu įtariamuoju. Šaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato pareigūnai dar 2018 m. liepos 19 dieną paskelbė be žinios dingusios 28 metų S. Grafininos paiešką.

Į policiją kreipėsi minėtos moters sesuo ir pranešė, kad nuo praėjusių metų liepos 1 dienos negali susisiekti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia seserimi S. Grafinina. Tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje pradėta dingusiosios paieška.

Nustatyta, kad S. Grafinina liepos 1 dieną grįžo į Lietuvą. Tai užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius. Praėjusių metų birželio 28-ąją iš nesaugios aplinkos buvo paimta tuomet šešių mėnesių S. Grafininos duktė. S. Grafininos sutuoktinis, neoficialiais duomenimis, tuo metu buvo neblaivus, bute buvo ir dar keli asmenys. Paimta mergaitė išvežta ir apgyvendinta globos namuose. S. Grafinina išgarsėjo po to kai po projekto „Olialia pupytės" pradėjo pasakoti apie savo turtus ir tai, kokį pasakišką gyvenimą jai padovanojo milijonierius vyras iš Didžiosios Britanijos.

Moteris dalijosi asmeninio gyvenimo detalėmis televizijoje bei spaudoje ir jų santuokai išgyvenant ne pačius geriausius laikus. Tuomet ji pasakojo, kad sutuoktinis N. Westas prieš ją naudoja smurtą, tačiau vėliau N. Westas visa tai paneigė sakydamas, kad jos mėlynės – užsieniečių, su kuriais jo žmona užsiiminėjo seksu už pinigus, darbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)