Pirmą kartą Jungtinių Valstijų istorijoje taip ilgai tęsiasi dalinis valstybės institucijų paralyžius – 22 dienas.

Penktadienį, kai daugelis valstybės institucijų darbuotojų turėjo gauti pirmąjį atlygį šiais metais, beveik milijonui jų nutiko taip kaip šiam NASA inžinieriui, twitteryje paskelbusiam savo algalapį. Jame – nulis dolerių.

Kol D. Trumpas tvirtina, kad finansavimas sienai yra būtinas šalies saugumo užtikrinimui, viena po kitos paralyžiuojamos valstybinės institucijos, kurios iš tiesų gyvybiškai svarbios saugumo užtikrinimui.

Nacionalinės oro eismo kontrolės asociacijos nariai, oro uostų darbuotojai, pilotai penktadienį protestavo, prašydami nutraukti paralyžių ir tvirtino, kad be atlygio dirbantys darbuotojai taip pat yra grėsmė saugumui. Žmonėms išeinant į kitus darbus ir trūkstant personalo, kai kurių saugumo procedūrų atsisakoma.

„Po rugsėjo 11-osios mūsų profesija pasikeitė visiems laikams – tapome paskutine aviacijos gynybos linija. Bet aviacijos saugumas susideda iš daug grandžių ir kai kurioms iš jų neveikiant, esame mažiau saugūs“, – sakė Skrydžių palydovų asociacijos prezidentė Sara Nelson.

Sietlo oro uostas penktadienį surengė susitikimą su kredito unijomis, prašydamas jų suteikti darbuotojams trumpalaikes paskolas. Pitsburgo oro uostas vaišino darbuotojus nemokamais pietumis ir taip darys, kol situacija pasikeis.

Mirties slėnio nacionalinis parkas Kalifornijoje gali išlaikyti laikytojų centrą tik dėl lankytojų aukų. Parkai negavo įsakymo užsidaryti, tačiau daugelis reindžerių dirba be atlygio.

„Mus remia trys kompanijos, kurios teikia mums paslaugas: viena nemokamai valo tualetus, kita prižiūri kempingo vietas, kita teikia finansinę paramą. Tai tęsis iki mėnesio pabaigos, vėliau viskas priklausys nuo jų sprendimo“, – pasakojo Mirties slėnio nacionalinio parko atstovė Abby Wines.

Lankytojai piktinasi ir tvirtina, kad nei parkai, nei jų darbuotojai neturėtų būti politinių derybų įkaitais.

Politinės komunikacijos ekspertai sako, kad ši situacija kenkia D. Trumpo, kaip sandėrių meistro, įvaizdžiui.

„Kai kvietė jį rinkti prezidentu, teigė, kad yra geras derybininkas. Stebint jį, negebantį susitarti su Kongreso lyderiais, geriausia jo įvaizdžio dalis tampa skylėta – jis sakė, kad to reikia Amerikai, ir jis vienintelis gali tai pasiekti“, – kalbėjo „RC Communications“ prezidentas Calvinas Darkas.

Kaip strateginis ėjimas vertinamas ir D. Trumpo užuomina apie nepaprastosios padėties paskelbimą, kas leistų skirti finansavimą sienai be Kongreso pritarimo.

Tačiau penktadienį prezidentas dar kartą pakartojo, kad šio veiksmo nesiims, sakydamas, kad dabar Kongreso eilė atlikti savo darbą – balsuoti dar kartą ir pritarti sienos finansavimui. Nuolat kartojęs, kad migracija yra esminė grėsmė, šįkart užsiminė, kad sutiktų derėtis dėl esminės migracijos reformos, tačiau tik po to, kai bus pritarta sienos finansavimui.