Tačiau kas bus paskirtas naujuoju Kalėjimų departamento direktoriumi, nuspręs premjeras Saulius Skvernelis. Naujajam direktoriui paskirti konkursas nebus skelbiamas.

Tai DELFI patvirtino Ministro Pirmininko patarėjas Skirmantas Malinauskas.

„Nuo metų pradžios įsigaliojus naujam Vidaus tarnybos statutui, pasikeitė Kalėjimų departamento vadovo skyrimo tvarka. Dabar departamento vadovą skiria ministras pirmininkas teisingumo ministro teikimu“, - penktadienio pavakarę sakė Vyriausybės vadovo atstovas S. Malinauskas.

Penktadienį paskelbta, kad iš pareigų atsistatydina dabartinis Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis.

Iš vakaro iki tokio pareiškimo DELFI paskelbė skandalingą Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo pareigūnės Lauros Kalinauskaitės liudijimą apie tai, esą iš buvusio departamento Imuniteto skyriaus vadovo Gintaro Zaveckio ji sulaukusi spaudimo užmegzti nestatutinius santykius su nuteistaisiais, siekiant iš pastarųjų išgauti žvalgybininkas esą naudingos informacijos.

Pareigūnė teigia sulaukusi grasinimų ir iš nuteistųjų. Vienam iš jų dėl grasinimų pradėtas ikiteisminis tyrimas, pareikšti įtarimai – po to, kai moteris apie tai pasiskundė naujajai Imuniteto skyriaus viršininkei.

R. Krikštaponis neigia, kad jo atsistatydinimas susijęs su kilusiu skandalu Lukiškėse.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius DELFI sako, jog tikisi, kad naujojo Kalėjimų departamento vadovo paieškos neužtruks.

„Esame sutarę, kad Krikštaponis dar dirbs ateinančias porą savaičių. Per tą laiką tikiuosi pateikti premjerui ir ministrų kabinetui būsimo vadovo kandidatūrą, o ar bus jai pritarta – bus matyti. Gali būti, kad laikinojo vadovo neprireiks“, - penktadienio pavakarę sakė E. Jankevičius.

Tuo tarpu S. Skvernelio patarėjas S. Malinauskas teigia nesąs toks tikras, kad tinkamas kandidatas atsiras per tokį trumpą laiką.

„Kandidatai vertinami labai atsakingai, nes tai itin svarbi pozicija sistemoje, kurioje vyksta daug pokyčių. Nuo būsimo vadovo priklauso, kaip greitai spręsis ilgą laiką nuo visuomenės slėptos problemos. Todėl labai didelė tikimybė, kad laikinai vadovauti departamentui bus paskirtas dabartinio direktoriaus vienas iš pavaduotojų. Kadangi pagal statutą tokias pareigas užimti gali tik vidaus tarnybos statutinis pareigūnas, natūralu, kad tokiu atveju tai būtų V. Vincukevičius, mat kitas pavaduotojas nėra statutinis pareigūnas", - sakė S. Malinauskas.

DELFI šaltiniai Vyriausybėje teigia, esą Teisingumo ministerijos koridoriuose minimos kelios galimų pretendentų pavardės.

Tarp jų – jau minėtas V. Vincukevičius, taip pat - buvęs Trakų rajono policijos komisariato vadovas Nerijus Šiaulys, dabar vadovaujantis Kaune įsikūrusios Vičiūnų verslo grupės prevencijos tarnybai, bei dabartinis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

Teisingumo ministras E. Jankevičius sako, kad įvardinti bet kokią galimo kandidato pavardę iš jo pusės būtų neetiška, iki kandidatūra nebus pateikta premjerui. Pasak jo, kandidatų paiešką siaurina keliami reikalavimai – pretendentas turi turėti vidaus tarnybos statutinio pareigūno laipsnį ir ne žemesnį nei magistro kvalifikacinį išsilavinimą.

Tuo tarpu S. Skvernelio patarėjas S. Malinauskas tikina, kad „bendromis pastangomis ieškomas geriausias būsimasis Kalėjimų departamento vadovas“.